2017-06-18 13:51

2017-06-18 13:51

Mix av musik och bopolitik

ARVIKA: Hyresgästföreningen arrangerade Hyresgästen dag i stadsparken

Bostadspolitik är alltid en het fråga. Vid Hyresgästen dag i Stadsparken i Arvika talade Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder om allas rätt till ett bra hem. Allvaret blandades med musikunderhållning och barnaktiviteter.

Hyresgästens dag arrangerades av den lokala hyresgästföreningen. Ett sätt att lyfta bostadsfrågan berättade ordföranden Bo-Göran Svensson. Samtidigt som man bjöd på musik från scenen. En av de medverkande var Saxdalens manskör från Dalarna som sjöng välkända visor.

Rättvisa

För barnen fanns fiskdamm och ansiktsmålning och en clown som blåste såpbubblor. Det var mycket folk i rörelse under lördagen i ett stråk från torget genom stadsparken och bort till Tivoliplatsen och vidare mot Sågudden. Överallt pågick det saker, från loppmarknadsstånd till Hyresgästens dag och Såguddens dag. Och över allt och alla sken solen.

Marie Linder lyfte bland annat kravet på likvärdiga upplåtelseformer, det ska finnas en ekonomisk rättvisa mellan ägda bostäder och hyresrätter, vilket hyresgästföreningen menar att det inte gör i dag. Det går till exempel att göra avdrag för renoveringar om du äger lägenheten, men inte för hyresrätter. Hyresgästföreningen vill att det införs ROT-avdrag även för hyresrätter.

Bostadsbrist

Hyresrätten är ekonomiskt missgynnad i dag ansåg Marie Linder. En annan viktig fråga som man driver är att hyresgästernas möjligheter att påverka vid större renoveringar i hyreshus måste öka. I dag kan en renovering leda till hyreshöjningar som gör att människor inte har råd att bo kvar. Det måste vara rimliga hyror även efter en renovering anser hyresgästföreningen.

Bostadsbristen är ett problem. Man driver på för att det ska byggas fler hyresrätter och att det i samband med det byggs bostäder som folk har råd med.

I dag byggs det för dyrt, priserna måste pressas menade Marie Linder. Som det ser ut nu byggs det för människor i ett högre inkomstskikt, vilket drabbar de grupper som inte har så stora inkomster.

Lokalt föreslår hyresgästföreningen dessutom att Arvika kommun ska sänka borgensavgiften som man tar ut från Arvika fastighets AB. De pengarna menar man kan användas till renoveringar i stället.

Hyresgästens dag arrangerades av den lokala hyresgästföreningen. Ett sätt att lyfta bostadsfrågan berättade ordföranden Bo-Göran Svensson. Samtidigt som man bjöd på musik från scenen. En av de medverkande var Saxdalens manskör från Dalarna som sjöng välkända visor.

Rättvisa

För barnen fanns fiskdamm och ansiktsmålning och en clown som blåste såpbubblor. Det var mycket folk i rörelse under lördagen i ett stråk från torget genom stadsparken och bort till Tivoliplatsen och vidare mot Sågudden. Överallt pågick det saker, från loppmarknadsstånd till Hyresgästens dag och Såguddens dag. Och över allt och alla sken solen.

Marie Linder lyfte bland annat kravet på likvärdiga upplåtelseformer, det ska finnas en ekonomisk rättvisa mellan ägda bostäder och hyresrätter, vilket hyresgästföreningen menar att det inte gör i dag. Det går till exempel att göra avdrag för renoveringar om du äger lägenheten, men inte för hyresrätter. Hyresgästföreningen vill att det införs ROT-avdrag även för hyresrätter.

Bostadsbrist

Hyresrätten är ekonomiskt missgynnad i dag ansåg Marie Linder. En annan viktig fråga som man driver är att hyresgästernas möjligheter att påverka vid större renoveringar i hyreshus måste öka. I dag kan en renovering leda till hyreshöjningar som gör att människor inte har råd att bo kvar. Det måste vara rimliga hyror även efter en renovering anser hyresgästföreningen.

Bostadsbristen är ett problem. Man driver på för att det ska byggas fler hyresrätter och att det i samband med det byggs bostäder som folk har råd med.

I dag byggs det för dyrt, priserna måste pressas menade Marie Linder. Som det ser ut nu byggs det för människor i ett högre inkomstskikt, vilket drabbar de grupper som inte har så stora inkomster.

Lokalt föreslår hyresgästföreningen dessutom att Arvika kommun ska sänka borgensavgiften som man tar ut från Arvika fastighets AB. De pengarna menar man kan användas till renoveringar i stället.