2018-06-14 16:07

2018-06-14 16:07

En första rapport i höst

EDA: Direktiven för skolutredningen klara

Direktiven för skolutredningen i Eda kommun – vad en extern utredare ska titta närmare på – är nu fastställda.

Arvika Nyheter berättade i maj om förslaget att göra en översyn av grundskolan. Frågan kom först upp i kommunens budgetberedning och gick sedan vidare till kommunstyrelsens bildningsutskott som kom fram till att man ville ha en utredning utifrån flera perspektiv som organisation, lokalisering och finansiering.

Efter det har kommunstyrelsen slutgiltigt fastställt direktiven. Enligt beslutet går uppdraget till en extern utredare som får ett antal uppgifter att arbeta med.

Utredaren ska ta fram två eller tre förslag på en ”hållbar och långsiktig skolorganisation” för grundskolan, inklusive förskoleklass och särskolan. Det ska ske utifrån ett kvalitets-, tillgänglighets- och kostnadseffektivt perspektiv.

De nya alternativen ska jämföras med dagens organisation.

Förslag ska ges på hur de olika förslagen skulle kunna genomföras inom tre år.

Utredaren ska komma med en delrapport till bildningsutskottet under hösten.

Vem som får utredningsuppdraget är inte klart än. Kommunen håller på att upphandla tjänsten.

– Anbuden ska vara inne i mitten av veckan efter midsommar. Sen blir det en utvärdering av vem som får uppdraget några dagar senare, säger kommunchefen Anders Andersson som just nu är tillförordnad verksamhetschef för bildning.

Kommunen håller på att rekrytera en ny verksamhetschef.

Hur många sökande har ni fått?

– Tio stycken ungefär.

Av dem har fyra kallats till intervju.

Arvika Nyheter berättade i maj om förslaget att göra en översyn av grundskolan. Frågan kom först upp i kommunens budgetberedning och gick sedan vidare till kommunstyrelsens bildningsutskott som kom fram till att man ville ha en utredning utifrån flera perspektiv som organisation, lokalisering och finansiering.

Efter det har kommunstyrelsen slutgiltigt fastställt direktiven. Enligt beslutet går uppdraget till en extern utredare som får ett antal uppgifter att arbeta med.

Utredaren ska ta fram två eller tre förslag på en ”hållbar och långsiktig skolorganisation” för grundskolan, inklusive förskoleklass och särskolan. Det ska ske utifrån ett kvalitets-, tillgänglighets- och kostnadseffektivt perspektiv.

De nya alternativen ska jämföras med dagens organisation.

Förslag ska ges på hur de olika förslagen skulle kunna genomföras inom tre år.

Utredaren ska komma med en delrapport till bildningsutskottet under hösten.

Vem som får utredningsuppdraget är inte klart än. Kommunen håller på att upphandla tjänsten.

– Anbuden ska vara inne i mitten av veckan efter midsommar. Sen blir det en utvärdering av vem som får uppdraget några dagar senare, säger kommunchefen Anders Andersson som just nu är tillförordnad verksamhetschef för bildning.

Kommunen håller på att rekrytera en ny verksamhetschef.

Hur många sökande har ni fått?

– Tio stycken ungefär.

Av dem har fyra kallats till intervju.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.