2017-05-18 13:16

2017-05-18 13:16

Stängt på polisstationen i sommar

CHARLOTTENBERG: Polisen har inte råd att bemanna kontoret

Polisstationen i Charlottenberg stängs under sommaren. Anledningen är polisens ansträngda budgetläge som gör att man måste prioritera poliser i yttre tjänst under sommaren.

Det är perioden mellan 5 juni och 27 augusti som polisstationen kommer att vara helt stängd. Anledningen är att semestrar gör att det blir svårt att bemanna stationen om man samtidigt vill ha en bra bemanning ute på fältet.

”En försämring”

– Det är naturligtvis en försämring av servicen, men personalen måste ju få ha sina semestrar. En tredjedel av personalen har semester, så det blir en del omläggningar och de som jobbar får jobba mer. Nu har vi väldigt lojal personal och många har frivilligt flyttat sina semestrar för att vi ska få ihop en bra bevakning vid de större evenemangen i sommar. Vi prioriterar det istället för att låsa upp poliser på kontoret, säger Christer Lööf, chef för lokalpolisområde Arvika.

Stationen i Charlottenberg har normalt öppet 9–15, plus tre extra timmar, fram till 18, på torsdagar.

– Det är för att möta behovet hos Norgetrafiken, säger Christer Lööf.

Kommer att rycka ut

Men nu blir det alltså helt sommarstängt. Meningen är att den här prioriteringen ska göra att allmänheten inte kommer att märka av semestertiderna när det gäller polisens möjligheter att rycka ut vid larm och utreda brott.

– Ja, vi klarar vårt uppdrag. Vi har en bra planering inför sommaren, men den bygger på att ingen blir sjuk och att ingenting händer. Vi har inga marginaler, det ligger på en miniminivå, medger Christer Lööf.

Lunchstängt i Arvika

Att kontorstiderna begränsas under sommaren är inte ovanligt. Så var det även förra sommaren i Charlottenberg. Dock inte i Arvika, där man förra året lyckades hålla samma öppettider som övriga året. Men i år kommer även Arvikaborna att märka av att det är semester. En timme mitt på dagen, mellan 11:30 och 12:30, kommer stationen i Arvika att hålla stängt för besök.

Det är perioden mellan 5 juni och 27 augusti som polisstationen kommer att vara helt stängd. Anledningen är att semestrar gör att det blir svårt att bemanna stationen om man samtidigt vill ha en bra bemanning ute på fältet.

”En försämring”

– Det är naturligtvis en försämring av servicen, men personalen måste ju få ha sina semestrar. En tredjedel av personalen har semester, så det blir en del omläggningar och de som jobbar får jobba mer. Nu har vi väldigt lojal personal och många har frivilligt flyttat sina semestrar för att vi ska få ihop en bra bevakning vid de större evenemangen i sommar. Vi prioriterar det istället för att låsa upp poliser på kontoret, säger Christer Lööf, chef för lokalpolisområde Arvika.

Stationen i Charlottenberg har normalt öppet 9–15, plus tre extra timmar, fram till 18, på torsdagar.

– Det är för att möta behovet hos Norgetrafiken, säger Christer Lööf.

Kommer att rycka ut

Men nu blir det alltså helt sommarstängt. Meningen är att den här prioriteringen ska göra att allmänheten inte kommer att märka av semestertiderna när det gäller polisens möjligheter att rycka ut vid larm och utreda brott.

– Ja, vi klarar vårt uppdrag. Vi har en bra planering inför sommaren, men den bygger på att ingen blir sjuk och att ingenting händer. Vi har inga marginaler, det ligger på en miniminivå, medger Christer Lööf.

Lunchstängt i Arvika

Att kontorstiderna begränsas under sommaren är inte ovanligt. Så var det även förra sommaren i Charlottenberg. Dock inte i Arvika, där man förra året lyckades hålla samma öppettider som övriga året. Men i år kommer även Arvikaborna att märka av att det är semester. En timme mitt på dagen, mellan 11:30 och 12:30, kommer stationen i Arvika att hålla stängt för besök.