2018-09-12 12:21

2018-09-13 11:40

Nu är Arvikavalet på väg att avgöras

ARVIKA: Fi verkar bli utan mandat i kommunfullmäktige

(UPPDATERAD) Under kristallkronan i sammanträdesrummet Kongsvinger i Arvika kommunhus räknades de sista Arvikarösterna i onsdags.

Den preliminära rösträkningen i valet till kommunfullmäktige i Arvika avslutades i onsdags då valnämnden och valfunktionärer räknade de sent inkomna förtidsrösterna. Även de sista rösterna till landstings- och riksdagsvalen inkluderat utlandsrösterna räknades.

Det handlade om 334 avgivna röster samt tveksamma röster (exempelvis två valsedlar i ett kuvert).

Flyt

Sett till förtidsrösterna var det förtidsröster från söndagen samt den röstning Arvikabor gjort i andra kommuner som räknades. När det gäller utlandsrösterna gällde de enbart riksdagsvalet.

– Det känns bra, det flyter på, vi har rutinerade människor med här, sa Håkan Jivesand (S), ordförande i valnämnden, när AN besökte rösträkningen.

Fi

Viss spänning fanns kring om Feministiskt Initiativ skulle komma in i kommunfullmäktige. Fi hamnade på 1,9 procent av de lämnade rösterna efter söndagens räkning i vallokalerna, man behöver 2 procent för att komma in.

Så tycks det dock inte bli, Fi fick fyra av de sent inkomna rösterna.

– Det verkar inte så. Jag har dock bara gjort en övergripande räkning, säger Håkan Jivesand. Den slutgiltiga räkningen gör ju länsstyrelsen.

Ingen förändring

Av 334 sent lämnade röster visade det sig att 261 gällde valet till kommunfullmäktige, övriga var utlandsröster till riksdagen eller att röstberättigade valt att bara rösta till landsting och/eller riksdag. Resultatet från de 261 rösterna bedömdes inte förändra mandaten varken för Fi eller för något annat parti.

– Det verkar inte så, om det nu inte blivit väldigt fel i någon rösträkning i någon vallokal, men det tror jag inte, säger Jivesand.

Till länsstyrelsen

Därmed skulle Socialdemokraterna få 20 mandat, Vänsterpartiet 3, Miljöpartiet 2, Moderaterna 9, Centerpartiet 6, Liberalerna 2, Kristdemokraterna 1 och Sverigedemokraterna 6 i det nya fullmäktige. Det vill säga 25 mandat för de rödgröna, 18 för Alliansen och 6 för Sverigedemokraterna.

Alla Arvikaröster, både de från söndagen och de sent inkomna, har nu lämnats till länsstyrelsen, som alltså genomför den slutgiltiga rösträkningen. I morgon fredag 14 september bedöms det slutgiltiga resultatet vara klart.

66 tveksamma röster lämnades till länsstyrelsen från Arvika för bedömning, de flesta gällde riksdagsvalet.

Den preliminära rösträkningen i valet till kommunfullmäktige i Arvika avslutades i onsdags då valnämnden och valfunktionärer räknade de sent inkomna förtidsrösterna. Även de sista rösterna till landstings- och riksdagsvalen inkluderat utlandsrösterna räknades.

Det handlade om 334 avgivna röster samt tveksamma röster (exempelvis två valsedlar i ett kuvert).

Flyt

Sett till förtidsrösterna var det förtidsröster från söndagen samt den röstning Arvikabor gjort i andra kommuner som räknades. När det gäller utlandsrösterna gällde de enbart riksdagsvalet.

– Det känns bra, det flyter på, vi har rutinerade människor med här, sa Håkan Jivesand (S), ordförande i valnämnden, när AN besökte rösträkningen.

Fi

Viss spänning fanns kring om Feministiskt Initiativ skulle komma in i kommunfullmäktige. Fi hamnade på 1,9 procent av de lämnade rösterna efter söndagens räkning i vallokalerna, man behöver 2 procent för att komma in.

Så tycks det dock inte bli, Fi fick fyra av de sent inkomna rösterna.

– Det verkar inte så. Jag har dock bara gjort en övergripande räkning, säger Håkan Jivesand. Den slutgiltiga räkningen gör ju länsstyrelsen.

Ingen förändring

Av 334 sent lämnade röster visade det sig att 261 gällde valet till kommunfullmäktige, övriga var utlandsröster till riksdagen eller att röstberättigade valt att bara rösta till landsting och/eller riksdag. Resultatet från de 261 rösterna bedömdes inte förändra mandaten varken för Fi eller för något annat parti.

– Det verkar inte så, om det nu inte blivit väldigt fel i någon rösträkning i någon vallokal, men det tror jag inte, säger Jivesand.

Till länsstyrelsen

Därmed skulle Socialdemokraterna få 20 mandat, Vänsterpartiet 3, Miljöpartiet 2, Moderaterna 9, Centerpartiet 6, Liberalerna 2, Kristdemokraterna 1 och Sverigedemokraterna 6 i det nya fullmäktige. Det vill säga 25 mandat för de rödgröna, 18 för Alliansen och 6 för Sverigedemokraterna.

Alla Arvikaröster, både de från söndagen och de sent inkomna, har nu lämnats till länsstyrelsen, som alltså genomför den slutgiltiga rösträkningen. I morgon fredag 14 september bedöms det slutgiltiga resultatet vara klart.

66 tveksamma röster lämnades till länsstyrelsen från Arvika för bedömning, de flesta gällde riksdagsvalet.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.