2017-06-19 10:19

2017-06-19 10:19

Kommuner ber staten om stöd

ARVIKA/EDA: Skrivit brev till utrikesministern

Nu har Eda och Eidskog kommun kontaktat Sveriges och Norges utrikesdepartement för att be om ekonomiskt stöd för renovering av fredsmonumentet i Morokulien.

Fredsmonumentet i Morokulien behöver renoveras, vilket AN tidigare har rapporterat om.

Det har trängts in vatten mellan stenblocken och frågan är hur statusen är på järnet som håller ihop stenblocken. Det hela upptäcktes 2014 när fredsmonumentet firade 100 år. I samband med firandet rengjordes monumentet och kunde då konstateras att det fanns ett behov av en omfattande renovering.

Men varken Eda och Eidskogs kommun vill stå för renoveringskostnaderna och nu har kommunerna skickat ett brev till Sveriges och Norges utrikesdepartement för att be om ekonomiskt stöd för renovering.

– Det är angeläget att svenska och norska staten tar sitt ansvar för fredsmonumentet i Morokulien. Fredsmonumentet som står på gränsen mellan två länder är unikt i sitt slag och står för trygghet i en allt oroligare värld, säger Hans Nilsson (HEL), kommunalråd i Eda kommun i ett pressmeddelande.

I brevet som skickas till utrikesminister Margot Wallström skriver kommunerna att det genom åren har funnits olika uppfattningar om vem som äger fredsmonumentet, men att Eda och Eidskogs kommun nu är beredd att ta ansvar som ägare. Men de behöver ekonomiskt stöd för renovering, skriver de i brevet.

De betonar också vilken viktig roll fredsmonumentet har:

”I dagens oroliga omvärldsläge vill vi göra dig som minister uppmärksam på att vi har detta unika monument. Platsen har också besökts och nyttjats för ett antal högnivåmöten mellan Sverige och Norge genom åren. Med detta vill vi rikta ett varmt välkomnande till dig, dina kollegor i regeringen samt medarbetarna på regeringskansliet att nyttja Morokulien som en mötesplats för framtida möten.”

Fredsmonumentet restes den 16 augusti 1914 till 100-årsminnet av freden 1814.

Monumentet är 18 meter högt och byggt i vit granit från Idefjorden.

Fredsmonumentet i Morokulien behöver renoveras, vilket AN tidigare har rapporterat om.

Det har trängts in vatten mellan stenblocken och frågan är hur statusen är på järnet som håller ihop stenblocken. Det hela upptäcktes 2014 när fredsmonumentet firade 100 år. I samband med firandet rengjordes monumentet och kunde då konstateras att det fanns ett behov av en omfattande renovering.

Men varken Eda och Eidskogs kommun vill stå för renoveringskostnaderna och nu har kommunerna skickat ett brev till Sveriges och Norges utrikesdepartement för att be om ekonomiskt stöd för renovering.

– Det är angeläget att svenska och norska staten tar sitt ansvar för fredsmonumentet i Morokulien. Fredsmonumentet som står på gränsen mellan två länder är unikt i sitt slag och står för trygghet i en allt oroligare värld, säger Hans Nilsson (HEL), kommunalråd i Eda kommun i ett pressmeddelande.

I brevet som skickas till utrikesminister Margot Wallström skriver kommunerna att det genom åren har funnits olika uppfattningar om vem som äger fredsmonumentet, men att Eda och Eidskogs kommun nu är beredd att ta ansvar som ägare. Men de behöver ekonomiskt stöd för renovering, skriver de i brevet.

De betonar också vilken viktig roll fredsmonumentet har:

”I dagens oroliga omvärldsläge vill vi göra dig som minister uppmärksam på att vi har detta unika monument. Platsen har också besökts och nyttjats för ett antal högnivåmöten mellan Sverige och Norge genom åren. Med detta vill vi rikta ett varmt välkomnande till dig, dina kollegor i regeringen samt medarbetarna på regeringskansliet att nyttja Morokulien som en mötesplats för framtida möten.”

Fredsmonumentet restes den 16 augusti 1914 till 100-årsminnet av freden 1814.

Monumentet är 18 meter högt och byggt i vit granit från Idefjorden.