2017-07-23 19:17

2017-07-23 19:17

Satte upp traditionsrik föreställning på värmländska

ARVIKA: Inte bara O-ringen på torget

Inte bara O-ringen tog plats på torget i Arvika under helgen.
Under söndagseftermiddagen tog sällskapet Wermlänningarne från Arvika över scenen, när de återigen genomförde sång- och folklustspelet ”Värmlänningarna”.

Där bjöds det i sedvanlig ordning på sånger och dialoger utförda på värmländsk dialekt. Detta inför ganska så många åskådare som lockades dit i det varma vädret, och det blev givetvis en och annan glass på sina håll.

Föreställningen handlar alltså om den starka kärlekshistorien mellan bondsonen Erik och den fattiga torparflickan Anna. Pjäsen kom till i bonderomantikens blomstringstid och skrevs av Fredrik August Dahlgren 1845.

”Värmlänningarna” har årligen spelats av sällskapet Wermlänningarne, som i år firar 90 år, från Arvika sedan 1929, med sitt enda uppehåll under andra världskriget, och de är de enda som framför pjäsen på den ursprungliga värmländska dialekten.

De traditionella folkdanserna hålls också vid liv tack vare Jössehäringarnas Folkdansare och Eda Dansare.

Där bjöds det i sedvanlig ordning på sånger och dialoger utförda på värmländsk dialekt. Detta inför ganska så många åskådare som lockades dit i det varma vädret, och det blev givetvis en och annan glass på sina håll.

Föreställningen handlar alltså om den starka kärlekshistorien mellan bondsonen Erik och den fattiga torparflickan Anna. Pjäsen kom till i bonderomantikens blomstringstid och skrevs av Fredrik August Dahlgren 1845.

”Värmlänningarna” har årligen spelats av sällskapet Wermlänningarne, som i år firar 90 år, från Arvika sedan 1929, med sitt enda uppehåll under andra världskriget, och de är de enda som framför pjäsen på den ursprungliga värmländska dialekten.

De traditionella folkdanserna hålls också vid liv tack vare Jössehäringarnas Folkdansare och Eda Dansare.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.