2015-01-08 12:33

2015-01-20 22:40

En ljus decemberöverenskommelse

RIKSPOLITIK: Replik

Politiskt samarbete. Signaturen Voltaire anser att partierna i Sveriges riksdag borde samarbeta med SD, att det vore att tända ett ljus istället för att förbanna mörkret. Jag tycker att det var bra att regeringen och allianspartierna genom decemberöverenskommelsen såg till att SD inte kunde ställa ultimatum om invandringspolitiken.

Det är inte särskilt uppseendeväckande att ett parti på 13 % blir utan inflytande. Det har drabbat partier med över 30 %. Och ännu mindre upprörande blir det om man ser till vad konfliktytan handlar om. Den handlar om människovärde. SD vill ha en assimilationspolitik, vilket innebär att religiösa och kulturella uttryck måste överges till förmån för beteenden som ska ha blivit mystiskt nedärvda i det svenska folksjälen, i den svenska nationen. Innan vi kan ta emot fler invandrare måste vi alltså göra om de som kommit hit så att de passar in i en konstruerad SD-mall. Människor delas in i ett vi och dem. Och för att det ska bli ett vi så är det dem som måste ändra sig.

Det finns konfliktytor i svensk politik. En handlar om konflikten mellan arbete och kapital, en annan om fördelningen av välståndet utifrån klass, kön etcetera, samt välståndets förhållande till miljön.

För tillfället väljer nu en överväldigande majoritet att ta ställning mot en politik som grundar sig på en i mitt tycke provocerande syn på människovärdet. För tillfället har den ena sidan gått segrande kring denna konfliktyta. Men partierna fortsätter att strida runt övriga konfliktytor.

Kenneth Johannesson (S)

Det är inte särskilt uppseendeväckande att ett parti på 13 % blir utan inflytande. Det har drabbat partier med över 30 %. Och ännu mindre upprörande blir det om man ser till vad konfliktytan handlar om. Den handlar om människovärde. SD vill ha en assimilationspolitik, vilket innebär att religiösa och kulturella uttryck måste överges till förmån för beteenden som ska ha blivit mystiskt nedärvda i det svenska folksjälen, i den svenska nationen. Innan vi kan ta emot fler invandrare måste vi alltså göra om de som kommit hit så att de passar in i en konstruerad SD-mall. Människor delas in i ett vi och dem. Och för att det ska bli ett vi så är det dem som måste ändra sig.

Det finns konfliktytor i svensk politik. En handlar om konflikten mellan arbete och kapital, en annan om fördelningen av välståndet utifrån klass, kön etcetera, samt välståndets förhållande till miljön.

För tillfället väljer nu en överväldigande majoritet att ta ställning mot en politik som grundar sig på en i mitt tycke provocerande syn på människovärdet. För tillfället har den ena sidan gått segrande kring denna konfliktyta. Men partierna fortsätter att strida runt övriga konfliktytor.

Kenneth Johannesson (S)

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.