2016-04-05 15:47

2016-04-05 15:48

Bra relation polis - unga viktig

Den debatt som under de senaste dagarna blossat upp i medierna, angående polisen och ungdomarnas relation i Arvikaområdet, har fått mig att fundera.

Polisen ska enligt deras långsiktiga mål och verksamhetsidé vara ”Närmare medborgarna, mer tillgängliga och tillsammans leder vi det brottsbekämpande arbetet för trygghet, rättssäkerhet och demokrati”. För det första är inte bilburen ungdom per automatik kriminella individer, utan det handlar om en kultur och ett intresse. Så länge lagarna följs och bilarna är i gott skick och framförs på ett ansvarsfullt sätt borde polisens intresse i dessa ungdomar vara ytterst låg. För det andra så handlar polisens arbete om prioriteringar, och ofta kan det låta så här”har de inget bättre för sig än att.....”.

Polisen har en mängd uppgifter att utföra, även trafikövervakning och det är varje enskild individs ansvar att följa de lagar och regler som finns i trafiken. Men det som får mig att fundera och oroas är inte polisens prioriteringar eller enskilda personers uppfattning, utan den inställning svensk polis tenderar att utveckla. Barn och ungdomar är enormt viktiga i vårt samhälle, eftersom det är de som en dag ska bli vuxna och ansvarstagande individer.

Behandlar polisen ungdomar på ett orättvist och felaktigt sätt är det stora värden som sätts på spel. Polisen ska, även enligt dem själva, vara en trygghet för medborgarna. Men hur ska polisen utgöra en trygghet för ungdomar som aldrig får känna på vad polisen egentligen är eller borde vara, en hjälpande trygg hand som ser efter dig och dina kompisar. En polis som kommunicerar och förklara, en schysst polis helt enkelt.

Ett land där tron på polisen och rättssystemet minskar, är även på sikt ett hot mot demokratin och rättssäkerheten. Så jag ber den svenska polisen att tänka om och tänka rätt. Ni poliser i Arvika kan väl föregå med gott exempel. För ni är inga supermänniskor, utan vanliga personer som utför ett arbete.

Nästa gång ni är ute och ser ett gäng ungdomar, stanna och kliv ur bilen, gå fram till dem och hälsa vänligt och trevligt. Prata med dem. Ungdomar och poliser som litar på varandra, som kan ha ett utbyte med varandra och som främjar respekt och vänskap. Till polisen i Arvika, gör ett försök.

De flesta unga i Arvika är skötsamma och oskyldiga individer. För om ni fortsätter att behandla dem på ett dåligt sätt nu, är risken stor att de kommer att handla illa senare. En trasig lampa eller en lågt sittande skylt behöver inte resultera i något form av straff, trots att lagen säger så, en tillsägelse kanske räcker. Ni är poliser men också tänkande människor. Ert handlande nu kommer att påverka framtiden i Arvika och Sverige.

 

Polisen ska enligt deras långsiktiga mål och verksamhetsidé vara ”Närmare medborgarna, mer tillgängliga och tillsammans leder vi det brottsbekämpande arbetet för trygghet, rättssäkerhet och demokrati”. För det första är inte bilburen ungdom per automatik kriminella individer, utan det handlar om en kultur och ett intresse. Så länge lagarna följs och bilarna är i gott skick och framförs på ett ansvarsfullt sätt borde polisens intresse i dessa ungdomar vara ytterst låg. För det andra så handlar polisens arbete om prioriteringar, och ofta kan det låta så här”har de inget bättre för sig än att.....”.

Polisen har en mängd uppgifter att utföra, även trafikövervakning och det är varje enskild individs ansvar att följa de lagar och regler som finns i trafiken. Men det som får mig att fundera och oroas är inte polisens prioriteringar eller enskilda personers uppfattning, utan den inställning svensk polis tenderar att utveckla. Barn och ungdomar är enormt viktiga i vårt samhälle, eftersom det är de som en dag ska bli vuxna och ansvarstagande individer.

Behandlar polisen ungdomar på ett orättvist och felaktigt sätt är det stora värden som sätts på spel. Polisen ska, även enligt dem själva, vara en trygghet för medborgarna. Men hur ska polisen utgöra en trygghet för ungdomar som aldrig får känna på vad polisen egentligen är eller borde vara, en hjälpande trygg hand som ser efter dig och dina kompisar. En polis som kommunicerar och förklara, en schysst polis helt enkelt.

Ett land där tron på polisen och rättssystemet minskar, är även på sikt ett hot mot demokratin och rättssäkerheten. Så jag ber den svenska polisen att tänka om och tänka rätt. Ni poliser i Arvika kan väl föregå med gott exempel. För ni är inga supermänniskor, utan vanliga personer som utför ett arbete.

Nästa gång ni är ute och ser ett gäng ungdomar, stanna och kliv ur bilen, gå fram till dem och hälsa vänligt och trevligt. Prata med dem. Ungdomar och poliser som litar på varandra, som kan ha ett utbyte med varandra och som främjar respekt och vänskap. Till polisen i Arvika, gör ett försök.

De flesta unga i Arvika är skötsamma och oskyldiga individer. För om ni fortsätter att behandla dem på ett dåligt sätt nu, är risken stor att de kommer att handla illa senare. En trasig lampa eller en lågt sittande skylt behöver inte resultera i något form av straff, trots att lagen säger så, en tillsägelse kanske räcker. Ni är poliser men också tänkande människor. Ert handlande nu kommer att påverka framtiden i Arvika och Sverige.

 

  • "Kriminologen"

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.