2018-03-14 13:37

2018-03-14 13:37

Nya hyror klara i Arvika Fastighets AB

ARVIKA: Ny modell för hyressättningen fasas in allt mer

Hyresförhandlingarna mellan Arvika Fastighets AB och Hyresgästföreningen Region Mitt är klara.
Den generella hyreshöjningen blir 0,55 procent. Det motsvarar en höjning med 28 kronor i månaden för en lägenhet på 65 kvadratmeter.

En översyn av hyressättningen i bostadsbolaget pågår sedan 2015, då Arvika Fastighets AB och Hyresgästföreningen kom överens om att införa hyressättning enligt systemet Poängen. Syftet är att hyran bättre ska spegla hur hyresgäster värderar sitt boende, till exempel egenskaper som lägenhetens storlek, läge, utrustning och standard. Varje lägenhet får en målhyra baserat på de olika egenskaperna. Syftet är att hyresgästerna ska uppleva skillnaden i målhyra mellan olika lägenheter som rimlig.

Sker stegvis

Justering av hyrorna mot målhyra har stegvis skett 1 april 2016 och 1 april 2017. Justeringarna fortsätter nu 1 april 2018, vilket innebär att hyresändringarna för enskilda lägenheter under det kommande året kan variera i spannet från oförändrad hyra till max fem procent.

– Infasningen av de faktiska hyrorna till målhyror för att få rättvisa hyror går nu mot slutfasen. Det är viktigt att vi som hyresvärd tillsammans med Hyresgästföreningen gemensamt vårdar och utvecklar den nya hyresmodellen, vilket vi i årets förhandling prioriterat särskilt, säger förvaltare Peter Berg i ett pressmeddelande.

– Det är fortsatt gynnsamma förutsättningar för bostadsbolagen, varför vi i årets förhandling nått en måttfull generell hyresjustering på 0,55 procent, tillsammans med att vi har fokuserat på en översyn av hyresmodellen Poängen. Hyresgästföreningen anser, tillsammans med bolaget, att det är viktigt att modellen fortsätter vara levande och genomarbetas även om infasningsdelen snart är klar. Det är också viktigt att vi fortsätter arbeta med att det är hyresgästens egna värderingar som ligger till grund för hyressättningen, säger Marie Engström, Hyresgästföreningen.

En översyn av hyressättningen i bostadsbolaget pågår sedan 2015, då Arvika Fastighets AB och Hyresgästföreningen kom överens om att införa hyressättning enligt systemet Poängen. Syftet är att hyran bättre ska spegla hur hyresgäster värderar sitt boende, till exempel egenskaper som lägenhetens storlek, läge, utrustning och standard. Varje lägenhet får en målhyra baserat på de olika egenskaperna. Syftet är att hyresgästerna ska uppleva skillnaden i målhyra mellan olika lägenheter som rimlig.

Sker stegvis

Justering av hyrorna mot målhyra har stegvis skett 1 april 2016 och 1 april 2017. Justeringarna fortsätter nu 1 april 2018, vilket innebär att hyresändringarna för enskilda lägenheter under det kommande året kan variera i spannet från oförändrad hyra till max fem procent.

– Infasningen av de faktiska hyrorna till målhyror för att få rättvisa hyror går nu mot slutfasen. Det är viktigt att vi som hyresvärd tillsammans med Hyresgästföreningen gemensamt vårdar och utvecklar den nya hyresmodellen, vilket vi i årets förhandling prioriterat särskilt, säger förvaltare Peter Berg i ett pressmeddelande.

– Det är fortsatt gynnsamma förutsättningar för bostadsbolagen, varför vi i årets förhandling nått en måttfull generell hyresjustering på 0,55 procent, tillsammans med att vi har fokuserat på en översyn av hyresmodellen Poängen. Hyresgästföreningen anser, tillsammans med bolaget, att det är viktigt att modellen fortsätter vara levande och genomarbetas även om infasningsdelen snart är klar. Det är också viktigt att vi fortsätter arbeta med att det är hyresgästens egna värderingar som ligger till grund för hyressättningen, säger Marie Engström, Hyresgästföreningen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.