2017-07-12 06:00

2017-07-12 06:42

Hon vill ge fattiga ny energi

SAO PAOLO: Arvikatjejen Sofie bor i São Paulo

Arvikatjejen Sofie Carmlinds världsförbättrarvilja återfinns numera i brasilianska São Paulo. Här har hon både kommit till ro och stärkts i sin sociala vilja.

Sofie vill undanröja fattigdom genom en biogasprodukt som tillvaratar matavfall samtidigt som den har miljönytta, vägen fram till just denna produkt har dock varit både lite lång och krokig.

Sofie är öppen i sinnet och gillar att se sig omkring. Arvikatjejen har trots sin relativa ungdom därför gjort många resor runt Jorden och har dessutom funderat både en och två gånger vad hon yrkesmässigt ska satsa på. Efter studenten har hon bland annat besökt och jobbat i Australien och Central- och Sydamerika men även exempelvis i Oslo.

Examen

I grunden har hon dock sedan 2015 en examen i freds- och utvecklingsstudier från Uppsala universitet. När dessa studier var avklarade infann sig dock åter en osäkerhet om vilken färdriktning hon skulle ta.

Som en alldeles ypperlig slump såg hon vid denna tidpunkt på nätet en utbildning i Brasilien i sociala innovationer, det vill säga ett program som tränar blivande entreprenörer i att finna och designa lösningar på globala och sociala problem.

En ansökan skickades in, och in kom hon.

– Jag fick dessutom beskedet på min födelsedag, en bättre födelsedagspresent kunde jag inte få. Man kunde välja på att läsa i São Paulo eller Kenyas huvudstad Nairobi, jag valde São Paolo, något jag inte ångrat.

I februari 2016 bar det av till Sydamerika och en tio månader lång utbildning.

– Jag blev helt kär i Brasilien, sättet man levde på, maten, allt. Här fick jag en tillhörighet som jag inte haft eller känt någon annanstans tidigare. Här ville jag stå still och slå rötter.

Tillbaka

I slutet av 2016 bar det dock hem till Sverige igen för en privat angelägenhet. Efter lite strul med visumet ett halvår senare, i maj i år, var hon dock tillbaka i sitt nya favoritland.

– Jag visste bara att jag ville tillbaka. Här ville jag leva och här hittade jag det jag tycker jag är bra på, min passion för socialt arbete.

Sofie har ytterligare en passion, mat. I Brasilien har det visat sig att dessa två lidelser går att kombinera. Carmlind kommer från kanske världens mest återvinnande land, Sverige, där mycket tas tillvara. Så är dock inte fallet i Brasilien utan snarare tvärs om. I Brasilien är dessutom mycket brottslighet kopplad till sophanteringen genom maffian.

– Det sägs dessutom att av drygt 200 miljoner brasilianare lider 77 miljoner av sjukdomar som kan relateras till avfallshanteringen, det vill säga till sanitet. I Brasilien blir därför matavfall en social fråga. Om detta stod jag en dag i duschen och funderade och kom på att detta går det att göra något åt.

Handlar

Även om det ännu återstår åtskilliga pusselbitar innan en färdig produkt kan lanseras på marknaden har Sofie Carmlind redan gått från ord till handling. Det handlar om en produkt för hemmabruk där matavfallet omvandlas till gas som brukarna kan använda i egna bostaden. Produkten heter Gazeco och att det rör sig om att tillvarata det egna matavfallet gör att hon bland annat slipper tampas med maffian.

– Sedan jag kom hit har det gått fort, exempelvis har jag inlett ett samarbete med tre andra personer som alla är villiga att investera. Vi skickade även in ett bidrag till en tävling i det holländska postkodlotteriet för miljöinriktade innovationer som den här, där förstapriset är makalösa 500 000 euro. Jag har också väldigt starkt stöd från Sverige, potentiella projektpengar, teknisk kunskap och en klippa till coach i biogaskungen Janne Rapp.

– Jag vill även på olika sätt lära känna marknaden här för att öka mina kunskaper, kanske bo i en familj en tid. För det här är en produkt som ska utvecklas med folket, inte för. Vi har även kontakt med ingenjörer för att utveckla produkten. Fokus ligger på en produkt för låginkomsttagare eftersom problematiken runt avfallshanteringen är störst bland dessa grupper. Förhoppningen är att de som använder den även ska kunna sälja det gödsel som bildas som restprodukt.

Roar sig

För tillfället lever Sofie delvis på sparade pengar men arbetar även med kundservice. Den livsstil som hon vill anamma har hon dock funnit i mångmiljonstaden São Paolo i Brasilien. Hon spelar till och med fotboll – på tisdagar.

– Folk tar vara på livet här, hittar på saker från måndag till söndag, man går ut och äter, dansar och vädret är härligt. Brasilianarna vet hur man roar sig, trots att mångas verklighet kan var väldigt tuff. Här finns otrolig fattigdom och otrolig rikedom.

– När det gäller vår produkt gäller det att ha tålamod innan vi har en färdig prototyp, men det kommer att bli något, det vet jag, för inget har någonsin känts så rätt.

Sofie vill undanröja fattigdom genom en biogasprodukt som tillvaratar matavfall samtidigt som den har miljönytta, vägen fram till just denna produkt har dock varit både lite lång och krokig.

Sofie är öppen i sinnet och gillar att se sig omkring. Arvikatjejen har trots sin relativa ungdom därför gjort många resor runt Jorden och har dessutom funderat både en och två gånger vad hon yrkesmässigt ska satsa på. Efter studenten har hon bland annat besökt och jobbat i Australien och Central- och Sydamerika men även exempelvis i Oslo.

Examen

I grunden har hon dock sedan 2015 en examen i freds- och utvecklingsstudier från Uppsala universitet. När dessa studier var avklarade infann sig dock åter en osäkerhet om vilken färdriktning hon skulle ta.

Som en alldeles ypperlig slump såg hon vid denna tidpunkt på nätet en utbildning i Brasilien i sociala innovationer, det vill säga ett program som tränar blivande entreprenörer i att finna och designa lösningar på globala och sociala problem.

En ansökan skickades in, och in kom hon.

– Jag fick dessutom beskedet på min födelsedag, en bättre födelsedagspresent kunde jag inte få. Man kunde välja på att läsa i São Paulo eller Kenyas huvudstad Nairobi, jag valde São Paolo, något jag inte ångrat.

I februari 2016 bar det av till Sydamerika och en tio månader lång utbildning.

– Jag blev helt kär i Brasilien, sättet man levde på, maten, allt. Här fick jag en tillhörighet som jag inte haft eller känt någon annanstans tidigare. Här ville jag stå still och slå rötter.

Tillbaka

I slutet av 2016 bar det dock hem till Sverige igen för en privat angelägenhet. Efter lite strul med visumet ett halvår senare, i maj i år, var hon dock tillbaka i sitt nya favoritland.

– Jag visste bara att jag ville tillbaka. Här ville jag leva och här hittade jag det jag tycker jag är bra på, min passion för socialt arbete.

Sofie har ytterligare en passion, mat. I Brasilien har det visat sig att dessa två lidelser går att kombinera. Carmlind kommer från kanske världens mest återvinnande land, Sverige, där mycket tas tillvara. Så är dock inte fallet i Brasilien utan snarare tvärs om. I Brasilien är dessutom mycket brottslighet kopplad till sophanteringen genom maffian.

– Det sägs dessutom att av drygt 200 miljoner brasilianare lider 77 miljoner av sjukdomar som kan relateras till avfallshanteringen, det vill säga till sanitet. I Brasilien blir därför matavfall en social fråga. Om detta stod jag en dag i duschen och funderade och kom på att detta går det att göra något åt.

Handlar

Även om det ännu återstår åtskilliga pusselbitar innan en färdig produkt kan lanseras på marknaden har Sofie Carmlind redan gått från ord till handling. Det handlar om en produkt för hemmabruk där matavfallet omvandlas till gas som brukarna kan använda i egna bostaden. Produkten heter Gazeco och att det rör sig om att tillvarata det egna matavfallet gör att hon bland annat slipper tampas med maffian.

– Sedan jag kom hit har det gått fort, exempelvis har jag inlett ett samarbete med tre andra personer som alla är villiga att investera. Vi skickade även in ett bidrag till en tävling i det holländska postkodlotteriet för miljöinriktade innovationer som den här, där förstapriset är makalösa 500 000 euro. Jag har också väldigt starkt stöd från Sverige, potentiella projektpengar, teknisk kunskap och en klippa till coach i biogaskungen Janne Rapp.

– Jag vill även på olika sätt lära känna marknaden här för att öka mina kunskaper, kanske bo i en familj en tid. För det här är en produkt som ska utvecklas med folket, inte för. Vi har även kontakt med ingenjörer för att utveckla produkten. Fokus ligger på en produkt för låginkomsttagare eftersom problematiken runt avfallshanteringen är störst bland dessa grupper. Förhoppningen är att de som använder den även ska kunna sälja det gödsel som bildas som restprodukt.

Roar sig

För tillfället lever Sofie delvis på sparade pengar men arbetar även med kundservice. Den livsstil som hon vill anamma har hon dock funnit i mångmiljonstaden São Paolo i Brasilien. Hon spelar till och med fotboll – på tisdagar.

– Folk tar vara på livet här, hittar på saker från måndag till söndag, man går ut och äter, dansar och vädret är härligt. Brasilianarna vet hur man roar sig, trots att mångas verklighet kan var väldigt tuff. Här finns otrolig fattigdom och otrolig rikedom.

– När det gäller vår produkt gäller det att ha tålamod innan vi har en färdig prototyp, men det kommer att bli något, det vet jag, för inget har någonsin känts så rätt.