2018-06-14 13:22

2018-06-14 13:22

Rekordmånga deltar i Sommarskôj

KÖLA: I år var det 150 barn från hela kommunen

Sjukamp, brännbollsturné, tipspromenad och bad förstås. Denna vecka har 150 barn deltagit i Sommarskôj i Eda kommun, sommarlovsaktiviteter för barn mellan åtta och tolv år.

– Det är nytt rekord, säger fritidsledaren Mikael Edvardsson som har ansvaret för det kollo-liknande evenemanget som körs för femtonde året i rad.

Hammarsvallen IP i Köla är basen för Sommarskôj som pågått hela veckan. På måndag startade man med övningar för att barnen skulle lära känna varandra. De är uppdelade i sju grupper under veckan och alla fick varsin t-shirt med Sommarskôj-tryck i olika färger beroende på grupp.

Sjukamp

På tisdag var det tipspromenad och brännbollsturné vid Köla-Ladan. Och så har man badat förstås. På onsdag var det sjukamp med olika grenar att ge sig i kast med, en del på tid, andra gav poäng. Ju bättre totalresultat, desto bättre utgångsläge inför stafetten mellan lagen efteråt. Bra resultat gav ett litet försprång när man skulle förflytta vatten från ett kärl till ett annat med hjälp av en tvättsvamp.

Meile Svensson och Clara Midtsundstad går på samma skola, men i olika klasser. Men nu är det sommarlov och de var med på Sommarskôj för första gången.

Meile berättade under onsdagen om vad de gjort hittills under veckan.

Vad har varit roligast så här långt?

– Bada.

Clara höll med. Bada har de gjort på badplatsen nedanför kyrkan. Sen kan man gå en stig tillbaka till Hammarsvallen.

Övernattning

Fjorton ungdomsledare har haft hand om barnen under veckan som avslutas med en övernattning vid golfbanan. Kvällen ägnas åt bumperball, fri lek, bad och korvgrillning. Men klockan tolv ska alla ha krupit in i tälten för natten.

Kommunerna kan sedan några år tillbaka få statsbidrag till avgiftsfria sommarlovsaktiviteter för barn. Det har Eda kommun ansökt om och fått de senaste tre åren. Enligt Mikael Edvardsson har det betytt att man kan hålla arrangemanget helt gratis. Man behöver heller inte ha något ”tak” för antalet deltagare, utan alla som vill kan vara med. Efter det har deltagarantalet ökat successivt till årets rekord med 150 barn från hela kommunen.

– Bland det viktigaste med arrangemanget är att de får träffa många nya kamrater och lära känna barn från andra skolor.

Sommarskôj genomför Eda kommun i samarbete med Köla AIK som har Hammarsvallen som sin idrottsplan.

– Det är nytt rekord, säger fritidsledaren Mikael Edvardsson som har ansvaret för det kollo-liknande evenemanget som körs för femtonde året i rad.

Hammarsvallen IP i Köla är basen för Sommarskôj som pågått hela veckan. På måndag startade man med övningar för att barnen skulle lära känna varandra. De är uppdelade i sju grupper under veckan och alla fick varsin t-shirt med Sommarskôj-tryck i olika färger beroende på grupp.

Sjukamp

På tisdag var det tipspromenad och brännbollsturné vid Köla-Ladan. Och så har man badat förstås. På onsdag var det sjukamp med olika grenar att ge sig i kast med, en del på tid, andra gav poäng. Ju bättre totalresultat, desto bättre utgångsläge inför stafetten mellan lagen efteråt. Bra resultat gav ett litet försprång när man skulle förflytta vatten från ett kärl till ett annat med hjälp av en tvättsvamp.

Meile Svensson och Clara Midtsundstad går på samma skola, men i olika klasser. Men nu är det sommarlov och de var med på Sommarskôj för första gången.

Meile berättade under onsdagen om vad de gjort hittills under veckan.

Vad har varit roligast så här långt?

– Bada.

Clara höll med. Bada har de gjort på badplatsen nedanför kyrkan. Sen kan man gå en stig tillbaka till Hammarsvallen.

Övernattning

Fjorton ungdomsledare har haft hand om barnen under veckan som avslutas med en övernattning vid golfbanan. Kvällen ägnas åt bumperball, fri lek, bad och korvgrillning. Men klockan tolv ska alla ha krupit in i tälten för natten.

Kommunerna kan sedan några år tillbaka få statsbidrag till avgiftsfria sommarlovsaktiviteter för barn. Det har Eda kommun ansökt om och fått de senaste tre åren. Enligt Mikael Edvardsson har det betytt att man kan hålla arrangemanget helt gratis. Man behöver heller inte ha något ”tak” för antalet deltagare, utan alla som vill kan vara med. Efter det har deltagarantalet ökat successivt till årets rekord med 150 barn från hela kommunen.

– Bland det viktigaste med arrangemanget är att de får träffa många nya kamrater och lära känna barn från andra skolor.

Sommarskôj genomför Eda kommun i samarbete med Köla AIK som har Hammarsvallen som sin idrottsplan.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.