2018-08-12 10:48

2018-08-12 10:48

Moderaterna vill hjälpa bönderna

ARVIKA: Uppmanar till breda överenskommelser

Nu är det dags att hela det offentliga Sverige sluter upp bakom bönderna för att förhindra en katastrof för lantbruket.
Det menar moderaterna i Arvika som uppmanar till breda politiska överenskommelser för att stödja svenska matproducenter.

Sommarens torka och foderbristen den förde med sig har slagit hårt mot en stor del av det svenska lantbruket. Enligt lantbrukarnas branschorganisation LRF tillhör västra Värmland de allvarligast drabbade regionerna och vi har bland annat här i AN kunnat följa våra lokala bönders desperata jakt efter foder.

– I slutet av året kommer det att saknas foder för cirka 200 000 djur i Sverige. Det är en allvarlig situation, säger Arvikamoderaten och riksdagsledamoten Pål Jonson.

Nu går Arvikamoderaterna ut i ett upprop till sina politikerkollegor under parollen ”ingen kan göra allt men alla kan göra något”.

– Det är viktigt att vi skickar en politisk signal att vi sluter upp bakom lantbruket, säger Pål Jonson.

Köer hos slakterierna

När lantbrukarna inte har foder tvingas de skicka djur till slakt. Köerna hos de överbokade slakterierna kommer under hösten och vintern sannolikt att leda till prisfall på svenskt kött. Det kombinerat med stigande foderpriser bäddar för en mycket svår ekonomisk situation.

– Det vi i första hand behöver rikta in oss på är att säkra upp lantbrukarnas likviditet, säger Pål Jonson.

Han och partikollegan och oppositionsrådet Kristina Bengtsson Nilsson vill nu ha en bred uppslutning i kommunen för att börja köpa in mer kött från lokala producenter. Planen är att handla så mycket lokalt producerat det bara går inom lagen för offentlig upphandling. Att fylla frysarna helt enkelt, för att hålla efterfrågan uppe och därmed priserna. Med tanke på att det serveras cirka 6000 måltider varje dag inom de kommunala verksamheterna menar Pål Jonson och Kristina Bengtsson Nilsson att kommunen kan göra skillnad för lantbrukarna i Arvika och övriga Västvärmland.

Fråga i fullmäktige

Pål Jonson har nu ställt en skriftlig fråga till kommunalrådet Peter Söderström (S) om han är villig att arbeta för att kommunen inför krav på att upphandlingar av nöt- och fläskkött enbart ska ske från de producenter som följer miljö- och djurskyddsregler på svensk nivå, samt se över förutsättningarna för att köpa in mer kött under hösten.

Moderaterna vill också att kommunen upprättar en livsmedelsstrategi som ska ge en politisk vägledning för kommunens upphandling av livsmedel.

– En sådan fattas i dag, påpekar Kristina Bengtsson Nilsson.

Moderaterna vill att livsmedelsstrategin förankras i kommunfullmäktige och bereds av tjänstemän och representanter från samtliga partier i fullmäktige.

– Det här är inte en valfråga för oss. Det är en allvarlig situation och vi vill se breda överenskommelser, säger Pål Jonson.

Samma i landstinget

Arvikamoderaterna vädjar nu till sina politikerkollegor på både kommunal-, läns- och nationell nivå att skicka ut samma politiska signaler till de svenska lantbrukarna. Samma dag som Arvikamoderaterna gick ut med sitt upprop gjorde den styrande koalitionen i landstinget med M, C, Sjukvårdspartiet i Värmland, L, KD och MP ett liknande utspel på landstingsnivå. Pål Jonson har även motionerat i riksdagen tidigare om att offentliga upphandlingar av nöt- och fläskkött ska ske i linje med svenska regler för djurskydd och miljö.

– Det handlar långsiktigt om att trygga vår lokala livsmedelsproduktion. Vår självförsörjningsgrad är mycket låg i internationell jämförelse, säger Pål Jonson.

Sommarens torka och foderbristen den förde med sig har slagit hårt mot en stor del av det svenska lantbruket. Enligt lantbrukarnas branschorganisation LRF tillhör västra Värmland de allvarligast drabbade regionerna och vi har bland annat här i AN kunnat följa våra lokala bönders desperata jakt efter foder.

– I slutet av året kommer det att saknas foder för cirka 200 000 djur i Sverige. Det är en allvarlig situation, säger Arvikamoderaten och riksdagsledamoten Pål Jonson.

Nu går Arvikamoderaterna ut i ett upprop till sina politikerkollegor under parollen ”ingen kan göra allt men alla kan göra något”.

– Det är viktigt att vi skickar en politisk signal att vi sluter upp bakom lantbruket, säger Pål Jonson.

Köer hos slakterierna

När lantbrukarna inte har foder tvingas de skicka djur till slakt. Köerna hos de överbokade slakterierna kommer under hösten och vintern sannolikt att leda till prisfall på svenskt kött. Det kombinerat med stigande foderpriser bäddar för en mycket svår ekonomisk situation.

– Det vi i första hand behöver rikta in oss på är att säkra upp lantbrukarnas likviditet, säger Pål Jonson.

Han och partikollegan och oppositionsrådet Kristina Bengtsson Nilsson vill nu ha en bred uppslutning i kommunen för att börja köpa in mer kött från lokala producenter. Planen är att handla så mycket lokalt producerat det bara går inom lagen för offentlig upphandling. Att fylla frysarna helt enkelt, för att hålla efterfrågan uppe och därmed priserna. Med tanke på att det serveras cirka 6000 måltider varje dag inom de kommunala verksamheterna menar Pål Jonson och Kristina Bengtsson Nilsson att kommunen kan göra skillnad för lantbrukarna i Arvika och övriga Västvärmland.

Fråga i fullmäktige

Pål Jonson har nu ställt en skriftlig fråga till kommunalrådet Peter Söderström (S) om han är villig att arbeta för att kommunen inför krav på att upphandlingar av nöt- och fläskkött enbart ska ske från de producenter som följer miljö- och djurskyddsregler på svensk nivå, samt se över förutsättningarna för att köpa in mer kött under hösten.

Moderaterna vill också att kommunen upprättar en livsmedelsstrategi som ska ge en politisk vägledning för kommunens upphandling av livsmedel.

– En sådan fattas i dag, påpekar Kristina Bengtsson Nilsson.

Moderaterna vill att livsmedelsstrategin förankras i kommunfullmäktige och bereds av tjänstemän och representanter från samtliga partier i fullmäktige.

– Det här är inte en valfråga för oss. Det är en allvarlig situation och vi vill se breda överenskommelser, säger Pål Jonson.

Samma i landstinget

Arvikamoderaterna vädjar nu till sina politikerkollegor på både kommunal-, läns- och nationell nivå att skicka ut samma politiska signaler till de svenska lantbrukarna. Samma dag som Arvikamoderaterna gick ut med sitt upprop gjorde den styrande koalitionen i landstinget med M, C, Sjukvårdspartiet i Värmland, L, KD och MP ett liknande utspel på landstingsnivå. Pål Jonson har även motionerat i riksdagen tidigare om att offentliga upphandlingar av nöt- och fläskkött ska ske i linje med svenska regler för djurskydd och miljö.

– Det handlar långsiktigt om att trygga vår lokala livsmedelsproduktion. Vår självförsörjningsgrad är mycket låg i internationell jämförelse, säger Pål Jonson.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.