2017-07-13 13:02

2017-07-13 13:03

Klart för underhållning på scenen

KLÄSSBOL: Gammal pärla har totalrenoverats

Vyn över sjön Billingen från Stavnäs hembygdsgård är enastående en fin sommarkväll. Alldeles nere vid vattnet ligger den gamla utomhusscenen som genomgått en totalrenovering. Fredag kväll är det dags att ta den i bruk igen. Då blir scenen åter en plats för musik och underhållning.

– Bengt-Ingvars ”mä” Anders kommer. De gör ett caféprogram, där de berättar historier, sjunger och spelar, berättar Hans Karlsson i Stavnäs hembygdsförening som deltog i ”gubbdagisets” arbete under onsdagen.

Det är han som kallar dem så. Gänget som brukar träffas kontinuerligt för att utföra diverse underhållsarbete vid hembygdsgården.

– Men vi tar lite kompledigt i mitten av juli...

Scenen förr

I onsdags gjorde de färdigt scenen och röjde upp och gjorde snyggt runt omkring inför fredagskvällens evenemang.

Det jobbades för fullt nere vid scenen. Men när någon ropar att kaffet är klart töms platsen snabbt. Fikapausen, då man sitter och pratar och dricker kaffe tillsammans, är viktig. Då dryftar de allt som händer i bygden.

Utomhusscenen är från 1950-talet. Här har många välkända musiker och sångare framträtt när det begav sig förra gången, Family Four, Mats Paulson, Lasse Berghagen...

Men med tiden började scenen förfalla.

– För några år sen var den på väg ut i sjön. Stolparna bakom lutade bakåt. Då fick vi bestämma oss: Ska vi renovera eller låta den gå? Nu har vi renoverat den, säger Hans Karlsson.

Både scengolvet och taket är helt nytt. De har även satt nya brädor runt om, bara stommen är kvar av den gamla scenen.

Nya träbänkar

Längs sluttningen ner mot vattnet och scenen, står numera träbänkar som ersätter de avsatser i marken som utgjorde sittplatser tidigare. Högst upp, ovanför bänkraderna, har man byggt en handikappsramp för publik som inte kan ta sig ner.

Vad har man för framtida planer för scenen?

– Vi kan inte ha så jättestora evenemang, som Håkan Hellström till exempel, säger Hans Karlsson som gärna lägger till något litet skämtsamt här och där. Men kanske visfestival eller i alla fall viskvällar. Vi har inga fler planer nu, men vi måste börja planera för nästa år. Och är det någon organisation som vill ha något här får de gärna hyra scenen.

Trehundra sittplatser finns det i dagsläget. Men tanken är att man ska utöka med några bänkrader till. Lite mer belysning runt hembygdsgården har också kommit upp i år.

Tacksamt

Hembygdsföreningen har fått bidrag från kommunen, men har också blivit sponsrade av företag för att kunna genomföra renoveringsarbetet. Men allt det praktiska jobbet är ideellt. Av deltagarna i ”gubbdagiset”, men också av andra.

– Till och med grävarbetet är ideellt. Det är tacksamt att vara med i en förening när folk ställer upp på det sättet, konstaterar Hans Karlsson och fortsätter.

– Drömmen är att i nästa steg kunna få en riktig handikappsanpassad toalett, det är nästa större projekt.

Bengt-Ingvars ”mä” Anders, som står för fredagens underhållning på den nyrenoverade scenen består av Ingvar Karlsson, tidigare mångårig medlem i Sven-Ingvars, Bengt Alsterlind, känd från tv som det brukar heta, och program som Hajk och Solsta café. Den tredje medlemmen heter Anders Kylander.

– Bengt-Ingvars ”mä” Anders kommer. De gör ett caféprogram, där de berättar historier, sjunger och spelar, berättar Hans Karlsson i Stavnäs hembygdsförening som deltog i ”gubbdagisets” arbete under onsdagen.

Det är han som kallar dem så. Gänget som brukar träffas kontinuerligt för att utföra diverse underhållsarbete vid hembygdsgården.

– Men vi tar lite kompledigt i mitten av juli...

Scenen förr

I onsdags gjorde de färdigt scenen och röjde upp och gjorde snyggt runt omkring inför fredagskvällens evenemang.

Det jobbades för fullt nere vid scenen. Men när någon ropar att kaffet är klart töms platsen snabbt. Fikapausen, då man sitter och pratar och dricker kaffe tillsammans, är viktig. Då dryftar de allt som händer i bygden.

Utomhusscenen är från 1950-talet. Här har många välkända musiker och sångare framträtt när det begav sig förra gången, Family Four, Mats Paulson, Lasse Berghagen...

Men med tiden började scenen förfalla.

– För några år sen var den på väg ut i sjön. Stolparna bakom lutade bakåt. Då fick vi bestämma oss: Ska vi renovera eller låta den gå? Nu har vi renoverat den, säger Hans Karlsson.

Både scengolvet och taket är helt nytt. De har även satt nya brädor runt om, bara stommen är kvar av den gamla scenen.

Nya träbänkar

Längs sluttningen ner mot vattnet och scenen, står numera träbänkar som ersätter de avsatser i marken som utgjorde sittplatser tidigare. Högst upp, ovanför bänkraderna, har man byggt en handikappsramp för publik som inte kan ta sig ner.

Vad har man för framtida planer för scenen?

– Vi kan inte ha så jättestora evenemang, som Håkan Hellström till exempel, säger Hans Karlsson som gärna lägger till något litet skämtsamt här och där. Men kanske visfestival eller i alla fall viskvällar. Vi har inga fler planer nu, men vi måste börja planera för nästa år. Och är det någon organisation som vill ha något här får de gärna hyra scenen.

Trehundra sittplatser finns det i dagsläget. Men tanken är att man ska utöka med några bänkrader till. Lite mer belysning runt hembygdsgården har också kommit upp i år.

Tacksamt

Hembygdsföreningen har fått bidrag från kommunen, men har också blivit sponsrade av företag för att kunna genomföra renoveringsarbetet. Men allt det praktiska jobbet är ideellt. Av deltagarna i ”gubbdagiset”, men också av andra.

– Till och med grävarbetet är ideellt. Det är tacksamt att vara med i en förening när folk ställer upp på det sättet, konstaterar Hans Karlsson och fortsätter.

– Drömmen är att i nästa steg kunna få en riktig handikappsanpassad toalett, det är nästa större projekt.

Bengt-Ingvars ”mä” Anders, som står för fredagens underhållning på den nyrenoverade scenen består av Ingvar Karlsson, tidigare mångårig medlem i Sven-Ingvars, Bengt Alsterlind, känd från tv som det brukar heta, och program som Hajk och Solsta café. Den tredje medlemmen heter Anders Kylander.