2018-05-16 10:23

2018-05-16 10:23

Centern vill ha skola på Vik

ARVIKA: Vik bättre än Hjorten enligt Centern

Centerpartiet vill att den nya högstadieskolan byggs på Vik i stället för vid kvarteret Hjorten i centrala Arvika.
– Vi anser att förslaget är mycket olyckligt, säger Centerns toppnamn Anders Bergfjord.

Arvika kommun ska bygga en ny högstadieskola som ska ersätta Centralskolan och Kyrkebyskolan.

Hjorten

Skolan ska kunna ta emot 700-800 elever och det finns ett förslag till detaljplan som gör det möjligt att skolan ska byggas i kvarteret Hjorten i centrala Arvika.

Men politiskt är inte alla partier överens. Moderaterna har tidigare aviserat att man inte tycker att alternativa platser till skolan har utretts tillräckligt, och nu meddelar Centerpartiet att de inte tycker att kvarteret Hjorten är en lämplig plats för en ny högstadieskola.

– Vi anser att förslaget är mycket olyckligt, dels med tanke på att utrymmena runt skolan begränsar ungdomarnas fysiska rörlighet och dels genom ökade olycksrisker med ökad bil- och busstrafik då fler personal och skolelever ska in till centrum, säger Anders Bergfjord som är partiets toppnamn inför valet.

Sämre luft

Centerpartiet pekar också på att ökad trafik i centrum ytterligare försämrar luftkvalitén i centrum och att det kommer bli svårt för besökande vid större publika arrangemang att hitta parkeringsplatser.

Två motioner

Centerpartiet har lämnat med anledning av detta lämnat in två motioner om frågan till kommunfullmäktige. Där föreslår partiet att kommunen tar fram ett planförslag för en ny högstadieskola och en idrottshall på området Vik.

Arvika kommun ska bygga en ny högstadieskola som ska ersätta Centralskolan och Kyrkebyskolan.

Hjorten

Skolan ska kunna ta emot 700-800 elever och det finns ett förslag till detaljplan som gör det möjligt att skolan ska byggas i kvarteret Hjorten i centrala Arvika.

Men politiskt är inte alla partier överens. Moderaterna har tidigare aviserat att man inte tycker att alternativa platser till skolan har utretts tillräckligt, och nu meddelar Centerpartiet att de inte tycker att kvarteret Hjorten är en lämplig plats för en ny högstadieskola.

– Vi anser att förslaget är mycket olyckligt, dels med tanke på att utrymmena runt skolan begränsar ungdomarnas fysiska rörlighet och dels genom ökade olycksrisker med ökad bil- och busstrafik då fler personal och skolelever ska in till centrum, säger Anders Bergfjord som är partiets toppnamn inför valet.

Sämre luft

Centerpartiet pekar också på att ökad trafik i centrum ytterligare försämrar luftkvalitén i centrum och att det kommer bli svårt för besökande vid större publika arrangemang att hitta parkeringsplatser.

Två motioner

Centerpartiet har lämnat med anledning av detta lämnat in två motioner om frågan till kommunfullmäktige. Där föreslår partiet att kommunen tar fram ett planförslag för en ny högstadieskola och en idrottshall på området Vik.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.