2017-09-12 12:30

2017-09-12 12:30

För dålig kontroll av mobilförarna

Arvika: Flera incidenter samma dag

Trafik. När kan vi se en kontroll av bilförare som sitter och fingrar på mobilen under körning?

På söndagen var vi ute och promenerade, vi var två stycken och vid två tillfällen kunde en olycka skett. Vi skulle passera ett övergångsställe, då två bilar närmar sej, en från höger och en från vänster. Bilen från höger stannar och vi kollar den bil som kommer från vänster. Den kommer med ganska hög fart, så vi väntar tills vi får ögonkontakt med föraren. Men han hade fullt upp med att titta i mobilen, så han såg oss inte och han såg inte bilen som hade stannat från andra hållet heller. Han saktade inte ens farten, som vi uppskattade till 40–50 km/h. Föraren i bilen som hade stannat, skakade på huvudet och tyckte att det var dåligt gjort. Vi fortsatte promenaden, tills vi kom till ett nytt övergångsställe, som vi skulle över. Där väntade vi för att se om bilen som kom skulle uppmärksamma, att vi skulle över gatan. Men nej, det gjorde han inte. Han hade också fullt upp med sin mobiltelefon och när han hade passerat utan att stanna, såg vi hur han körde lite vingligt och var vid två tillfällen nästan över på vänstra sidan av gatan. Som tur var mötte han ingen. Vi var i alla fall två personer, så det måste vara lättare att se två än en.

Hur länge ska detta fortgå, utan kontroller? Sverige är väl det enda land i världen, som inte bryr sig om bilkörning och mobilanvändning. Vad är det för nötter som bestämmer reglerna, att det inte är farligt att mobila och köra bil samtidigt?

Gångarna

På söndagen var vi ute och promenerade, vi var två stycken och vid två tillfällen kunde en olycka skett. Vi skulle passera ett övergångsställe, då två bilar närmar sej, en från höger och en från vänster. Bilen från höger stannar och vi kollar den bil som kommer från vänster. Den kommer med ganska hög fart, så vi väntar tills vi får ögonkontakt med föraren. Men han hade fullt upp med att titta i mobilen, så han såg oss inte och han såg inte bilen som hade stannat från andra hållet heller. Han saktade inte ens farten, som vi uppskattade till 40–50 km/h. Föraren i bilen som hade stannat, skakade på huvudet och tyckte att det var dåligt gjort. Vi fortsatte promenaden, tills vi kom till ett nytt övergångsställe, som vi skulle över. Där väntade vi för att se om bilen som kom skulle uppmärksamma, att vi skulle över gatan. Men nej, det gjorde han inte. Han hade också fullt upp med sin mobiltelefon och när han hade passerat utan att stanna, såg vi hur han körde lite vingligt och var vid två tillfällen nästan över på vänstra sidan av gatan. Som tur var mötte han ingen. Vi var i alla fall två personer, så det måste vara lättare att se två än en.

Hur länge ska detta fortgå, utan kontroller? Sverige är väl det enda land i världen, som inte bryr sig om bilkörning och mobilanvändning. Vad är det för nötter som bestämmer reglerna, att det inte är farligt att mobila och köra bil samtidigt?

Gångarna

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.