2015-11-23 10:13

2015-11-23 10:13

Vi vill behålla kontrollen

ARVIKA: BredbandsutbyggnadenFiberföreningar i samverkanmed Arvika Kommun

Replik.

Föreningarna vill behålla kontrollen över utvecklingen av bredbandsutbyggnaden i Arvika Kommun. Vi har därför valt att samarbeta med Arvika Kommun så att vi kan nå våra gemensamma mål på ett så kostnadseffektivt sätt som möjligt. Gemensam teknisk utrustning, samförläggning, samordnad upphandling och samverkan vid drift och underhåll av nätet är en stor del av detta.

Det har varit och är fortfarande en del oklarheter över vilka som kommer att få bidrag i omgång ett (1). De som får ett positivt besked kan starta sin utbyggnad försommaren 2016. Besked kommer att lämnas av Länsstyrelsen jan/feb 2016.

Övriga kan få ett beslut i omgång två (2), troligen i april. Trots detta anser vi att det inte finns något behov just nu för att inte delta i det projekt som gynnar oss mest. Fiberföreningarna håller just nu på med att teckna markavtal och ta fram underlag för upphandling för att vara beredda när besked kommer.

Visar det sig att bidragspengarna inte räcker till eller annan förändring sker kommer vi då att ta ställning till hur vi går vidare. Det är inte så panikartat som man försöker påvisa just nu. Att i dagsläget hjälpa till att skapa ett bredbandsmonopol utanför vår kontroll likt det som finns på elnäts-sidan idag är inte intressant för oss. Vi är övertygade om att vi, i samförstånd med Arvika Kommun, kommer att kunna lösa eventuella problem i utbyggnaden av fibernätet inom kommunen.

Ett argument som ofta dyker upp är att det är besvärligt att äga och förvalta ett fibernät.

Tvärtemot anser vi att det finns en styrka i just detta att själva kunna bestämma över framtiden för fibernätet. Eventuellt överskott i föreningen kan betalas tillbaka, tillkommande anslutningar får en snabbare hantering, kortare åtgärdstider vid driftstörning osv.

Föreningarna vill behålla kontrollen över utvecklingen av bredbandsutbyggnaden i Arvika Kommun. Vi har därför valt att samarbeta med Arvika Kommun så att vi kan nå våra gemensamma mål på ett så kostnadseffektivt sätt som möjligt. Gemensam teknisk utrustning, samförläggning, samordnad upphandling och samverkan vid drift och underhåll av nätet är en stor del av detta.

Det har varit och är fortfarande en del oklarheter över vilka som kommer att få bidrag i omgång ett (1). De som får ett positivt besked kan starta sin utbyggnad försommaren 2016. Besked kommer att lämnas av Länsstyrelsen jan/feb 2016.

Övriga kan få ett beslut i omgång två (2), troligen i april. Trots detta anser vi att det inte finns något behov just nu för att inte delta i det projekt som gynnar oss mest. Fiberföreningarna håller just nu på med att teckna markavtal och ta fram underlag för upphandling för att vara beredda när besked kommer.

Visar det sig att bidragspengarna inte räcker till eller annan förändring sker kommer vi då att ta ställning till hur vi går vidare. Det är inte så panikartat som man försöker påvisa just nu. Att i dagsläget hjälpa till att skapa ett bredbandsmonopol utanför vår kontroll likt det som finns på elnäts-sidan idag är inte intressant för oss. Vi är övertygade om att vi, i samförstånd med Arvika Kommun, kommer att kunna lösa eventuella problem i utbyggnaden av fibernätet inom kommunen.

Ett argument som ofta dyker upp är att det är besvärligt att äga och förvalta ett fibernät.

Tvärtemot anser vi att det finns en styrka i just detta att själva kunna bestämma över framtiden för fibernätet. Eventuellt överskott i föreningen kan betalas tillbaka, tillkommande anslutningar får en snabbare hantering, kortare åtgärdstider vid driftstörning osv.

  • Fiberföreningarna som valt att teckna avtal med Arvika Kommunnät har sett en annan möjlighet än vad ”Fiber för alla?” har.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.