2018-04-16 12:56

2018-04-16 13:06

Tyskt storföretag tar över Thermia

ARVIKA: Kompetenscenter för värmepumpar kvar i Arvika

Värmepumpstillverkarna Thermia har fått nya ägare, tyska Stiebel Eltron.

Stiebel Eltron är en familjeägd koncern med cirka 3 100 anställda – huvudkontoret finns i Holzhinden i Tyskland där företagets leds av andra generationen Stiebel.

På företagets agenda står tillverkning av ventilationsutrustning, varmvattenberedare och värmepumpar. Det sistnämnda passar Thermia som handen i handsken där en synkronisering mellan företagens produkter och kunskap är den huvudsakliga orsaken till övertagandet.

– Vi kompletterar varandra, det här är en bra dag för Thermia, en jättebra ägare för oss, säger företagets vd, Magnus Glavmo.

Samordning

Harmoniseringen passar dessutom inte bara sett till de produkterna man tillverkar utan även inom de marknader man har störst framgångar på, Thermia är starka i Norden, Stiebel Eltron i Tyskland, Österrike och Schweiz.

– Det här innebär att vi i Arvika får större möjligheter att få ut våra produkter på den europeiska marknaden. Nu kommer vi att finnas i framkant på en stor del av värmepumpsmarknaden i Europa, och den är väldigt viktig för oss.

Thermia kommer i den nya organisationen att vara centrum för tillverkningen av bergvärmepumpar och fastighetsvärmepumpar inkluderat kompetenscenter för denna tillverkning.

– Avgörande för oss att vi får fortsätta att vara spjutspetsar.

Kontinenten

Till och med klockan 10.00 i dag (16/4) var annars Thermia en del av danska Danfoss, nu får man sin huvudsakliga ägare något söderut i stället och på den europeiska kontinenten.

– Det har varit en lång process men nu har vi fått ett bra hem, säger Magnus Glavmo. Jag är väldigt nöjd, det här öppnar upp stora möjligheter.

Växa

Några personalneddragningar leder inte förändringen till, snarare hoppas man på nyanställningar på sikt. Thermia i Arvika med cirka 210 anställda har dessutom fått löfte om att få fria händer och vara en fristående enhet inom Stiebel Eltron. Glavmo själv fortsätter som vd.

– Idag är jag väldigt nöjd, en bra dag för Thermia. Förhoppningen är att vi ska växa på sikt, att vi ska kunna skapa tillväxt.

Stiebel Eltron är en familjeägd koncern med cirka 3 100 anställda – huvudkontoret finns i Holzhinden i Tyskland där företagets leds av andra generationen Stiebel.

På företagets agenda står tillverkning av ventilationsutrustning, varmvattenberedare och värmepumpar. Det sistnämnda passar Thermia som handen i handsken där en synkronisering mellan företagens produkter och kunskap är den huvudsakliga orsaken till övertagandet.

– Vi kompletterar varandra, det här är en bra dag för Thermia, en jättebra ägare för oss, säger företagets vd, Magnus Glavmo.

Samordning

Harmoniseringen passar dessutom inte bara sett till de produkterna man tillverkar utan även inom de marknader man har störst framgångar på, Thermia är starka i Norden, Stiebel Eltron i Tyskland, Österrike och Schweiz.

– Det här innebär att vi i Arvika får större möjligheter att få ut våra produkter på den europeiska marknaden. Nu kommer vi att finnas i framkant på en stor del av värmepumpsmarknaden i Europa, och den är väldigt viktig för oss.

Thermia kommer i den nya organisationen att vara centrum för tillverkningen av bergvärmepumpar och fastighetsvärmepumpar inkluderat kompetenscenter för denna tillverkning.

– Avgörande för oss att vi får fortsätta att vara spjutspetsar.

Kontinenten

Till och med klockan 10.00 i dag (16/4) var annars Thermia en del av danska Danfoss, nu får man sin huvudsakliga ägare något söderut i stället och på den europeiska kontinenten.

– Det har varit en lång process men nu har vi fått ett bra hem, säger Magnus Glavmo. Jag är väldigt nöjd, det här öppnar upp stora möjligheter.

Växa

Några personalneddragningar leder inte förändringen till, snarare hoppas man på nyanställningar på sikt. Thermia i Arvika med cirka 210 anställda har dessutom fått löfte om att få fria händer och vara en fristående enhet inom Stiebel Eltron. Glavmo själv fortsätter som vd.

– Idag är jag väldigt nöjd, en bra dag för Thermia. Förhoppningen är att vi ska växa på sikt, att vi ska kunna skapa tillväxt.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.