2016-02-17 06:00

2016-02-24 09:41

Röda siffror och köer trots skattehöjning

VÄRMLAND LEDAMOT I LANDSTINGSSTYRELSEN (S): Landstinget

Närvårdsplatserna i Säffle och Kristinehamn. Ett exempel som förklarar varför landstinget trots skattehöjning varken undviker röda siffror eller får bort köer.

Bakgrund: M-ledda sexpartikoalitionen styrs av de politiska prioriteringar som de ingående partierna gör. Mp får därför t. ex mycket stort inflytande på kollektivtrafiken trots en apart hållning. Närvårdsplatserna är något Sjukvårdspartiet och Jane Larsson, Centern ska bjudas på. Sexpartikoalitionen har en lista på sådant landstinget måste bekosta för att alla i koalitionen ska ha fått med tillräckligt av sina önskningar.

Ambulanshelikoptern är också en prioritering som på så vis karvats fram. Bra, men onödigt dyr och knappast hälsoekonomiskt hållbar.

För att inte behöva göra avkall på upplägget med partiönskelistor höjdes skatten med 45 öre och med dessa nya ca 200 miljoner årligen och dessutom ytterligare miljonregn från återbetalning av en tidigare inbetald sjukförsäkring, (AFA) så borde allt vara lugn och ro.

Så icke!

Det som hänt är att kostnader har skenat och budgetstyrning satts ur spel. Den politiska ledningen har inte med trovärdighet uppfattats vakta över att budgeterade medel ska räcka. Det har funnits (betoning på har funnits) andra pengar utanför budgeten som alla vetat om. Disciplinen har satts ur spel av en odisciplinerad politisk ledning, oförmögen att göra avkall på egna önskelistor.

Närvårdsplatserna kommer att ge sämre vård till högre kostnader visar erfarenheter från Uppsala, ett av mycket få ställen som prövat modellen. Landstingets utvärdering visade på svagt intresse innan den drogs tillbaka och mellanvård döptes om till närvård.

Det politiska styret möter inte problem genom att beställa olika exempel på lösningar som sedan värderas. De beställer något som finns med på koalitionslistan och söker sedan argument för att detta är bra. Följden av detta sätt att styra på ser vi. Tjänstemännen får nu ta fram en lista på 380 miljoner som ska sparas.

När band för nya satsningar ska klippas så har vi ett landstingsråd på bild med saxen i högsta hugg, men när verksamheter nu börjar läggas ner som t. ex akutkirurgin i Arvika så är det tjänstemännen som får möta media.

Hur löste förresten koalitionen att majoriteten tappades? SD fick en landstingsrådspost och partiet lägger sedan dess ner sina röster vid viktigare budgetomröstningar...

Hoppas värmlänningarna genomskådar detta i september 2018.

Kenneth Johannesson

Bakgrund: M-ledda sexpartikoalitionen styrs av de politiska prioriteringar som de ingående partierna gör. Mp får därför t. ex mycket stort inflytande på kollektivtrafiken trots en apart hållning. Närvårdsplatserna är något Sjukvårdspartiet och Jane Larsson, Centern ska bjudas på. Sexpartikoalitionen har en lista på sådant landstinget måste bekosta för att alla i koalitionen ska ha fått med tillräckligt av sina önskningar.

Ambulanshelikoptern är också en prioritering som på så vis karvats fram. Bra, men onödigt dyr och knappast hälsoekonomiskt hållbar.

För att inte behöva göra avkall på upplägget med partiönskelistor höjdes skatten med 45 öre och med dessa nya ca 200 miljoner årligen och dessutom ytterligare miljonregn från återbetalning av en tidigare inbetald sjukförsäkring, (AFA) så borde allt vara lugn och ro.

Så icke!

Det som hänt är att kostnader har skenat och budgetstyrning satts ur spel. Den politiska ledningen har inte med trovärdighet uppfattats vakta över att budgeterade medel ska räcka. Det har funnits (betoning på har funnits) andra pengar utanför budgeten som alla vetat om. Disciplinen har satts ur spel av en odisciplinerad politisk ledning, oförmögen att göra avkall på egna önskelistor.

Närvårdsplatserna kommer att ge sämre vård till högre kostnader visar erfarenheter från Uppsala, ett av mycket få ställen som prövat modellen. Landstingets utvärdering visade på svagt intresse innan den drogs tillbaka och mellanvård döptes om till närvård.

Det politiska styret möter inte problem genom att beställa olika exempel på lösningar som sedan värderas. De beställer något som finns med på koalitionslistan och söker sedan argument för att detta är bra. Följden av detta sätt att styra på ser vi. Tjänstemännen får nu ta fram en lista på 380 miljoner som ska sparas.

När band för nya satsningar ska klippas så har vi ett landstingsråd på bild med saxen i högsta hugg, men när verksamheter nu börjar läggas ner som t. ex akutkirurgin i Arvika så är det tjänstemännen som får möta media.

Hur löste förresten koalitionen att majoriteten tappades? SD fick en landstingsrådspost och partiet lägger sedan dess ner sina röster vid viktigare budgetomröstningar...

Hoppas värmlänningarna genomskådar detta i september 2018.

Kenneth Johannesson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.