2017-08-11 16:15

2017-08-11 16:15

Polisen stoppade livsfarlig bilfärd med spikmatta

ARVIKA: Man åtalas för flera brott

Med hjälp av en spikmatta stoppade polisen en narkotikaberusad man som körde för fort i tättbebyggt område, på fel sida vägen och som gjorde livsfarliga omkörningar. I närheten av Viksrondellen slutade den vådliga färden. Nu åtalas han för narkotikabrott, grov vårdslöshet i trafik och flera andra allvarliga brott.

Det var en dag i juni som den farliga bilfärden ägde rum. Åklagaren skriver i stämningsansökan att mannen, som är i 50-årsåldern, körde på väg 175 mellan Säffle och Arvika. Mellan Fjöle och Arvika körde han enligt åklagaren alldeles för fort, vid flera tillfällen i mötande trafiks körbana, och han försökte sig på en omkörning av två bilar i en kurva med skymd sikt så att en mötande bilist tvingades väja för att undvika en krock. Vid infarten till Arvika vid Dottevik fortsatte färden med för hög fart trots övergångsställen och korsande trafik. Vid Viksrondellen gjorde han ytterligare farliga omkörningsförsök.

Polisen fick stopp på färden med hjälp av spikmatta. Blodanalys visade att mannen var påverkad av narkotika.

Odlade cannabis hemma

Mannen åtalas för flera narkotikabrott. Han ska bland annat ha haft en cannabisodling hemma i bostaden i Arvika kommun. Polisen har hittat 25 cannabisplantor med vilka han har framställt närmare 25 gram hasch, enligt åtalet. Polisen har dessutom hittat 100 gram amfetamin hemma hos honom, och ytterligare 100 gram amfetamin hemma hos hans far, narkotika som man tror är hans. I pappans bostad har man även hittat en skarpladdad pistol med ammunition och mannen åtalas därför också för grovt vapenbrott.

Farlig förvaring

”Brottet bör bedömas som grovt då gärningen varit av särskilt farlig art eftersom pistolen förvarats tillsammans med ammunition på en lättåtkomlig plats. Det har funnits risk för att vapnet skulle komma till brottslig användning eftersom NN på grund av ett aktivt narkotikamissbruk vid tidpunkten hade nedsatt omdömesförmåga” skriver åklagaren i sin stämningsansökan till tingsrätten.

Mannen erkänner att han haft narkotika, men bara för eget bruk. När det gäller vapnet säger han att det inte är hans.

Mannen åtalas också för häleri. Polisen har beslagtagit en dator som är stulen från Ingesunds folkhögskola.

Mannen säger att det är någon annan person som har lämnat datorn i hans bostad.

Det var en dag i juni som den farliga bilfärden ägde rum. Åklagaren skriver i stämningsansökan att mannen, som är i 50-årsåldern, körde på väg 175 mellan Säffle och Arvika. Mellan Fjöle och Arvika körde han enligt åklagaren alldeles för fort, vid flera tillfällen i mötande trafiks körbana, och han försökte sig på en omkörning av två bilar i en kurva med skymd sikt så att en mötande bilist tvingades väja för att undvika en krock. Vid infarten till Arvika vid Dottevik fortsatte färden med för hög fart trots övergångsställen och korsande trafik. Vid Viksrondellen gjorde han ytterligare farliga omkörningsförsök.

Polisen fick stopp på färden med hjälp av spikmatta. Blodanalys visade att mannen var påverkad av narkotika.

Odlade cannabis hemma

Mannen åtalas för flera narkotikabrott. Han ska bland annat ha haft en cannabisodling hemma i bostaden i Arvika kommun. Polisen har hittat 25 cannabisplantor med vilka han har framställt närmare 25 gram hasch, enligt åtalet. Polisen har dessutom hittat 100 gram amfetamin hemma hos honom, och ytterligare 100 gram amfetamin hemma hos hans far, narkotika som man tror är hans. I pappans bostad har man även hittat en skarpladdad pistol med ammunition och mannen åtalas därför också för grovt vapenbrott.

Farlig förvaring

”Brottet bör bedömas som grovt då gärningen varit av särskilt farlig art eftersom pistolen förvarats tillsammans med ammunition på en lättåtkomlig plats. Det har funnits risk för att vapnet skulle komma till brottslig användning eftersom NN på grund av ett aktivt narkotikamissbruk vid tidpunkten hade nedsatt omdömesförmåga” skriver åklagaren i sin stämningsansökan till tingsrätten.

Mannen erkänner att han haft narkotika, men bara för eget bruk. När det gäller vapnet säger han att det inte är hans.

Mannen åtalas också för häleri. Polisen har beslagtagit en dator som är stulen från Ingesunds folkhögskola.

Mannen säger att det är någon annan person som har lämnat datorn i hans bostad.