2016-03-02 06:00

2016-03-02 06:00

Samverkan och solidaritet för frihet

SVERIGE: Förstår inte kopplingen till NATO

Replik. Svar på insändare av S.G. Johansson den 15/2, Snabbare asylprocess för Sverige och för medmänsklighet!

S.G. Johansson kritiserar den 15 februari min insändare med rubriken Asylprocessen måste bli snabbare! Han menar att Liberalernas förslag om att snabba på asylprocessen strider mot både svensk och internationell lag. Han menar också att vår medkänsla med flyktingar är dubbelbottnad, eftersom vi anser att Sverige ska bli medlem i NATO.

Kopplingen mellan Liberalernas medkänsla med flyktingar och vår önskan om att Sverige ska bli medlem i NATO förstår jag inte. Om Sverige blir NATO-medlem, så får vi bättre garantier om internationellt stöd och hjälp vid akuta krissituationer. Vi förbinder oss också att stödja andra medlemmar i utsatta situationer. Rysslands kraftiga upprustning och ökade hot mot grannländerna, även Sverige, har gjort vårt behov av internationell samverkan inom säkerhetspolitiken allt större. Rysslands övertagande av Krim och stöd till kriget i östra Ukraina är övertydliga exempel på detta.

För oss Liberaler har internationell samverkan och solidaritet, med målet att alla människor ska kunna leva i fred och frihet, alltid varit viktiga frågor. Vår önskan om ett svenskt NATO-medlemsskap är ett uttryck för ansvar och medkänsla! Liksom vårt starka stöd för att Sverige ska ge generös U-hjälp och vara generösa med att ta emot flyktingar i behov av en fristad.

Din andra kritik gäller att det skulle vara olagligt att snabba på asylprocessen. Vi Liberaler föreslår att människor som flyr från länder med inbördeskrig, framför allt Syrien, ska få sin asylrätt prövad inom tre månader. Detta gäller flyktingar från länder där nästan alla beviljas asyl. Sverige har skrivit på internationella överenskommelser om vad som är skäl för att beviljas asyl, och de ska självfallet följas! Utöver detta väljer vi själva vem vi ska välkomna att bo eller söka medborgarskap i Sverige.

Några stora problem med lagstiftning kan jag inte se!

Vi föreslår också snabbare beslut om avvisning för personer som kommer från länder, där nästan ingen kan uppvisa skäl för asyl, till exempel från västra Balkan. Ett avvisningsbeslut ska kunna överklagas i en vanligen snabb process. Inte heller här ser jag problem med lagligheten!

I Liberalernas förslag till en snabbare asylprocess föreslår vi också att undervisning i svenska och samhällsorientering ska inledas direkt vid ankomsten till anläggningsboendet och att flyktingarna själva ska sköta städning, matlagning och annat praktiskt. De allra flesta är ju fullt kapabla att sköta sitt dagliga liv, bara de får chansen!

Liberalernas förslag om en snabbare asylprocess bygger på respekt för och empati med medmänniskor i en utsatt situation och en tro på människors egen förmåga att bygga sitt liv. Bara de får chansen!

Förslagen bygger också på nödvändigheten av att de människor som kommer till Sverige för att stanna, också kan skapa sin egen försörjning och så småningom ordna sina egna liv här. Med andra ord integreras i Sverige! Då kan de som kommer till Sverige bli en pluspost i nationalräkenskaperna. Lyckas inte integrationen blir invandringen en stor minuspost.

S.G. Johansson kritiserar den 15 februari min insändare med rubriken Asylprocessen måste bli snabbare! Han menar att Liberalernas förslag om att snabba på asylprocessen strider mot både svensk och internationell lag. Han menar också att vår medkänsla med flyktingar är dubbelbottnad, eftersom vi anser att Sverige ska bli medlem i NATO.

Kopplingen mellan Liberalernas medkänsla med flyktingar och vår önskan om att Sverige ska bli medlem i NATO förstår jag inte. Om Sverige blir NATO-medlem, så får vi bättre garantier om internationellt stöd och hjälp vid akuta krissituationer. Vi förbinder oss också att stödja andra medlemmar i utsatta situationer. Rysslands kraftiga upprustning och ökade hot mot grannländerna, även Sverige, har gjort vårt behov av internationell samverkan inom säkerhetspolitiken allt större. Rysslands övertagande av Krim och stöd till kriget i östra Ukraina är övertydliga exempel på detta.

För oss Liberaler har internationell samverkan och solidaritet, med målet att alla människor ska kunna leva i fred och frihet, alltid varit viktiga frågor. Vår önskan om ett svenskt NATO-medlemsskap är ett uttryck för ansvar och medkänsla! Liksom vårt starka stöd för att Sverige ska ge generös U-hjälp och vara generösa med att ta emot flyktingar i behov av en fristad.

Din andra kritik gäller att det skulle vara olagligt att snabba på asylprocessen. Vi Liberaler föreslår att människor som flyr från länder med inbördeskrig, framför allt Syrien, ska få sin asylrätt prövad inom tre månader. Detta gäller flyktingar från länder där nästan alla beviljas asyl. Sverige har skrivit på internationella överenskommelser om vad som är skäl för att beviljas asyl, och de ska självfallet följas! Utöver detta väljer vi själva vem vi ska välkomna att bo eller söka medborgarskap i Sverige.

Några stora problem med lagstiftning kan jag inte se!

Vi föreslår också snabbare beslut om avvisning för personer som kommer från länder, där nästan ingen kan uppvisa skäl för asyl, till exempel från västra Balkan. Ett avvisningsbeslut ska kunna överklagas i en vanligen snabb process. Inte heller här ser jag problem med lagligheten!

I Liberalernas förslag till en snabbare asylprocess föreslår vi också att undervisning i svenska och samhällsorientering ska inledas direkt vid ankomsten till anläggningsboendet och att flyktingarna själva ska sköta städning, matlagning och annat praktiskt. De allra flesta är ju fullt kapabla att sköta sitt dagliga liv, bara de får chansen!

Liberalernas förslag om en snabbare asylprocess bygger på respekt för och empati med medmänniskor i en utsatt situation och en tro på människors egen förmåga att bygga sitt liv. Bara de får chansen!

Förslagen bygger också på nödvändigheten av att de människor som kommer till Sverige för att stanna, också kan skapa sin egen försörjning och så småningom ordna sina egna liv här. Med andra ord integreras i Sverige! Då kan de som kommer till Sverige bli en pluspost i nationalräkenskaperna. Lyckas inte integrationen blir invandringen en stor minuspost.

  • Gösta Frödin (Liberalerna)

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.