2016-06-23 11:09

2016-06-23 11:09

Linn Erikssons självporträtt vann

SKOLAN: Kommer att tryckas upp i skrift

Varje år samlas studie- och yrkesvägledare från hela Sverige till en stor konferens i Stockholm. I år kommer konferensen att förknippas med en inspirerad bild av Linn Eriksson, Arvika.

Under hösten och våren har elever i årskurs 9 från Centralskolan och Kyrkebyskolan i Arvika tillsammans med bildlärare Lise Bache, Johanne Skillingstad och studie- och yrkesvägledare Annika Lindgren arbetat med tankar om sig själva, framtiden och om mänskliga rättigheter.

Eleverna har målat av sitt huvud som en siluett och målat sina egna tankar om det som är viktigt för dem. Utanför huvudet handlar det om känslor och tankar kring mänskliga rättigheter.

Juryn som består av studie- och yrkesvägledare från olika delar av landet hade en svår uppgift.

– Det var så många fina bilder, säger Annika Lindgren

Till slut enades juryn om en vinnare: Linn Eriksson 9B från Centralskolan.

Pryder inbjudan

Hennes bild kommer nu att pryda omslaget till inbjudan till årets stora konferens för studie- och yrkesvägledare i Stockholm i oktober. Det är ett stort arrangemang på Lärarnas hus med deltagare från hela Sverige. Hon får även en summa på 1 500 kronor.

– Det var riktigt spännande denna härliga fredagskväll när vi uppvaktade Linn som var helt ovetande hemma i Stålsberga. Bara mamma visste att vi skulle komma, säger Annika Lindgren.

Linn då och nu

Bilden handlar om Linn nu, då och i framtiden. Den handlar om olika människor, händelser och saker som hon varit med och format henne som person och hennes liv. Symbolerna som hon målat i huvudet representerar olika platser, hennes trygga zon genom hennes hem, andra platser hon trivs att vara på som familjens stuga i Skillingmark som finns med.

Hon är intresserad av smink, fotboll, gymnastik, och hon gillar att läsa

– Min favoritbok heter Cirkeln som jag ritat här.

Hon har även fått med sitt turnummer, som är åtta, sitt norska påbrå och att hon tränar regelbundet.

– I framtiden vill jag arbeta inom sjukvården, har tankar på att studera vidare till läkare.

– Bilden visar vem jag är och hur jag vill vara. Den påminner mig om vem och hur jag är och att jag ska våga uttrycka mig och gå min egen väg och alltid vara mig själv.

Frihet från slaveri

Andra delar av bilden symboliserar att alla ska ha en lekfylld uppväxt utan krig, slaveri och andra oroligheter. Böcker representerar utbildning, alla barns chans i livet att kunna utbilda sig. Ett hjärta representerar kärlek och gemenskap, en trygghetskänsla. Sjukhuskorset står för vård och omsorg för alla ska ha tillgång till rätt vård. Maten står för allas rätt att bli mätta, att ha tillgång till mat och vatten.

Hon får också med budskapet att friheten är viktigast – frihet att tycka vad man vill, älska vem man vill, vara den man vill. Den visar också att alla ska leva i fred. Soluppgången i bakgrunden visar alla barns rätt att få uppleva morgondagen, inga barn ska behöva dö i krig, misshandel eller sjukdom eller något.

– Arbetet med det här har gett mig en inblick i mig själv . Det har varit jättekul och jag tror jag kommer att titta på den här teckningen många gånger i mitt liv.

Under hösten och våren har elever i årskurs 9 från Centralskolan och Kyrkebyskolan i Arvika tillsammans med bildlärare Lise Bache, Johanne Skillingstad och studie- och yrkesvägledare Annika Lindgren arbetat med tankar om sig själva, framtiden och om mänskliga rättigheter.

Eleverna har målat av sitt huvud som en siluett och målat sina egna tankar om det som är viktigt för dem. Utanför huvudet handlar det om känslor och tankar kring mänskliga rättigheter.

Juryn som består av studie- och yrkesvägledare från olika delar av landet hade en svår uppgift.

– Det var så många fina bilder, säger Annika Lindgren

Till slut enades juryn om en vinnare: Linn Eriksson 9B från Centralskolan.

Pryder inbjudan

Hennes bild kommer nu att pryda omslaget till inbjudan till årets stora konferens för studie- och yrkesvägledare i Stockholm i oktober. Det är ett stort arrangemang på Lärarnas hus med deltagare från hela Sverige. Hon får även en summa på 1 500 kronor.

– Det var riktigt spännande denna härliga fredagskväll när vi uppvaktade Linn som var helt ovetande hemma i Stålsberga. Bara mamma visste att vi skulle komma, säger Annika Lindgren.

Linn då och nu

Bilden handlar om Linn nu, då och i framtiden. Den handlar om olika människor, händelser och saker som hon varit med och format henne som person och hennes liv. Symbolerna som hon målat i huvudet representerar olika platser, hennes trygga zon genom hennes hem, andra platser hon trivs att vara på som familjens stuga i Skillingmark som finns med.

Hon är intresserad av smink, fotboll, gymnastik, och hon gillar att läsa

– Min favoritbok heter Cirkeln som jag ritat här.

Hon har även fått med sitt turnummer, som är åtta, sitt norska påbrå och att hon tränar regelbundet.

– I framtiden vill jag arbeta inom sjukvården, har tankar på att studera vidare till läkare.

– Bilden visar vem jag är och hur jag vill vara. Den påminner mig om vem och hur jag är och att jag ska våga uttrycka mig och gå min egen väg och alltid vara mig själv.

Frihet från slaveri

Andra delar av bilden symboliserar att alla ska ha en lekfylld uppväxt utan krig, slaveri och andra oroligheter. Böcker representerar utbildning, alla barns chans i livet att kunna utbilda sig. Ett hjärta representerar kärlek och gemenskap, en trygghetskänsla. Sjukhuskorset står för vård och omsorg för alla ska ha tillgång till rätt vård. Maten står för allas rätt att bli mätta, att ha tillgång till mat och vatten.

Hon får också med budskapet att friheten är viktigast – frihet att tycka vad man vill, älska vem man vill, vara den man vill. Den visar också att alla ska leva i fred. Soluppgången i bakgrunden visar alla barns rätt att få uppleva morgondagen, inga barn ska behöva dö i krig, misshandel eller sjukdom eller något.

– Arbetet med det här har gett mig en inblick i mig själv . Det har varit jättekul och jag tror jag kommer att titta på den här teckningen många gånger i mitt liv.