2018-02-08 15:58

2018-02-08 15:58

Ljusfenomen över Arvika

ARVIKA: Vacker natthimmel

Ibland förvandlas naturen omkring till oss till vackra, sagolika skådespel. Ett sådant tillfälle fångade Jonas Ulveseth på bild en natt i början av veckan.

”Det är den tydligaste ljuspelare jag har sett” säger han.

Bilden togs från Solvik i Arvika. Enligt sajten Weatherpal som drivs av SMHI står det bland annat att ljuspelare är ett av alla väderfenomen som uppkommer vintertid.

”Det krävs att luften är fylld av iskristaller som kan reflektera ljus från olika ljuskällor på marken. Ljuset bryter och reflekteras på olika sätt i de många kristallerna vilket ger upphov till den vertikalt utsträckta strukturen samt till det uppenbara ljusmaximat i mitten av pelaren. Det är lätt att tro att pelaren befinner sig rakt ovanför ljuskällan, men skönheten ligger verkligen i betraktarens ögon. Ljusfenomenet uppstår på cirka 20-25 procent av avståndet mellan betraktaren och ljuskällan och är helt beroende av var fotografen står. Flyttar sig betraktaren, kommer också pelaren att flytta sig och illusionen att den står rakt över ljuskällan bibehålls.” skriver SMHI.

Vi tackar Jonas Ulveseth för den vackra bilden som också gjorde att vi lärde oss något nytt!

 

”Det är den tydligaste ljuspelare jag har sett” säger han.

Bilden togs från Solvik i Arvika. Enligt sajten Weatherpal som drivs av SMHI står det bland annat att ljuspelare är ett av alla väderfenomen som uppkommer vintertid.

”Det krävs att luften är fylld av iskristaller som kan reflektera ljus från olika ljuskällor på marken. Ljuset bryter och reflekteras på olika sätt i de många kristallerna vilket ger upphov till den vertikalt utsträckta strukturen samt till det uppenbara ljusmaximat i mitten av pelaren. Det är lätt att tro att pelaren befinner sig rakt ovanför ljuskällan, men skönheten ligger verkligen i betraktarens ögon. Ljusfenomenet uppstår på cirka 20-25 procent av avståndet mellan betraktaren och ljuskällan och är helt beroende av var fotografen står. Flyttar sig betraktaren, kommer också pelaren att flytta sig och illusionen att den står rakt över ljuskällan bibehålls.” skriver SMHI.

Vi tackar Jonas Ulveseth för den vackra bilden som också gjorde att vi lärde oss något nytt!

 

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.