2018-06-13 06:00

2018-06-13 06:00

Storabborren finns i Västvärmland

VÄSTRA VÄRMLAND: "Det är detaljerna som avgör om du ska få stor fisk"

Abborren är både en spännande sportfisk och en fisk som är god att äta.

I Västvärmland finns många sjöar med fin abborre. Abborre över kilot finns exempelvis i Glafsfjorden och tillhörande Kyrkviken men kan med fördel sökas i mindre vatten än så. Metspö, krok och mask är utmärkta hjälpmedel att börja med fast har man ambitioner om stor fångst bör man utöka sin utrustning till mer än så.

– Abborren är en fascinerande fisk, en förhållandevis liten fisk, men över kilot är det en mäktig fisk, säger Arvikabon Jens Byholm, prisbelönt fiskare och även anställd på Böjda Spön i Sunne. Den är dessutom lynnig, har korta huggperioder, och är bland annat därför den ultimata sportfisken. Det är en utmaning att få stor abborre.

Två kilo

Byholm har stor erfarenhet som abborrfiskare, rekordet ligger på 1,644 kilo – i längd 50 centimeter – och han jagar nu drömfisken nummer ett, det vill säga en bjässe över två kilo. Förutom rutinen förbereder sig Byholm noga inför fisketurerna och han är även noggrann med utrustningen.

– En sak har jag lärt mig, det är detaljerna som avgör om du ska få stor fisk. Det är ofta små saker som avgör.

Kvällar

Väderleken är en viktig omständighet för ett lyckat abborrfiske, bäst är fisket enligt Byholm i stabilt lufttryck, abborrens simblåsa är nämligen känslig för ändringar i lufttrycket. Att välja rätt tid på dygnet är också det en avgörande omständighet, tidig morgon och kvällar är bäst, enligt Byholm.

– Det är något speciellt att komma ut på sjön en tidig morgon runt klockan fem. Man känner sig levande på något sätt då.

Jens rekommenderar dessutom att man investerar i en båt – det ger fisket så många fler möjligheter – själv använder han en stabil aluminiumbåt. Även ekolod underlättar. Sett till heta områden rekommenderar Byholm följande:

• Vasar – där samlas småfisk som de stora jagar

• Friliggande grund – abborren står ofta i branterna

• Utlopp – strömmande vatten kan locka till sig betesfisk som löja, sik och småmört

– Men du ska undvika vassen, ska du fiska stor abborre ska du i stället söka på grunden, säger Jens Byholm.

Ta hjälp

Sett till spö och rulle anser Jens att man får mycket för pengarna om man satsar på ett paket för cirka 1 000 kronor, i dessa set ingår dessutom ofta lina.

– Sedan finns det förstås ingen gräns uppåt. Jag tycker dock att man ska ta professionell hjälp, bland annat hos oss, vi hjälper dig för ditt speciella fiske.

Spöet ska passa efter betets vikt – och det ska ha ”ryggrad”. Sett till lina föredrar Byholm flätlinor, vilka har längre hållbarhet än nylonlinor. Lämplig tjocklek för abborrfiske är 0,10-0,13 millimeter.

Byholm använder också tafs, ofta 0,30-0,40 millimeter, i flourcarbon, vilken är osynlig i vattnet.

– Dessutom är den slitstark, klarar abborre- och även gäddtänder. Längst ut har jag dessutom en hake som jag fäster betet i. Haken ska vara så liten som möjligt så att den inte påverkar draget.

Jigg

Sist men inte minst återstår draget – betet. Jens Byholm är en stor vän av jiggar, oftast i naturliga färger. Eftersom han jagar de riktigt stora abborrarna tycker han om att gå upp i storlek, gärna 8-12 centimeter stora jiggar. Sett till krokbeteckning gillar han 4/0 och vikten på jigghuvudet gärna runt tio gram.

– Sedan finns det många varianter på beten. På sommaren kan det vara effektivt med ytbeten som popper, en wobbler utan sked, som skvätter vatten. De går bra när abborren är uppe vid ytan och jagar. Skadade fiskar som abborren jagar kan ju gå i ytan. Detta fiske är mycket roligt då man ser huggen. Även småwobblar med sked kan vara effektivt för abborre.

– När fisken sedan nappar gäller det att vara med och göra ett rejält mothugg samt ha sträckt lina, undvik slak lina, då kanske den inte fastnar. Håv är också ett bra hjälpmedel, samt en balja med vatten för att hålla den fångade fisken fräsch.

Prova

Att testa olika vatten är ett sätt att nå framgång i abborrfisket, fiskekorten är inte dyra och på köpet får man många naturupplevelser. Når man framgång och lyckas fånga de riktigt stora bjässarna bör man dock sätta tillbaka dessa, anser Jens Byholm. De runt 200-300 gram är däremot bra matfiskar.

– En kiloabborre är mellan 15-20 år gammal, det tar lång tid att bli så stor, de smakar dessutom inte gott och har samlat mer miljögifter än de mindre. En stor abborre bär dessutom på rätt gener, därför är det viktigt att de får gå tillbaka och reproducera sig.

Samma fisk

Jens Byholm vill nämligen att många ska få ta del av abborrfiskets tjusning. Själv är han en mycket stor anhängare av detta fiske.

– Abborrarna kanske gillar mig. Jag har till och med dragit upp samma jätte två gånger, jag har känt igen den.

I Västvärmland finns många sjöar med fin abborre. Abborre över kilot finns exempelvis i Glafsfjorden och tillhörande Kyrkviken men kan med fördel sökas i mindre vatten än så. Metspö, krok och mask är utmärkta hjälpmedel att börja med fast har man ambitioner om stor fångst bör man utöka sin utrustning till mer än så.

– Abborren är en fascinerande fisk, en förhållandevis liten fisk, men över kilot är det en mäktig fisk, säger Arvikabon Jens Byholm, prisbelönt fiskare och även anställd på Böjda Spön i Sunne. Den är dessutom lynnig, har korta huggperioder, och är bland annat därför den ultimata sportfisken. Det är en utmaning att få stor abborre.

Två kilo

Byholm har stor erfarenhet som abborrfiskare, rekordet ligger på 1,644 kilo – i längd 50 centimeter – och han jagar nu drömfisken nummer ett, det vill säga en bjässe över två kilo. Förutom rutinen förbereder sig Byholm noga inför fisketurerna och han är även noggrann med utrustningen.

– En sak har jag lärt mig, det är detaljerna som avgör om du ska få stor fisk. Det är ofta små saker som avgör.

Kvällar

Väderleken är en viktig omständighet för ett lyckat abborrfiske, bäst är fisket enligt Byholm i stabilt lufttryck, abborrens simblåsa är nämligen känslig för ändringar i lufttrycket. Att välja rätt tid på dygnet är också det en avgörande omständighet, tidig morgon och kvällar är bäst, enligt Byholm.

– Det är något speciellt att komma ut på sjön en tidig morgon runt klockan fem. Man känner sig levande på något sätt då.

Jens rekommenderar dessutom att man investerar i en båt – det ger fisket så många fler möjligheter – själv använder han en stabil aluminiumbåt. Även ekolod underlättar. Sett till heta områden rekommenderar Byholm följande:

• Vasar – där samlas småfisk som de stora jagar

• Friliggande grund – abborren står ofta i branterna

• Utlopp – strömmande vatten kan locka till sig betesfisk som löja, sik och småmört

– Men du ska undvika vassen, ska du fiska stor abborre ska du i stället söka på grunden, säger Jens Byholm.

Ta hjälp

Sett till spö och rulle anser Jens att man får mycket för pengarna om man satsar på ett paket för cirka 1 000 kronor, i dessa set ingår dessutom ofta lina.

– Sedan finns det förstås ingen gräns uppåt. Jag tycker dock att man ska ta professionell hjälp, bland annat hos oss, vi hjälper dig för ditt speciella fiske.

Spöet ska passa efter betets vikt – och det ska ha ”ryggrad”. Sett till lina föredrar Byholm flätlinor, vilka har längre hållbarhet än nylonlinor. Lämplig tjocklek för abborrfiske är 0,10-0,13 millimeter.

Byholm använder också tafs, ofta 0,30-0,40 millimeter, i flourcarbon, vilken är osynlig i vattnet.

– Dessutom är den slitstark, klarar abborre- och även gäddtänder. Längst ut har jag dessutom en hake som jag fäster betet i. Haken ska vara så liten som möjligt så att den inte påverkar draget.

Jigg

Sist men inte minst återstår draget – betet. Jens Byholm är en stor vän av jiggar, oftast i naturliga färger. Eftersom han jagar de riktigt stora abborrarna tycker han om att gå upp i storlek, gärna 8-12 centimeter stora jiggar. Sett till krokbeteckning gillar han 4/0 och vikten på jigghuvudet gärna runt tio gram.

– Sedan finns det många varianter på beten. På sommaren kan det vara effektivt med ytbeten som popper, en wobbler utan sked, som skvätter vatten. De går bra när abborren är uppe vid ytan och jagar. Skadade fiskar som abborren jagar kan ju gå i ytan. Detta fiske är mycket roligt då man ser huggen. Även småwobblar med sked kan vara effektivt för abborre.

– När fisken sedan nappar gäller det att vara med och göra ett rejält mothugg samt ha sträckt lina, undvik slak lina, då kanske den inte fastnar. Håv är också ett bra hjälpmedel, samt en balja med vatten för att hålla den fångade fisken fräsch.

Prova

Att testa olika vatten är ett sätt att nå framgång i abborrfisket, fiskekorten är inte dyra och på köpet får man många naturupplevelser. Når man framgång och lyckas fånga de riktigt stora bjässarna bör man dock sätta tillbaka dessa, anser Jens Byholm. De runt 200-300 gram är däremot bra matfiskar.

– En kiloabborre är mellan 15-20 år gammal, det tar lång tid att bli så stor, de smakar dessutom inte gott och har samlat mer miljögifter än de mindre. En stor abborre bär dessutom på rätt gener, därför är det viktigt att de får gå tillbaka och reproducera sig.

Samma fisk

Jens Byholm vill nämligen att många ska få ta del av abborrfiskets tjusning. Själv är han en mycket stor anhängare av detta fiske.

– Abborrarna kanske gillar mig. Jag har till och med dragit upp samma jätte två gånger, jag har känt igen den.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.