2017-05-17 06:00

2017-05-17 06:00

Lyckad integration gav positiv jobbutdelning

ARVIKA: Samarbete mellan industrin och det offentliga

Integrationsprojektet Arvikamodellen har varit framgångsrikt. Åtta av åtta deltagande nyanlända har fått visstidstjänster. I tisdags avslutades projektet med en träff på Olssons Brygga.

Arvikamodellen har varit ett samarbetsprojekt mellan industrin och Arbetsförmedlingen i västra Värmland med målet att snabbare få nyanlända i arbete. Från industrin har Thermia och Volvo CE deltagit medan Arbetsförmedlingen och Arvika kommun varit det offentligas representanter. Knutna till projektet har även SFI och Lernia varit.

Varvat

Grunden i projektet hittas i det så kallade Volvosteget, där arbetslösa ungdomar får praktik i produktionen varvat med studier. I Arvikamodellen har nyanlända under ett års tid fått arbetsplatsförlagd praktik samtidigt som de under 50 procent av tiden fått olika utbildningsinsatser och svenskundervisning.

– Det har gått väldigt bra, alla deltagarna har gått ut i jobb, säger Magnus Glavmo, platschef på Thermia. Deltagarna själva är dessutom väldigt nöjda och från SFI säger man att även den språkliga utvecklingen varit positiv i och med att deltagarna fått vara på en arbetsplats.

Utvecklar

På Thermia återfinns deltagarna i visstidsanställningar på bland annat på avdelningen för forskning och utveckling och hos Volvo jobbar alla fyra i produktionen.

– Det här har varit positivt även för oss övriga anställda. Överhuvudtaget har det varit odramatiskt, inga kultur- eller religionsproblem. Deltagarna i projektet har smält in väldigt bra hos oss.

Fortsätter

Magnus Glavmo säger dessutom att en fortsättning följer där Arvika kommun övertar stafettpinnen och ska testa ett liknande upplägg hos sig. Även Volvo centralt har visat intresse för upplägget.

Hur är chanserna för de åtta att få fasta tjänster?

– De här åtta kommer att lyckas bra, inget snack om det, säger Thermias platschef, samtidigt som han särskilt vill lyfta fram industrins och det offentligas samarbete i projektet.

Arvikamodellen har varit ett samarbetsprojekt mellan industrin och Arbetsförmedlingen i västra Värmland med målet att snabbare få nyanlända i arbete. Från industrin har Thermia och Volvo CE deltagit medan Arbetsförmedlingen och Arvika kommun varit det offentligas representanter. Knutna till projektet har även SFI och Lernia varit.

Varvat

Grunden i projektet hittas i det så kallade Volvosteget, där arbetslösa ungdomar får praktik i produktionen varvat med studier. I Arvikamodellen har nyanlända under ett års tid fått arbetsplatsförlagd praktik samtidigt som de under 50 procent av tiden fått olika utbildningsinsatser och svenskundervisning.

– Det har gått väldigt bra, alla deltagarna har gått ut i jobb, säger Magnus Glavmo, platschef på Thermia. Deltagarna själva är dessutom väldigt nöjda och från SFI säger man att även den språkliga utvecklingen varit positiv i och med att deltagarna fått vara på en arbetsplats.

Utvecklar

På Thermia återfinns deltagarna i visstidsanställningar på bland annat på avdelningen för forskning och utveckling och hos Volvo jobbar alla fyra i produktionen.

– Det här har varit positivt även för oss övriga anställda. Överhuvudtaget har det varit odramatiskt, inga kultur- eller religionsproblem. Deltagarna i projektet har smält in väldigt bra hos oss.

Fortsätter

Magnus Glavmo säger dessutom att en fortsättning följer där Arvika kommun övertar stafettpinnen och ska testa ett liknande upplägg hos sig. Även Volvo centralt har visat intresse för upplägget.

Hur är chanserna för de åtta att få fasta tjänster?

– De här åtta kommer att lyckas bra, inget snack om det, säger Thermias platschef, samtidigt som han särskilt vill lyfta fram industrins och det offentligas samarbete i projektet.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.