2016-02-01 06:00

2016-02-01 10:41

Goda ambitioner har fallit

SVERIGE: Snålt mer resurser i hemtjänsten

Hemtjänst. 32 000 äldreboenden har lagts ner under de senaste åren. Hemtjänsten skulle ersätta institutionsvården.

Meningen var att gamla utarbetade människor skulle få hjälp och stimulans i hemmet, så länge som institutionsvård inte behövdes. Det var en idé som uppskattades av många äldre. Vem vill inte bo i sitt eget hem så länge som möjligt?

De goda ambitionerna med hemtjänsten har fallit på att det snålas för mycket med resurserna, utan en tillräcklig finansiering kan det inte fungera som det var tänkt. Särskilt inte när andelen äldre ökar, vilket ju inte borde vara någon överraskning för någon.

Idag sitter mellanchefer med tidtagaruret i sin hand och räknar minuterna som tickar, alla göromål är tidsbestämda. Inga brukare får prioritera eller själv bestämma vad man vill ha hjälp med. Allt personalen får göra är präntat på papper. Att bestämma över den egna situationen är en rättvise- och jämställdhetsfråga som kommunpolitiker och fackföreningar borde ta sig tid att titta på. Är det meningen att inflytandet över den egna situationen skall utraderas den dag som krafterna sviker?

Vi som är gamla idag har i vår krafts dagar hjälpt till att göra Sverige till ett av Europas rikaste länder. Idag drabbas vi av fantasilösa byråkrater och politiker utan omtanke som fördärvat den ursprungliga tanken att göra livet på äldre dagar uthärdligare. SVT visar rena skräckexempel på vart det bär hän med den svenska välfärden. Man får känslan av att de som sitter vid rodret roffar åt sig själva men glömmer att de fått sina uppdrag bl.a. av Sveriges pensionärer. Glöm inte att klockan tickar även för kommunalpampar och byråkrater, en dag har ni själva passerat gränsen för möjligheter till reellt inflytande på den egna situationen. Hur känns det?

Marit Paulsson

Meningen var att gamla utarbetade människor skulle få hjälp och stimulans i hemmet, så länge som institutionsvård inte behövdes. Det var en idé som uppskattades av många äldre. Vem vill inte bo i sitt eget hem så länge som möjligt?

De goda ambitionerna med hemtjänsten har fallit på att det snålas för mycket med resurserna, utan en tillräcklig finansiering kan det inte fungera som det var tänkt. Särskilt inte när andelen äldre ökar, vilket ju inte borde vara någon överraskning för någon.

Idag sitter mellanchefer med tidtagaruret i sin hand och räknar minuterna som tickar, alla göromål är tidsbestämda. Inga brukare får prioritera eller själv bestämma vad man vill ha hjälp med. Allt personalen får göra är präntat på papper. Att bestämma över den egna situationen är en rättvise- och jämställdhetsfråga som kommunpolitiker och fackföreningar borde ta sig tid att titta på. Är det meningen att inflytandet över den egna situationen skall utraderas den dag som krafterna sviker?

Vi som är gamla idag har i vår krafts dagar hjälpt till att göra Sverige till ett av Europas rikaste länder. Idag drabbas vi av fantasilösa byråkrater och politiker utan omtanke som fördärvat den ursprungliga tanken att göra livet på äldre dagar uthärdligare. SVT visar rena skräckexempel på vart det bär hän med den svenska välfärden. Man får känslan av att de som sitter vid rodret roffar åt sig själva men glömmer att de fått sina uppdrag bl.a. av Sveriges pensionärer. Glöm inte att klockan tickar även för kommunalpampar och byråkrater, en dag har ni själva passerat gränsen för möjligheter till reellt inflytande på den egna situationen. Hur känns det?

Marit Paulsson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.