2015-04-08 10:09

2015-04-08 10:09

Positivt om kommunal sammanslagning

ARVIKA/EDA: Mer politik för pengarna

kommuner. I AN så skrevs det en artikel om kommunal sammanslagning måndag den 30-03-2015. Kommunalråden från Arvika och Eda yttrade sig i denna fråga, och i Eda så sågs det med negativa ögon från kommunalrådets sida.

Själv tycker jag det verkar vara en bra ide för folket i gränskommunen Eda, trots hotet om sämre demokrati. Avstånden mellan befolkning och beslutsfattare ser jag inte som ett problem, då engagemang, tid och vilja är det viktigaste om folk vill påverka i politiken.

Här i Eda sliter vi att få ihop pengar årligen till skola, dagis, vård och offentlig service/infrastruktur. Vidare har inte Eda kommun varit bäst i klassen när det gäller styrande av budget, trots bytande av folk och parti i dom beslutsfattande funktionerna. Den negativa trenden är tydlig, då folk flyttar från bygderna till där jobben finnas, då blir det per automatik mindre skattepengar till kommunen.

När det gäller sammanslagning av kommuner, så tror jag vi alla kan få mycket mera politik för pengarna och mera kompetent styrning. Vilket är en besparning i sig. Centralstyrning av makten, tycker somliga, men själv tror jag det blir mera kompetenta och bildade folk som styr från tjänstemännen och i politiken med en större region.

Då borde vi få mera pengar över till annat, och samtidigt få en bättre styrning av skattepengarna.

Arvika har visat betydligt bättre kontroll av sin ekonomi, i förhållande till Eda med sänkt skatt och mera professionell politik.

Jag välkomnar en sammanslagning i första hand, där Eda, Arvika och Årjäng förslagsvis kunde bilda en fin kommun, utan att man då tänkt på antal invånare såsom handelskammaren önskar, men ett steg i rätt riktning. Mera status, bättre företagarverksamhet samt mera invånare hade varit roligt att få till.

Tom Örbeck

Åmotfors

Själv tycker jag det verkar vara en bra ide för folket i gränskommunen Eda, trots hotet om sämre demokrati. Avstånden mellan befolkning och beslutsfattare ser jag inte som ett problem, då engagemang, tid och vilja är det viktigaste om folk vill påverka i politiken.

Här i Eda sliter vi att få ihop pengar årligen till skola, dagis, vård och offentlig service/infrastruktur. Vidare har inte Eda kommun varit bäst i klassen när det gäller styrande av budget, trots bytande av folk och parti i dom beslutsfattande funktionerna. Den negativa trenden är tydlig, då folk flyttar från bygderna till där jobben finnas, då blir det per automatik mindre skattepengar till kommunen.

När det gäller sammanslagning av kommuner, så tror jag vi alla kan få mycket mera politik för pengarna och mera kompetent styrning. Vilket är en besparning i sig. Centralstyrning av makten, tycker somliga, men själv tror jag det blir mera kompetenta och bildade folk som styr från tjänstemännen och i politiken med en större region.

Då borde vi få mera pengar över till annat, och samtidigt få en bättre styrning av skattepengarna.

Arvika har visat betydligt bättre kontroll av sin ekonomi, i förhållande till Eda med sänkt skatt och mera professionell politik.

Jag välkomnar en sammanslagning i första hand, där Eda, Arvika och Årjäng förslagsvis kunde bilda en fin kommun, utan att man då tänkt på antal invånare såsom handelskammaren önskar, men ett steg i rätt riktning. Mera status, bättre företagarverksamhet samt mera invånare hade varit roligt att få till.

Tom Örbeck

Åmotfors

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.