2015-09-28 15:20

2015-09-28 15:20

Sökes: Parti med empati eller helt vanligt bonnförnuft!

GUNNARSKOG: Skolförslaget

Skola. Denna insändare kom till med anledning av den nya tänkta skolan. Enligt förslag ska Järvenskolans elever flytta redan nästa år till Kyrkebyskolan för att sedan flytta in i den nya skolan efter ett par år.

De barn som går i 8:an idag på Järven skulle alltså börja 9:an på Kyrkeby och få sina viktiga slutbetyg där i ny miljö, ny lärare, nya skolkamrater och det blir en väldigt massa resande för barnen.

Det värsta med mellanlandningen på Kyrkeby är att SAMMA FAMILJER som tidigare drabbats av Tväruds nedläggning, drabbas IGEN! Det är inte rimligt att utsätta familjer för detta. Nedläggningen av Tväruds fantastiska skola, Järvenskolans jättebra högstadium, för att sedan hamna på Kyrkeby och därefter i den nya stora skolan. Det är samma familjer som det drabbar om och om igen, så kan det inte få gå till!

Det är mycket känslor när en skola läggs ner och det är ett sorgearbete som ska börja. Man kan inte förhasta sådana beslut och man måste verkligen förbereda sig. Att Järvens elever ska till Kyrkeby anser vi är helt otänkbart och helt onödigt. Finns ingen vits med det hela. Ingen vinning alls. Det är moduler man vill ta bort men de får helt enkelt vänta. Detta handlar ju inte om pengar – eller hur?

Det här handlar om att samla alla resurser på samma ställe och att skapa samma förutsättningar. Vad betyder det? På alla skolor finns det jättebra lärare och det finns de som är mindre bra. Ska alla ha samma förutsättningar ska väl alla undervisas av den bra läraren? Annars blir det inte samma förutsättningar. Man ska ha den bästa läraren i svenska, matte, engelska osv. Så kommer det inte att bli, är det därför man behöver alla resurser på ett ställe för att hjälpa de mindre bra lärarna? Bara för att man gör en ny skola kan man inte välja och vraka bland de bästa lärarna.

Arvika kommun har ett regelverk angående skolskjuts. Där står att ”Färdtiden bör inte överstiga 60 minuter per enkelresa. Ambitionen är att färdtiden ska minimeras i all skolskutsplanering inom de möjligheter som de ekonomiska ramarna medger”. Att köra mellan Mitandersfors och Kyrkebyskolan tar 60 min. Om man sedan räknar med att det går på en elev i Bogen så är det kört. Skulle bussen stanna till för flera elever, ni vet såsom bussar brukar göra, ja då tar det betydligt längre tid. Det är ett stort område i Bortan som bussen hämtar upp elever i. Sedan går det på många i Stommen och några längs vägen mot Arvika. Man överskrider restiden med råge. Hur tänker man här? Bussen kommer inte ens i tid till lektionerna, äldre syskon till dessa elever blev tvungna att flytta när gymnasiet började. Vill Arvika kommun att 14-15-åringar ska flytta hemifrån? Kanske lika bra till annan kommun rent av, - OMÖJLIGA ARVIKA, som bryter mot sitt eget reglemente. Ville man inte ha slut på bussandet?

På Järvenskolan finns det mesta. Vi har hemkunskapssal, gympasal, musik, slöjd, skolsköterska och till och med tandläkare. Vi behöver inte ha buss till någon aktivitet alls, förutom badhuset som högstadiet besöker ca två ggr/termin. Enligt förslaget vill man ha bort bussandet som sagt – men vi har inget bussande till olika lektioner! Vi har allt på skolan. Ska vi till Kyrkeby, måste vi ta bussen alla dagar, till allting. Det blir bussande. Säger man inte emot sig själv nu? Ni skapar trafik som inte finns idag för dessa elever!

Gönnerskeinger

De barn som går i 8:an idag på Järven skulle alltså börja 9:an på Kyrkeby och få sina viktiga slutbetyg där i ny miljö, ny lärare, nya skolkamrater och det blir en väldigt massa resande för barnen.

Det värsta med mellanlandningen på Kyrkeby är att SAMMA FAMILJER som tidigare drabbats av Tväruds nedläggning, drabbas IGEN! Det är inte rimligt att utsätta familjer för detta. Nedläggningen av Tväruds fantastiska skola, Järvenskolans jättebra högstadium, för att sedan hamna på Kyrkeby och därefter i den nya stora skolan. Det är samma familjer som det drabbar om och om igen, så kan det inte få gå till!

Det är mycket känslor när en skola läggs ner och det är ett sorgearbete som ska börja. Man kan inte förhasta sådana beslut och man måste verkligen förbereda sig. Att Järvens elever ska till Kyrkeby anser vi är helt otänkbart och helt onödigt. Finns ingen vits med det hela. Ingen vinning alls. Det är moduler man vill ta bort men de får helt enkelt vänta. Detta handlar ju inte om pengar – eller hur?

Det här handlar om att samla alla resurser på samma ställe och att skapa samma förutsättningar. Vad betyder det? På alla skolor finns det jättebra lärare och det finns de som är mindre bra. Ska alla ha samma förutsättningar ska väl alla undervisas av den bra läraren? Annars blir det inte samma förutsättningar. Man ska ha den bästa läraren i svenska, matte, engelska osv. Så kommer det inte att bli, är det därför man behöver alla resurser på ett ställe för att hjälpa de mindre bra lärarna? Bara för att man gör en ny skola kan man inte välja och vraka bland de bästa lärarna.

Arvika kommun har ett regelverk angående skolskjuts. Där står att ”Färdtiden bör inte överstiga 60 minuter per enkelresa. Ambitionen är att färdtiden ska minimeras i all skolskutsplanering inom de möjligheter som de ekonomiska ramarna medger”. Att köra mellan Mitandersfors och Kyrkebyskolan tar 60 min. Om man sedan räknar med att det går på en elev i Bogen så är det kört. Skulle bussen stanna till för flera elever, ni vet såsom bussar brukar göra, ja då tar det betydligt längre tid. Det är ett stort område i Bortan som bussen hämtar upp elever i. Sedan går det på många i Stommen och några längs vägen mot Arvika. Man överskrider restiden med råge. Hur tänker man här? Bussen kommer inte ens i tid till lektionerna, äldre syskon till dessa elever blev tvungna att flytta när gymnasiet började. Vill Arvika kommun att 14-15-åringar ska flytta hemifrån? Kanske lika bra till annan kommun rent av, - OMÖJLIGA ARVIKA, som bryter mot sitt eget reglemente. Ville man inte ha slut på bussandet?

På Järvenskolan finns det mesta. Vi har hemkunskapssal, gympasal, musik, slöjd, skolsköterska och till och med tandläkare. Vi behöver inte ha buss till någon aktivitet alls, förutom badhuset som högstadiet besöker ca två ggr/termin. Enligt förslaget vill man ha bort bussandet som sagt – men vi har inget bussande till olika lektioner! Vi har allt på skolan. Ska vi till Kyrkeby, måste vi ta bussen alla dagar, till allting. Det blir bussande. Säger man inte emot sig själv nu? Ni skapar trafik som inte finns idag för dessa elever!

Gönnerskeinger

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.