2017-12-05 15:31

2017-12-05 15:31

Arg bilförare tog tag runt halsen på trafikvakt

ARVIKA: Döms för ofredande

När mannen insåg att han körde åt fel håll brusade han upp och började skälla på två vägarbetare, vars lotsbil han hade följt efter. När en trafikvakt la sig i diskussionen tog bilföraren tag runt hans hals och tryckte honom mot lotsbilen. Nu döms bilföraren för ofredande.

Mannen körde länsväg 172 mot Arvika i juli. Han hade tänkt fortsätta köra rakt fram men i närheten av länsväg 650 tog det stopp på grund av en lotsbil som stod mitt i vägen. Han hade ingen möjlighet att köra om den, sa han under rättegången. Det var rörigt på platsen och han var tvungen att sakta ner på farten och följa efter lotsbilen. Lotsbilen vinglade fram och tillbaka över vägen, berättade han. Hans frustration växte allt mer, sa han, eftersom han förstod att ”tjejerna i lotsbilen hade noll koll på vad de gjorde”.

Till slut kom de fram till vägarbetet där lotsbilen stannade. Då var de på länsväg 650, Kroppstadvägen. Där klev mannen ur sin bil. Han gick fram till lotsbilen för att få en förklaring till varför han hade hamnat på vägen mot Åmotfors när han skulle till Arvika. När han tittade in i lotsbilen såg han att det satt ”två tjejer där som höll på med sina mobiltelefoner”. En hetsig diskussion startade. Kvinnorna berättade under rättegången att de försökte förklara vad som hade hänt, men ”det var väldigt svårt att få fram något på grund av att han bara skrek” som en av kvinnorna berättar. Mannen gick med på att han höjde rösten mot en av kvinnorna, men han hävdar att hon gjorde det också.

Ny diskussion

Kvinnan som satt i passagerarsätet klev ur och stod mitt emot den upprörde bilföraren, när en manlig trafikvakt som hade sett vad som hände, närmade sig dem. Trafikvakten var klart irriterad på mannen som skällde på hans kollegor, och en ny diskussion startade. Den slutade med att bilföraren tog ett grepp runt trafikvaktens hals och tryckte honom mot lotsbilen. Om det var ett grepp i jackkragen eller runt mannens hals blev aldrig klarlagt, parterna har olika uppfattningar.

”Självförsvar”

Den åtalade mannen säger att han agerade i självförsvar på grund av att trafikvakten var hotfull, men tingsrätten går på kvinnornas och trafikvaktens linje och gör bilföraren ensam skyldig till det som hände. Tingsrätten skriver att det visserligen är utrett att trafikvakten ”uppträtt irriterat och skrikit åt NN (den åtalade) under deras diskussion. Hela situationen har dock uppkommit till följd av att NN varit upprörd och redan från början inlett diskussionen i en aggressiv ton.” Med hänsyn till hur han uppträdde kunde han inte förvänta sig ett lugnt och sansat bemötande från trafikvaktens sida, skriver tingsrätten.

Mannen var åtalad för misshandel alternativt ofredande. Eftersom det aldrig blev klarlagt om mannen tog tag i jackan eller halsen väljer tingsrätten den mildare rubriceringen och dömer mannen för ofredande. Påföljden blir dagsböter på 8500 kronor, plus en obligatorisk avgift på 800 kronor till brottsofferfonden.

Mannen körde länsväg 172 mot Arvika i juli. Han hade tänkt fortsätta köra rakt fram men i närheten av länsväg 650 tog det stopp på grund av en lotsbil som stod mitt i vägen. Han hade ingen möjlighet att köra om den, sa han under rättegången. Det var rörigt på platsen och han var tvungen att sakta ner på farten och följa efter lotsbilen. Lotsbilen vinglade fram och tillbaka över vägen, berättade han. Hans frustration växte allt mer, sa han, eftersom han förstod att ”tjejerna i lotsbilen hade noll koll på vad de gjorde”.

Till slut kom de fram till vägarbetet där lotsbilen stannade. Då var de på länsväg 650, Kroppstadvägen. Där klev mannen ur sin bil. Han gick fram till lotsbilen för att få en förklaring till varför han hade hamnat på vägen mot Åmotfors när han skulle till Arvika. När han tittade in i lotsbilen såg han att det satt ”två tjejer där som höll på med sina mobiltelefoner”. En hetsig diskussion startade. Kvinnorna berättade under rättegången att de försökte förklara vad som hade hänt, men ”det var väldigt svårt att få fram något på grund av att han bara skrek” som en av kvinnorna berättar. Mannen gick med på att han höjde rösten mot en av kvinnorna, men han hävdar att hon gjorde det också.

Ny diskussion

Kvinnan som satt i passagerarsätet klev ur och stod mitt emot den upprörde bilföraren, när en manlig trafikvakt som hade sett vad som hände, närmade sig dem. Trafikvakten var klart irriterad på mannen som skällde på hans kollegor, och en ny diskussion startade. Den slutade med att bilföraren tog ett grepp runt trafikvaktens hals och tryckte honom mot lotsbilen. Om det var ett grepp i jackkragen eller runt mannens hals blev aldrig klarlagt, parterna har olika uppfattningar.

”Självförsvar”

Den åtalade mannen säger att han agerade i självförsvar på grund av att trafikvakten var hotfull, men tingsrätten går på kvinnornas och trafikvaktens linje och gör bilföraren ensam skyldig till det som hände. Tingsrätten skriver att det visserligen är utrett att trafikvakten ”uppträtt irriterat och skrikit åt NN (den åtalade) under deras diskussion. Hela situationen har dock uppkommit till följd av att NN varit upprörd och redan från början inlett diskussionen i en aggressiv ton.” Med hänsyn till hur han uppträdde kunde han inte förvänta sig ett lugnt och sansat bemötande från trafikvaktens sida, skriver tingsrätten.

Mannen var åtalad för misshandel alternativt ofredande. Eftersom det aldrig blev klarlagt om mannen tog tag i jackan eller halsen väljer tingsrätten den mildare rubriceringen och dömer mannen för ofredande. Påföljden blir dagsböter på 8500 kronor, plus en obligatorisk avgift på 800 kronor till brottsofferfonden.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.