2017-08-18 06:00

2017-08-19 15:30

Mer lokal mat på största Arvikahotellet

ARVIKA: Råvaror från västVill ha kontakt med fler producenter

Att producera, sälja och marknadsföra lokalt producerad mat och råvaror blir allt mera gångbart. Nu satsar även Scandic i Arvika på det lokala.

Scandic Arvika ligger i startgroparna för att i höst starta serveringen av mera lokalt producerad mat i sina restauranger och har därför inlett samarbeten med flera av kommunens matproducenter.

– Nu testar vi detta under hösten och hoppas Arvikabor och våra hotellgäster uppskattar både maten och omtanken, säger hotellchefen Thomas Andersson och köksmästaren Mattias Ottosson.

Idé

Allt startade med att Andersson fick en idé om en Arvika-burgare och utifrån det har det blivit ringar på vattnet. Man hälsade på hos lantbrukaren Robert Aronius i Hillringsberg, vilket gav ytterligare kontakter och ringar på vattnet. I dag är det klart eller på gång med följande råvaror endera som ingredienser i maten eller som separata produkter:

• Mjölk och grädde från Arvikabygdens Mejeri i Hillringsberg

• Majonnäs från ägg från Gunnarskog

• Honung från Gunnarskog

• Hamburgerbröd från Nordells

• Öl från Arvika Bryggeri

• Raw-choklad från ett samarbete med Raw-chockladfabriken i Arvika

• Kött och färs från värmländska gårdar

• Eventuellt egenproducerad glass med lokala råvaror

– Vi är lokalpatrioter och nu vill vi testa detta, säger Andersson. Det har varit på tapeten länge och nu gör vi slag i saken. Vi får se exakt hur mycket vi startar med men det kommer att hända mycket på våra menyer i höst. Vi ser även över vårt dryckessortiment och kommer att kunna sälja öl från Arvika Bryggeri i den takt Thomas Johansson brygger.

Á la carte

Mest kommer de lokala produkterna att lysa igenom när det gäller á la carte men även vid lunchserveringen. Rawchokladen och kött och färs från de värmländska gårdarna återfinns framför allt i restaurangerna inkluderat Häll.

När det gäller köttet har hotellet även fått tips om värmländska producenter av Jörgen Blackstad på Sälboda gård, som ju också precis som Aronius är engagerad i Arvikabygdens Mejeri. I en framtid kanske det även kan bli kött från Sälboda gård på hotellets meny. Allt handlar om att kunna leverera till den kvantitet som hotellet kräver samt om kvalité förstås. Finns det dessutom fler producenter av lokala råvaror i våra trakter har Johansson och Ottosson inget emot att dessa hör av sig till hotellet.

– Vi håller just nu på och tittar över samt kvalitetssäkrar alla varor och det ser lovande ut att få allt vi önskar, säger Mattias Ottosson.

Bra

Robert Aronius välkomnar att större kök satsar på det lokala i en livsmedelsvärld med mycket import och där ord som antibiotika ofta förekommer.

– All satsning på den lokala marknaden är bra och viktig.

Scandic Arvika ligger i startgroparna för att i höst starta serveringen av mera lokalt producerad mat i sina restauranger och har därför inlett samarbeten med flera av kommunens matproducenter.

– Nu testar vi detta under hösten och hoppas Arvikabor och våra hotellgäster uppskattar både maten och omtanken, säger hotellchefen Thomas Andersson och köksmästaren Mattias Ottosson.

Idé

Allt startade med att Andersson fick en idé om en Arvika-burgare och utifrån det har det blivit ringar på vattnet. Man hälsade på hos lantbrukaren Robert Aronius i Hillringsberg, vilket gav ytterligare kontakter och ringar på vattnet. I dag är det klart eller på gång med följande råvaror endera som ingredienser i maten eller som separata produkter:

• Mjölk och grädde från Arvikabygdens Mejeri i Hillringsberg

• Majonnäs från ägg från Gunnarskog

• Honung från Gunnarskog

• Hamburgerbröd från Nordells

• Öl från Arvika Bryggeri

• Raw-choklad från ett samarbete med Raw-chockladfabriken i Arvika

• Kött och färs från värmländska gårdar

• Eventuellt egenproducerad glass med lokala råvaror

– Vi är lokalpatrioter och nu vill vi testa detta, säger Andersson. Det har varit på tapeten länge och nu gör vi slag i saken. Vi får se exakt hur mycket vi startar med men det kommer att hända mycket på våra menyer i höst. Vi ser även över vårt dryckessortiment och kommer att kunna sälja öl från Arvika Bryggeri i den takt Thomas Johansson brygger.

Á la carte

Mest kommer de lokala produkterna att lysa igenom när det gäller á la carte men även vid lunchserveringen. Rawchokladen och kött och färs från de värmländska gårdarna återfinns framför allt i restaurangerna inkluderat Häll.

När det gäller köttet har hotellet även fått tips om värmländska producenter av Jörgen Blackstad på Sälboda gård, som ju också precis som Aronius är engagerad i Arvikabygdens Mejeri. I en framtid kanske det även kan bli kött från Sälboda gård på hotellets meny. Allt handlar om att kunna leverera till den kvantitet som hotellet kräver samt om kvalité förstås. Finns det dessutom fler producenter av lokala råvaror i våra trakter har Johansson och Ottosson inget emot att dessa hör av sig till hotellet.

– Vi håller just nu på och tittar över samt kvalitetssäkrar alla varor och det ser lovande ut att få allt vi önskar, säger Mattias Ottosson.

Bra

Robert Aronius välkomnar att större kök satsar på det lokala i en livsmedelsvärld med mycket import och där ord som antibiotika ofta förekommer.

– All satsning på den lokala marknaden är bra och viktig.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.