2015-09-11 09:40

2015-09-11 09:40

Ge er inte, Glavabor

GLAVA: Stängning av Lövåsen

Svar till Glava skall Levabor

Ge er inte!

Ni har att göra med en kommun som i fjol låg på en pinsam nittonde plats på en rankningslista över de kommunerna med den billigaste äldreomsorgen i hela landet. Nu ser det ut som om man vill komma upp ännu högre på listan när man tänker stänga en avdelning på Glavas äldreboende. Vad händer när det behövs fler platser? Bort till en annan ort där det tillfälligt finns plats? Långt bort från familjen, vänner och hemmiljön?

Den planerade stängningen har bara marginellt med fakta att göra, däremot mest med kommunens policy att göra äldrevården så billig som möjligt. Se bara hur det gick när demensboendet i Edane stängdes. När det – precis som nu på Lövåsen – fanns några lediga platser, stängde man hela gården och de boenden flyttades till korttidsvården Akkva. Snart blev det överbeläggning där och patienter som skulle skrivas ut från sjukhuset måste ligga kvar. På korttidsvården fanns det inte plats för dem. Att detta gav ett bötesföreläggande för Vård och omsorg på 400 000 kronor gjorde det inte bättre. Dessutom betalade kommunen två år efter stängningen fortfarande hyra för de tomma lokalerna i Edane. Prata om att spara pengar! Prata om förvaltningens och politikernas inkompetens.

Nu är det alltså dags för Glava och detta är inte bara fel utan – som jag tycker – en ren oförskämdhet. Har Arvika kommun inte förstått hur många problem, hur mycket pengar ni besparade den? Det var ju ni i Glava som genast ställde upp när det helt plötsligt kom 200 flyktingar till byn. Att ni skapade en mötesplats i bygdekontoret, utrustade det så småningom med begagnade datorer, symaskiner o.a. arrangerade aktiviteter och språklektioner, att ni organiserade resor till Arvika för inköp av kläder på Kupan och mycket mer. Och därtill det ständiga letandet efter sponsorer för att få pengar till allt detta. Hur hade det gått om dessa 200 människor hade bara suttit där på förläggningen?

Även de som de senaste åren lagt ned tid och kraft för att det skulle fungerar för byn och för flyktingarna, blir äldre. Skulle det då inte finnas plats på Lövåsen därför att kommunen stängde en avdelning skickas dem till annan ort där det tillfälligt finns plats. Nonchalans istället för uppskattning.

Ni har visat kraft och engagemang och därför är jag mycket optimistisk att ni med samma energi kommer att få behålla Lövåsen som det är. Om ni behöver uppmuntran och tips titta på ”Dorotea-upproret”. Där kämpade byborna för sin sjukstuga – och vann! Lycka till!

N.F.

Ge er inte!

Ni har att göra med en kommun som i fjol låg på en pinsam nittonde plats på en rankningslista över de kommunerna med den billigaste äldreomsorgen i hela landet. Nu ser det ut som om man vill komma upp ännu högre på listan när man tänker stänga en avdelning på Glavas äldreboende. Vad händer när det behövs fler platser? Bort till en annan ort där det tillfälligt finns plats? Långt bort från familjen, vänner och hemmiljön?

Den planerade stängningen har bara marginellt med fakta att göra, däremot mest med kommunens policy att göra äldrevården så billig som möjligt. Se bara hur det gick när demensboendet i Edane stängdes. När det – precis som nu på Lövåsen – fanns några lediga platser, stängde man hela gården och de boenden flyttades till korttidsvården Akkva. Snart blev det överbeläggning där och patienter som skulle skrivas ut från sjukhuset måste ligga kvar. På korttidsvården fanns det inte plats för dem. Att detta gav ett bötesföreläggande för Vård och omsorg på 400 000 kronor gjorde det inte bättre. Dessutom betalade kommunen två år efter stängningen fortfarande hyra för de tomma lokalerna i Edane. Prata om att spara pengar! Prata om förvaltningens och politikernas inkompetens.

Nu är det alltså dags för Glava och detta är inte bara fel utan – som jag tycker – en ren oförskämdhet. Har Arvika kommun inte förstått hur många problem, hur mycket pengar ni besparade den? Det var ju ni i Glava som genast ställde upp när det helt plötsligt kom 200 flyktingar till byn. Att ni skapade en mötesplats i bygdekontoret, utrustade det så småningom med begagnade datorer, symaskiner o.a. arrangerade aktiviteter och språklektioner, att ni organiserade resor till Arvika för inköp av kläder på Kupan och mycket mer. Och därtill det ständiga letandet efter sponsorer för att få pengar till allt detta. Hur hade det gått om dessa 200 människor hade bara suttit där på förläggningen?

Även de som de senaste åren lagt ned tid och kraft för att det skulle fungerar för byn och för flyktingarna, blir äldre. Skulle det då inte finnas plats på Lövåsen därför att kommunen stängde en avdelning skickas dem till annan ort där det tillfälligt finns plats. Nonchalans istället för uppskattning.

Ni har visat kraft och engagemang och därför är jag mycket optimistisk att ni med samma energi kommer att få behålla Lövåsen som det är. Om ni behöver uppmuntran och tips titta på ”Dorotea-upproret”. Där kämpade byborna för sin sjukstuga – och vann! Lycka till!

N.F.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.