2015-11-30 06:00

2015-11-30 06:00

"Rör inte biomomsen"

ARVIKA: Höjning slår mot biografernaErica Johansson, Filmhuset Palladium

Momshöjning. Känner en stor frustration över förslaget till den nya filmpolitiken - den sätter småbiograferna i en olustig sits och där hamnar Filmhuset Palladium i Arvika.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke vill genomföra en chockhöjning av biografmomsen, från dagens sex procent, till 25 procent. Annan kultur såsom opera och teater ska dock få behålla samma låga moms som idag. Med andra ord blir det fyra gånger så hög moms på våra biografer i småstäderna jämfört med huvudstadens operahus och teatrar. Biobesöket, ett brett folknöje, ska straffbeskattas jämfört med annan kultur som teater och opera – det är både orättvist och ologiskt.

Filmhuset Palladium har varit verksamt sedan 1925 och har förgyllt upplevelsen för många sedan dess. Vi är stolta över att visa filmer för över 29 000 besökare per år i Arvika. I dessa siffror ingår inte skolbio och övriga aktiviteter som sker på biografen. Kulturministerns föreslagna momshöjning är ett hårt slag mot oss landsortsbiografer som ofta är en viktig mötesplats för biofilm och annan kulturverksamhet. Skulle denna momshöjning bli verklighet skulle det vara ett dråpslag mot biografen här i Arvika. Det kommer att begränsa möjligheterna att fortsätta driva biografen på det sättet jag önskar att göra.

Vi vill att alla även fortsättningsvis ska kunna gå på bio i Arvika och därför vill jag/vi skicka ett klart och tydligt besked till kulturministern - rör inte biomomsen och missgynna inte den breda svenska biofilmen.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke vill genomföra en chockhöjning av biografmomsen, från dagens sex procent, till 25 procent. Annan kultur såsom opera och teater ska dock få behålla samma låga moms som idag. Med andra ord blir det fyra gånger så hög moms på våra biografer i småstäderna jämfört med huvudstadens operahus och teatrar. Biobesöket, ett brett folknöje, ska straffbeskattas jämfört med annan kultur som teater och opera – det är både orättvist och ologiskt.

Filmhuset Palladium har varit verksamt sedan 1925 och har förgyllt upplevelsen för många sedan dess. Vi är stolta över att visa filmer för över 29 000 besökare per år i Arvika. I dessa siffror ingår inte skolbio och övriga aktiviteter som sker på biografen. Kulturministerns föreslagna momshöjning är ett hårt slag mot oss landsortsbiografer som ofta är en viktig mötesplats för biofilm och annan kulturverksamhet. Skulle denna momshöjning bli verklighet skulle det vara ett dråpslag mot biografen här i Arvika. Det kommer att begränsa möjligheterna att fortsätta driva biografen på det sättet jag önskar att göra.

Vi vill att alla även fortsättningsvis ska kunna gå på bio i Arvika och därför vill jag/vi skicka ett klart och tydligt besked till kulturministern - rör inte biomomsen och missgynna inte den breda svenska biofilmen.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.