2017-07-13 11:47

2017-07-13 11:53

Skärpt straff för blodigt överfall

ARVIKA: Slog och sparkade en man när han låg på marken

Hovrätten skärper straffet för två män som döms för ett brutalt rån i Arvika. I tingsrätten dömdes de till ett år och fyra månaders fängelse. I hovrätten blir påföljden två års fängelse för båda.

De inblandade männen är bekanta med varandra sedan tidigare. En kväll i mars stämde två av dem, en 21-åring och en man som är några år äldre, träff vid Trefaldighetskyrkan, där de skulle göra upp en pengaskuld. Den äldre av dem hade med sig en kompis som inte hade med skulden att göra.

Både tingsrätten och hovrätten anser att det är bevisat att en av männen plötsligt lyfte en metallstång som han snett bakifrån slog i huvudet på 21-åringen. Slaget träffade hårt och han föll till marken. Liggande på marken fick han ta emot slag och sparkar från båda männen, som då var lika aktiva i misshandeln. Den pågick enligt 21-åringen i tio minuter. Han fick ta emot 15–20 slag och lika många sparkar tror han. Mot slutet bestal de även mannen på hans klocka, mobil och smycken som han bar.

Blodiga skador

Mannen fick många och blodiga skador. Han fick balansrubbningar och även synen påverkades. Han var vid hovrättsförhandlingen fortfarande inte återställd, vare sig psykiskt eller fysiskt.

I tingsrätten dömdes båda männen till ett år och fyra månaders fängelse för rån. De dömdes också att betala ett skadestånd på drygt 20 000 kronor till 21-åringen.

Överklagade

Både åklagaren och en av männen överklagade domen. Åklagaren ville ha skärpt straff för båda två och den dömde ville ha sänkt straff.

Hovrätten konstaterar att 21-åringen blivit utsatt för omfattande våld, och att en väsentlig del av våldet utövats när han låg på marken. Han har även tvingats tåla att bli fråntagen smycken med mera. Man konstaterar också att skadorna varit omfattande.

”Med hänsyn till det omfattande straffvärdet kommer annan påföljd än fängelse inte i fråga” skriver hovrätten som bestämmer straffet till två års fängelse för båda. Man höjer också skadeståndet till närmare 27 000 kronor.

De inblandade männen är bekanta med varandra sedan tidigare. En kväll i mars stämde två av dem, en 21-åring och en man som är några år äldre, träff vid Trefaldighetskyrkan, där de skulle göra upp en pengaskuld. Den äldre av dem hade med sig en kompis som inte hade med skulden att göra.

Både tingsrätten och hovrätten anser att det är bevisat att en av männen plötsligt lyfte en metallstång som han snett bakifrån slog i huvudet på 21-åringen. Slaget träffade hårt och han föll till marken. Liggande på marken fick han ta emot slag och sparkar från båda männen, som då var lika aktiva i misshandeln. Den pågick enligt 21-åringen i tio minuter. Han fick ta emot 15–20 slag och lika många sparkar tror han. Mot slutet bestal de även mannen på hans klocka, mobil och smycken som han bar.

Blodiga skador

Mannen fick många och blodiga skador. Han fick balansrubbningar och även synen påverkades. Han var vid hovrättsförhandlingen fortfarande inte återställd, vare sig psykiskt eller fysiskt.

I tingsrätten dömdes båda männen till ett år och fyra månaders fängelse för rån. De dömdes också att betala ett skadestånd på drygt 20 000 kronor till 21-åringen.

Överklagade

Både åklagaren och en av männen överklagade domen. Åklagaren ville ha skärpt straff för båda två och den dömde ville ha sänkt straff.

Hovrätten konstaterar att 21-åringen blivit utsatt för omfattande våld, och att en väsentlig del av våldet utövats när han låg på marken. Han har även tvingats tåla att bli fråntagen smycken med mera. Man konstaterar också att skadorna varit omfattande.

”Med hänsyn till det omfattande straffvärdet kommer annan påföljd än fängelse inte i fråga” skriver hovrätten som bestämmer straffet till två års fängelse för båda. Man höjer också skadeståndet till närmare 27 000 kronor.