2016-07-20 06:00

2016-07-20 06:00

Vägglöss, trasiga möbler och dålig mat

Replik: Svar på insändare om CLT Care i Glava

Arvika glasjour/nordiska mästerbyggarna säger sig att sedan ett och ett halvt år tillbaka ha varit i alla utrymmen på Glava flyktingförläggning.

De förminskar problemen som finns och hävdar att alla de som bor på förläggningen är mycket positiva.

De efterlyser också att de som skriver artikel i AN ska ta reda på fakta innan man yttrar sig offentligt. Jag har under tre och ett halvt års tid hjälpt och stöttat de flyktingar som bott och bor på förläggningen och de är alla mina vänner.

Till sina vänner törs man säga sanningen och det gör de till mig. Många av de som har bott där har vittnat på misären och har också gjort ett flertal skrivelser till Migrationsverket.

Jag har själv också varit på förläggningen ett antal gånger och har en helt annan uppfattning om vad som är rimligt. Vägglus som biter barn blodiga, mögelangripna utrymmen, trasiga och lortiga möbler med mera är inte OK.

Vad det gäller maten så tänker jag inte kommentera mer än att det har vid ett antal gånger gjorts anmälan till miljö och hälsa samt migrationsverket på sakliga grunder. Det finns mer att säga om brister men jag väljer att inte gå ut med den listan offentligt för det är en sak för migrationsverket att granska.

Att gå ut i Arvika Nyheter och påstå att alla trivs och mår bra på förläggningen är direkt lögn och absolut inte fakta. Det är i mina ögon rätt så magstarkt att tillåta sig föra flyktingarnas talan och påstå att allt är bra när det är så långt ifrån sanningen som det går att komma.

När det gäller ert påstående vad det gäller vägglöss och lokala populationer så är det också sakfel och inte fakta. Fakta är att det stundtals har varit invasion och vid ett tillfälle var 21 rum infekterade.

Anledningen till att det blir så mycket vägglus är inte att de har med sig när de kommer, enligt Anticimex så beror det på att rummen är små och trånga och det bor många i varje rum inklusive deras tillhörigheter.

Det faktum gör att det är stora svårigheter att sanera. Vad det gäller städningen så sköts den men för de boende är det svårare för de har tyvärr ingen städutrustning att tillgå. I ett fall så städar kvinnan sitt golv med en nalle.

De har också svårt att hålla sig rena när toaletter, duschar och tvättmaskiner är för få till antalet inskrivna. I A-D husen finns olika antal gemensamma toaletter/duschar där 1 toalett/dusch ska serva mellan 8-15 personer beroende på antal inskrivna för tillfället.

Vad det gäller tvätt så finns det en tvätt maskin och torktumlare i varje hus och ska serva ca 50 – 70 personer också beroende på antal inskrivna. Och så kommer vi till den delen i inlägget där det mellan raderna går att läsa att allt kostar och pengarna ska räcka vad det gäller mat och underhåll.

Personligen så tycker jag inte särskilt synd om de som driver förläggningar och att de skulle bli ekonomiskt drabbade för att hålla förläggningarna fräscha och hemtrevliga.

Fakta enligt allabolag.se är att 12/2015 gjorde CLT CARE AB en vinst på 9197 TKR och har tillgångar på 20169 TKR.....OCH då står TKR för miljoner kronor och inte tusen kronor. Vinst är då 9.1 miljoner 2015 och tillgångar 20,1 miljoner.

Den anonyma insändarskribenten avslutar med Se det positiva i vad andra människor gör istället och vi har snart en bättre värld.....jo tack ! För pengar går det att göra mycket men lite görs.

Jag och andra frivilliga är de som utan att ha fått så mycket som en svensk krona gjort det som de som kvitterar ut pengar från staten borde göra fast det inte finns med i deras avtal. Kläder, skor, blöjor, barnvagnar, hygien, sängkläder, filtar, TV apparater, vattenkokare, enklare husgeråd, lusfällor, cyklar, bilbarnstolar, babysitter, lära gå stolar, pottor, leksaker med mera har delats ut.

Det har ordnats med utflykter, julfester, barnfester, resor, svensk undervisning och samhällsinformation. Samt har ett antal timmar lagts på att lyssna, trösta, lugna och förklara.

DET Arvika glasjour är fakta och att ge sig på den som försöker belysa problemen på Glava förläggningen oavsett om det är politiker eller inte, och dessutom tillskriva sig att de har alla fakta är väldigt osmakligt.

Siv Jivesand

Flyktinghjälpen Arvika

De förminskar problemen som finns och hävdar att alla de som bor på förläggningen är mycket positiva.

De efterlyser också att de som skriver artikel i AN ska ta reda på fakta innan man yttrar sig offentligt. Jag har under tre och ett halvt års tid hjälpt och stöttat de flyktingar som bott och bor på förläggningen och de är alla mina vänner.

Till sina vänner törs man säga sanningen och det gör de till mig. Många av de som har bott där har vittnat på misären och har också gjort ett flertal skrivelser till Migrationsverket.

Jag har själv också varit på förläggningen ett antal gånger och har en helt annan uppfattning om vad som är rimligt. Vägglus som biter barn blodiga, mögelangripna utrymmen, trasiga och lortiga möbler med mera är inte OK.

Vad det gäller maten så tänker jag inte kommentera mer än att det har vid ett antal gånger gjorts anmälan till miljö och hälsa samt migrationsverket på sakliga grunder. Det finns mer att säga om brister men jag väljer att inte gå ut med den listan offentligt för det är en sak för migrationsverket att granska.

Att gå ut i Arvika Nyheter och påstå att alla trivs och mår bra på förläggningen är direkt lögn och absolut inte fakta. Det är i mina ögon rätt så magstarkt att tillåta sig föra flyktingarnas talan och påstå att allt är bra när det är så långt ifrån sanningen som det går att komma.

När det gäller ert påstående vad det gäller vägglöss och lokala populationer så är det också sakfel och inte fakta. Fakta är att det stundtals har varit invasion och vid ett tillfälle var 21 rum infekterade.

Anledningen till att det blir så mycket vägglus är inte att de har med sig när de kommer, enligt Anticimex så beror det på att rummen är små och trånga och det bor många i varje rum inklusive deras tillhörigheter.

Det faktum gör att det är stora svårigheter att sanera. Vad det gäller städningen så sköts den men för de boende är det svårare för de har tyvärr ingen städutrustning att tillgå. I ett fall så städar kvinnan sitt golv med en nalle.

De har också svårt att hålla sig rena när toaletter, duschar och tvättmaskiner är för få till antalet inskrivna. I A-D husen finns olika antal gemensamma toaletter/duschar där 1 toalett/dusch ska serva mellan 8-15 personer beroende på antal inskrivna för tillfället.

Vad det gäller tvätt så finns det en tvätt maskin och torktumlare i varje hus och ska serva ca 50 – 70 personer också beroende på antal inskrivna. Och så kommer vi till den delen i inlägget där det mellan raderna går att läsa att allt kostar och pengarna ska räcka vad det gäller mat och underhåll.

Personligen så tycker jag inte särskilt synd om de som driver förläggningar och att de skulle bli ekonomiskt drabbade för att hålla förläggningarna fräscha och hemtrevliga.

Fakta enligt allabolag.se är att 12/2015 gjorde CLT CARE AB en vinst på 9197 TKR och har tillgångar på 20169 TKR.....OCH då står TKR för miljoner kronor och inte tusen kronor. Vinst är då 9.1 miljoner 2015 och tillgångar 20,1 miljoner.

Den anonyma insändarskribenten avslutar med Se det positiva i vad andra människor gör istället och vi har snart en bättre värld.....jo tack ! För pengar går det att göra mycket men lite görs.

Jag och andra frivilliga är de som utan att ha fått så mycket som en svensk krona gjort det som de som kvitterar ut pengar från staten borde göra fast det inte finns med i deras avtal. Kläder, skor, blöjor, barnvagnar, hygien, sängkläder, filtar, TV apparater, vattenkokare, enklare husgeråd, lusfällor, cyklar, bilbarnstolar, babysitter, lära gå stolar, pottor, leksaker med mera har delats ut.

Det har ordnats med utflykter, julfester, barnfester, resor, svensk undervisning och samhällsinformation. Samt har ett antal timmar lagts på att lyssna, trösta, lugna och förklara.

DET Arvika glasjour är fakta och att ge sig på den som försöker belysa problemen på Glava förläggningen oavsett om det är politiker eller inte, och dessutom tillskriva sig att de har alla fakta är väldigt osmakligt.

Siv Jivesand

Flyktinghjälpen Arvika

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.