2016-03-01 14:46

2016-03-02 12:22

John "Samson" Hasselquist har gått ur tiden

ARVIKA: En Arvikaprofil har gått ur tiden

John ”Samson” Hasselquist avled förra veckan i en ålder av nära 76 år.

Norges ”sterke mann” som i början av 80-talet blev en profil i Arvika. Då bosatt i Gunnarskog. Trädgården där tog han sig an så som han gjorde med det mesta i livet, med full kraft, styrka och en klar bild av vad han ville uppnå.

I Norge var han känd. Han var ett riktig kraftpaket och en fakir som med sin kropp och ibland tänderna (!) förflyttade både järnvägsvagnar, bussar och stora båtar. Även Arvikaborna fick ta del av dessa shower, från 60-talet och framåt.

Styrketräning var något han fortsatte med hela livet och på senare år kunde alla som ville ta del av livet i Arvika via Samsons youtube-kanal. Där finns händelser och personer i Arvika skildrade på ett sätt som kan sägas unikt. Kvalitén på filmerna är inte den bästa men Samson har fått många Arvikabor att dela med sig av historier och dokumenterat sådant som sällan annars skildras. Här finns intervjuer med flera andra Arvikaprofiler och exempelvis Jan Sandström intervjuades flera gånger. Det är så jag och säkert många med mig minns honom, med kameran i ena handen och hundkopplet med hunden Karli i andra.

Det och hans egensinnighet. Jag glömmer aldrig en dag - året då spikmattans blev årets julklapp tror jag - som Samson kom in på redaktionen. ”Har ni sett de där spikmattorna? Jag ska visa er en riktig spikmatta jag”, sa han, drog av sig tröjan och tog fram en stor planka med spikar rätt igenom, säkert fyrtumsspik. Och så la han sig där på sin spikmatta och kommenderade oss att fotografera!

2010, samma år som John Hasselquist fyllde 70 år, uppmärksammades han återigen i Norge, då han deltog i programmet Nordens herligste, ett program Samson vann!

Med John Samson Hasselquists bortgång har Arvika blivit en profil fattigare, men jag tror att han genom sitt sätt att vara visat många att det där med normer och att följa strömmen inte behöver vara något att sträva efter. Det viktigaste är att göra det man blir glad av, klä sig efter humör, bygga sina egna världar och le mot dem man möter.

Norges ”sterke mann” som i början av 80-talet blev en profil i Arvika. Då bosatt i Gunnarskog. Trädgården där tog han sig an så som han gjorde med det mesta i livet, med full kraft, styrka och en klar bild av vad han ville uppnå.

I Norge var han känd. Han var ett riktig kraftpaket och en fakir som med sin kropp och ibland tänderna (!) förflyttade både järnvägsvagnar, bussar och stora båtar. Även Arvikaborna fick ta del av dessa shower, från 60-talet och framåt.

Styrketräning var något han fortsatte med hela livet och på senare år kunde alla som ville ta del av livet i Arvika via Samsons youtube-kanal. Där finns händelser och personer i Arvika skildrade på ett sätt som kan sägas unikt. Kvalitén på filmerna är inte den bästa men Samson har fått många Arvikabor att dela med sig av historier och dokumenterat sådant som sällan annars skildras. Här finns intervjuer med flera andra Arvikaprofiler och exempelvis Jan Sandström intervjuades flera gånger. Det är så jag och säkert många med mig minns honom, med kameran i ena handen och hundkopplet med hunden Karli i andra.

Det och hans egensinnighet. Jag glömmer aldrig en dag - året då spikmattans blev årets julklapp tror jag - som Samson kom in på redaktionen. ”Har ni sett de där spikmattorna? Jag ska visa er en riktig spikmatta jag”, sa han, drog av sig tröjan och tog fram en stor planka med spikar rätt igenom, säkert fyrtumsspik. Och så la han sig där på sin spikmatta och kommenderade oss att fotografera!

2010, samma år som John Hasselquist fyllde 70 år, uppmärksammades han återigen i Norge, då han deltog i programmet Nordens herligste, ett program Samson vann!

Med John Samson Hasselquists bortgång har Arvika blivit en profil fattigare, men jag tror att han genom sitt sätt att vara visat många att det där med normer och att följa strömmen inte behöver vara något att sträva efter. Det viktigaste är att göra det man blir glad av, klä sig efter humör, bygga sina egna världar och le mot dem man möter.

  • Veronica Nordenberg Olsson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.