2015-12-14 09:56

2015-12-14 09:56

Låt vargarna vara kvar

VÄRMLAND: Fler hundar blir skjutna än vargdödade

Det är många som vill ha bort vargarna för att dom är farliga men jag har något att säga om det.

Många jägare säger att vargarna dödar deras hundar och det är ju sant vi har sett på tv att många hundar har dött.

På sociala medier så kan vi se att jägare postar bilder på olika grupper att deras hund har blivit biten av en varg och några hundar får vi bilder på när dom ligger med stora köttsår.

Men det är nästan att mer hundar dör för att jägarna skjuter sina hundar för de tror att det är något annat därför är inte det bara vargarnas fel. För under 2000-2005 så blev 84 hundar attackerade av rovdjur men 135 hundar blev skjutna eller dödade av sina jägare enligt DN.se.

Det är inte många människor som dör av vargar för vargar är ganska rädda för oss dom attackerar bara oss för att vi kanske är nära deras valpar eller är inne i deras territorium. Om vi tar bort vargen kommer det kanske bli mer av någon annan art och det kan göra att de äter upp någon annan arts mat och då dör kanske den arten ut eller så dör den arten som de äter ut.

Vi kan inte debattera det här det är inte våran värld vi kanske är en av väldens största art men det är inte vi som bestämmer om någon art ska finnas eller inte.

Vi kan inte göra som vi gjorde med andra arter i världen som vi håller på med tigrarna de är inte många kvar och det är ett problem. Man ska inte döda vargarna det är väll bättre att lämna sina hundar hemma och ha speciella hundar för jakt som inte är ens ditt husdjur

Filip Westby

Många jägare säger att vargarna dödar deras hundar och det är ju sant vi har sett på tv att många hundar har dött.

På sociala medier så kan vi se att jägare postar bilder på olika grupper att deras hund har blivit biten av en varg och några hundar får vi bilder på när dom ligger med stora köttsår.

Men det är nästan att mer hundar dör för att jägarna skjuter sina hundar för de tror att det är något annat därför är inte det bara vargarnas fel. För under 2000-2005 så blev 84 hundar attackerade av rovdjur men 135 hundar blev skjutna eller dödade av sina jägare enligt DN.se.

Det är inte många människor som dör av vargar för vargar är ganska rädda för oss dom attackerar bara oss för att vi kanske är nära deras valpar eller är inne i deras territorium. Om vi tar bort vargen kommer det kanske bli mer av någon annan art och det kan göra att de äter upp någon annan arts mat och då dör kanske den arten ut eller så dör den arten som de äter ut.

Vi kan inte debattera det här det är inte våran värld vi kanske är en av väldens största art men det är inte vi som bestämmer om någon art ska finnas eller inte.

Vi kan inte göra som vi gjorde med andra arter i världen som vi håller på med tigrarna de är inte många kvar och det är ett problem. Man ska inte döda vargarna det är väll bättre att lämna sina hundar hemma och ha speciella hundar för jakt som inte är ens ditt husdjur

Filip Westby

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.