2015-12-23 06:00

2015-12-30 09:54

Arternas överlevnad

VÄRMLAND: Den oförtröttliga vargfrågan

varg. Det har under en lång tid skrivit mycket om varg och hundar.

Jag tänker inte fördjupa mig i sifferjämförelse. Men man kan fråga sig varför vi ska ha en massa vargar springande i våra skogar, när de i stort ägnar sig åt att döda älgar och hundar? Vi får ej heller glömma alla döda och sargade får som vargen gjort sig skyldig till.

Här söker jag svar på en annan nog så viktig fråga, nämligen den stora minskningen av hare, räv och ekorrar i våra stora skogsområden?

På 30- och 40-talet vimlade det av dessa nämnda arter. Likaså vimlade skogsfågel som orre, tjäder och järpe. Vi befinner oss i ett läge som inte får bagatelliseras!

Vi vuxna har ett ansvar för våra barn- och barnbarns framtid. Vi är skyldiga att ge barnen möjlighet att få se och höra levande djurarter. Det räcker inte med en axelryckning och hänvisa dem till våra bibliotek.

Hur löser man denna fråga? Något att fundera över, om man till äventyrs kan lämna vargfrågan för ett ögonblick.

Jag tänker inte fördjupa mig i sifferjämförelse. Men man kan fråga sig varför vi ska ha en massa vargar springande i våra skogar, när de i stort ägnar sig åt att döda älgar och hundar? Vi får ej heller glömma alla döda och sargade får som vargen gjort sig skyldig till.

Här söker jag svar på en annan nog så viktig fråga, nämligen den stora minskningen av hare, räv och ekorrar i våra stora skogsområden?

På 30- och 40-talet vimlade det av dessa nämnda arter. Likaså vimlade skogsfågel som orre, tjäder och järpe. Vi befinner oss i ett läge som inte får bagatelliseras!

Vi vuxna har ett ansvar för våra barn- och barnbarns framtid. Vi är skyldiga att ge barnen möjlighet att få se och höra levande djurarter. Det räcker inte med en axelryckning och hänvisa dem till våra bibliotek.

Hur löser man denna fråga? Något att fundera över, om man till äventyrs kan lämna vargfrågan för ett ögonblick.

  • Herr Phornebrandt

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.