2017-11-14 19:22

2017-11-14 19:22

Den vita älgen är räddad

GUNNARSKOG: Beslutat att skjuta den gäller inte längre

Den vita älgen i Gunnarskog som skulle skjutas på grund av sitt orädda beteende gentemot hundar och människor, kommer att få leva. Beslutet att avliva älgen gäller inte längre, meddelar polisen.

Nyheten om att den ståtliga vita älgtjuren i Gunnarskog skulle skjutas väckte enorm uppståndelse. Anledningen är att den har blivit en symbol för Västvärmland och viktig för naturturismen. ”En turistmagnet” säger man på turistbyrån i Arvika. I somras blev älgen världskänd efter att Edas kommunalråd Hans Nilsson (HEL) fångade den på film. Filmen på det sagolika djuret spreds som en löpeld världen över och plockades bland annat upp av nyhetsförmedlare som BBC, The Guardian och National Geographic.

Men medaljen har en baksida. Älgens popularitet ledde till att människor försökte komma den nära, och det lyckades många med. Älgen blev med tiden mindre och mindre rädd för människor. Boende i Gunnarskog har i Arvika Nyheter berättat hur stora mängder turister med kameror har befunnit sig på deras tomtmark i jakten på bästa bilden. Till slut blev populariteten ett problem för både boende i området och för älgen själv.

För en vecka sedan blev en kvinna skadad i samband med ett möte med älgen. Kvinnan rastade sina hundar när älgen plötsligt gick emot dem. Kvinnan – som hade kopplet runt midjan – blev omkulldragen av hundarna som blev rädda för älgen. Närboende såg incidenten och rusade ut och jagade bort älgen. Det hela resulterade i ett sjukhusbesök för kvinnan.

Beslut om jakt

Det hela rapporterades till vakthavande befäl på polisen i Örebro, som beslutade att älgen ska bort. Beslutet togs enligt paragraf nio i jaktlagen där det står ”Om ett vilt djur orsakar avsevärd skada eller om det kan antas vara farligt för människors säkerhet, får Polismyndigheten låta avliva djuret, om det inte finns någon annan tillfredsställande lösning.”

Polisen sa inledningsvis att man försökte hitta andra lösningar, till exempel att jaga bort den. Går inte det skulle inget annat återstå än att skjuta den, meddelade man.

Faran över

Beslutet att avliva älgen framkallade en storm på sociala medier. Älgen är helt klart älskad av många. AN har fått åtskilliga telefonsamtal från människor som tycker det är fel att skjuta ett så vackert och viktigt djur.

Nu kan alla – inklusive älgen själv – dra en lättnandens suck. Beslutet att avliva älgen gäller inte längre, meddelar Arvikapolisen.

– Ett sådant här beslut är avgränsat i tid och plats. Beslutet kan inte gälla för evigt, säger Christer Lööf, chef lokalpolisområde Arvika.

Han bad polisens regionledningscentral i Örebro att titta på saken igen, och där kom man fram till att beslutet inte ska gälla längre.

– Det är för att det har förflutit en tid och inga nya incidenter har rapporterats, säger Christer Lööf.

Kan tas ett nytt beslut

Om älgen visar nya tendenser till aggressivitet kan det dock komma ett nytt beslut om att avliva den, säger han.

– Polisens uppgift är att se till allmänhetens säkerhet.

Att älgen är en symbol och en turistmagnet är inget polisen kan ta hänsyn till, menar han.

”Låt den vara i fred”

Lokalpolischefen vädjar nu till allmänheten att låta älgen vara i fred, så att den kan fortsätta leva i naturen där den hör hemma.

– Det bästa vore om vi kom tillbaka i ett normalläge. Det handlar om att inte provocera den genom att gå för nära, för då kan vi få en ny situation där den utgör en fara.

Nyheten om att den ståtliga vita älgtjuren i Gunnarskog skulle skjutas väckte enorm uppståndelse. Anledningen är att den har blivit en symbol för Västvärmland och viktig för naturturismen. ”En turistmagnet” säger man på turistbyrån i Arvika. I somras blev älgen världskänd efter att Edas kommunalråd Hans Nilsson (HEL) fångade den på film. Filmen på det sagolika djuret spreds som en löpeld världen över och plockades bland annat upp av nyhetsförmedlare som BBC, The Guardian och National Geographic.

Men medaljen har en baksida. Älgens popularitet ledde till att människor försökte komma den nära, och det lyckades många med. Älgen blev med tiden mindre och mindre rädd för människor. Boende i Gunnarskog har i Arvika Nyheter berättat hur stora mängder turister med kameror har befunnit sig på deras tomtmark i jakten på bästa bilden. Till slut blev populariteten ett problem för både boende i området och för älgen själv.

För en vecka sedan blev en kvinna skadad i samband med ett möte med älgen. Kvinnan rastade sina hundar när älgen plötsligt gick emot dem. Kvinnan – som hade kopplet runt midjan – blev omkulldragen av hundarna som blev rädda för älgen. Närboende såg incidenten och rusade ut och jagade bort älgen. Det hela resulterade i ett sjukhusbesök för kvinnan.

Beslut om jakt

Det hela rapporterades till vakthavande befäl på polisen i Örebro, som beslutade att älgen ska bort. Beslutet togs enligt paragraf nio i jaktlagen där det står ”Om ett vilt djur orsakar avsevärd skada eller om det kan antas vara farligt för människors säkerhet, får Polismyndigheten låta avliva djuret, om det inte finns någon annan tillfredsställande lösning.”

Polisen sa inledningsvis att man försökte hitta andra lösningar, till exempel att jaga bort den. Går inte det skulle inget annat återstå än att skjuta den, meddelade man.

Faran över

Beslutet att avliva älgen framkallade en storm på sociala medier. Älgen är helt klart älskad av många. AN har fått åtskilliga telefonsamtal från människor som tycker det är fel att skjuta ett så vackert och viktigt djur.

Nu kan alla – inklusive älgen själv – dra en lättnandens suck. Beslutet att avliva älgen gäller inte längre, meddelar Arvikapolisen.

– Ett sådant här beslut är avgränsat i tid och plats. Beslutet kan inte gälla för evigt, säger Christer Lööf, chef lokalpolisområde Arvika.

Han bad polisens regionledningscentral i Örebro att titta på saken igen, och där kom man fram till att beslutet inte ska gälla längre.

– Det är för att det har förflutit en tid och inga nya incidenter har rapporterats, säger Christer Lööf.

Kan tas ett nytt beslut

Om älgen visar nya tendenser till aggressivitet kan det dock komma ett nytt beslut om att avliva den, säger han.

– Polisens uppgift är att se till allmänhetens säkerhet.

Att älgen är en symbol och en turistmagnet är inget polisen kan ta hänsyn till, menar han.

”Låt den vara i fred”

Lokalpolischefen vädjar nu till allmänheten att låta älgen vara i fred, så att den kan fortsätta leva i naturen där den hör hemma.

– Det bästa vore om vi kom tillbaka i ett normalläge. Det handlar om att inte provocera den genom att gå för nära, för då kan vi få en ny situation där den utgör en fara.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.