2017-10-15 15:44

2017-10-15 15:44

Fullsatt när PRO firade 75-årsjubileum

MANGSKOG: Matnyttig information och underhållning

Det blev en trevlig tillställning i Mangskogs Folkets Hus under fredagskvällen när PRO från Mangskog, Brunskog och Gunnarskog firade att pensionärsorganisationen nu funnits i 75 år från bildandet den 1 mars i Malmö 1942.

Förre politikern Lisbeth Staaf-Igelström, tillika ordförande i PRO Värmland, informerade lite om verksamheten från förr och nu. I nuläget är det 64 föreningar i Sverige och en nybildad, PRO Global.

Efter informationen tog kvällens hemliga gäst plats på scenen, ”Frida från Dretmossen” alias kände kyrkogårdsvaktmästaren Leif Johansson från Frykerud. Historier och skämt, varvat med visor och låtar från förr, flera med och om Zarah Leander.

Underhållning

Efter en paus där det serverades kallskuret var det dags för Arvikagrabbarna Arnesson, Alexander och Sebastian med pappa Berth att stå för underhållningen.

Tre aktiviteter hittills

Under året har det varit tre aktiviteter med den första exakt på 75-årsdagen i Malmö. Andra gången var det i Göteborg den 15 maj och tredje gången i Umeå den 28 september. Fjärde och sista för året ska hållas i Stockholm den 21 november.

Under dessa tre första tillfällen togs det bland annat upp om den viktiga skattefrågan för pensionärer, och Staaf-Igelström såg det politiska beslut som tagits om detta som en seger, det vill säga samma beskattning för pensionärer som för de som arbetar. Hon talade vidare om att ekonomisk trygghet är viktig för pensionärerna, om att bostadstillägget ska höjas och att PPM ska bort och istället införas i det vanliga inkomstsystemet. Garantipensionen måste höjas från de futtiga tusenlapparna som det är nu, annars ökar antalet fattigpensionärer, menade hon.

Demokrati

I Göteborg var temat demokrati där åldersdiskriminering och inflytandefrågor diskuterades. När så nästa aktivitet var i Umeå var det social omsorg, sjukvårds- och hälsofrågor som var huvudtemat. Att PRO förhandlar med politikerna under hela resan och att pensionärerna bör få sin rätt var något som Staaf-Igelström särskilt betonade.

Bostadsfrågor

Fjärde och sista aktiviteten blir i Stockholm den 21 november och där kommer det att diskuteras bostadsfrågor, att alla skall ha rätt till ett rimligt boende till rimlig kostnad, samt det viktiga med de särskilda och trygghetsboenden som kommer inom överskådlig tid för alla pensionärer.

I dag är cirka 25 procent av befolkningen pensionärer, både ålderspensionärer och andra som av någon orsak tagit pension. Hon betonar också att PRO är politiskt obunden men har ett aktivt och bra samarbete med politikerna i dagens riksdag.

Hon betonade också glädjen i PRO:s verksamhet.

– Vi ska ha roligt tillsammans på våra möten, kurser, utbildningar, studiecirklar och annat roligt.

Show

Nu var det dags för kvällens hemliga gäst, ”Frida från dretbotten”, alias kyrkogårdsvaktmästare Leif Johansson från Frykerud. Hon/han äntrade scenen med glada och roliga historier blandat med skämt och historier om allt från handlaren i Degerbyn till söndagsskolan, om det hundraåriga paret och om kyrkogårdsvaktmästaren som behövde gå till bankomaten och om den gamle mannen som kallade sin fru för älskling, raring, sötnos och mycket annat, bara för han glömt vad hennes namn var. Många av visorna var om och med Värmlandsbördiga Zarah Leander, och åhörarna verkade trivas, det märktes på alla applåder.

Kallskuret

Det serverades sedan kallskuret till allas belåtenhet och efter detta äntrade Arvikagrabbarna Arnessons med bröderna Alexander och Sebastian samt pappa Berth scenen. De började med låten ”Kiss of fire” för att sedan fortsätta med en blandning av svenska och franska låtar, något av Povel Ramel och lite Jaques Brel-inspirerad musik på dragspel. Vem tänker inte på låten där strofen ”under broarna i Paris” ingår. ”Hon kommer med solsken” av Östen med Resten, Pessimistkonsulten, Säkkijärven polka och Stad i Ljus för att nämna några. Grabbarna och pappa Berth var väl samspelta efter cirka 15-20 års hobbyturnerande ihop.

Förre politikern Lisbeth Staaf-Igelström, tillika ordförande i PRO Värmland, informerade lite om verksamheten från förr och nu. I nuläget är det 64 föreningar i Sverige och en nybildad, PRO Global.

Efter informationen tog kvällens hemliga gäst plats på scenen, ”Frida från Dretmossen” alias kände kyrkogårdsvaktmästaren Leif Johansson från Frykerud. Historier och skämt, varvat med visor och låtar från förr, flera med och om Zarah Leander.

Underhållning

Efter en paus där det serverades kallskuret var det dags för Arvikagrabbarna Arnesson, Alexander och Sebastian med pappa Berth att stå för underhållningen.

Tre aktiviteter hittills

Under året har det varit tre aktiviteter med den första exakt på 75-årsdagen i Malmö. Andra gången var det i Göteborg den 15 maj och tredje gången i Umeå den 28 september. Fjärde och sista för året ska hållas i Stockholm den 21 november.

Under dessa tre första tillfällen togs det bland annat upp om den viktiga skattefrågan för pensionärer, och Staaf-Igelström såg det politiska beslut som tagits om detta som en seger, det vill säga samma beskattning för pensionärer som för de som arbetar. Hon talade vidare om att ekonomisk trygghet är viktig för pensionärerna, om att bostadstillägget ska höjas och att PPM ska bort och istället införas i det vanliga inkomstsystemet. Garantipensionen måste höjas från de futtiga tusenlapparna som det är nu, annars ökar antalet fattigpensionärer, menade hon.

Demokrati

I Göteborg var temat demokrati där åldersdiskriminering och inflytandefrågor diskuterades. När så nästa aktivitet var i Umeå var det social omsorg, sjukvårds- och hälsofrågor som var huvudtemat. Att PRO förhandlar med politikerna under hela resan och att pensionärerna bör få sin rätt var något som Staaf-Igelström särskilt betonade.

Bostadsfrågor

Fjärde och sista aktiviteten blir i Stockholm den 21 november och där kommer det att diskuteras bostadsfrågor, att alla skall ha rätt till ett rimligt boende till rimlig kostnad, samt det viktiga med de särskilda och trygghetsboenden som kommer inom överskådlig tid för alla pensionärer.

I dag är cirka 25 procent av befolkningen pensionärer, både ålderspensionärer och andra som av någon orsak tagit pension. Hon betonar också att PRO är politiskt obunden men har ett aktivt och bra samarbete med politikerna i dagens riksdag.

Hon betonade också glädjen i PRO:s verksamhet.

– Vi ska ha roligt tillsammans på våra möten, kurser, utbildningar, studiecirklar och annat roligt.

Show

Nu var det dags för kvällens hemliga gäst, ”Frida från dretbotten”, alias kyrkogårdsvaktmästare Leif Johansson från Frykerud. Hon/han äntrade scenen med glada och roliga historier blandat med skämt och historier om allt från handlaren i Degerbyn till söndagsskolan, om det hundraåriga paret och om kyrkogårdsvaktmästaren som behövde gå till bankomaten och om den gamle mannen som kallade sin fru för älskling, raring, sötnos och mycket annat, bara för han glömt vad hennes namn var. Många av visorna var om och med Värmlandsbördiga Zarah Leander, och åhörarna verkade trivas, det märktes på alla applåder.

Kallskuret

Det serverades sedan kallskuret till allas belåtenhet och efter detta äntrade Arvikagrabbarna Arnessons med bröderna Alexander och Sebastian samt pappa Berth scenen. De började med låten ”Kiss of fire” för att sedan fortsätta med en blandning av svenska och franska låtar, något av Povel Ramel och lite Jaques Brel-inspirerad musik på dragspel. Vem tänker inte på låten där strofen ”under broarna i Paris” ingår. ”Hon kommer med solsken” av Östen med Resten, Pessimistkonsulten, Säkkijärven polka och Stad i Ljus för att nämna några. Grabbarna och pappa Berth var väl samspelta efter cirka 15-20 års hobbyturnerande ihop.

  • Jan-Olof Johansson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.