2017-04-21 15:36

2017-04-24 09:16

Infektion i protes hittades inte

ARVIKA

I januari 2016 sökte en drygt 35-årig man vård på akuten på Arvika sjukhus. Mannen är reumatiker och hade fått en handledsprotes inopererad i maj 2015. Nu hade han plötsligt fått ont i handleden, las in på sjukhuset och fick smärtlindring.

Personalen trodde att han drabbats av inflammation runt en sena. Han besökte handkirurgen i Örebro i början av februari och där bedömdes symtomen bero på rosfeber och han fick antibiotika.

När mannen återkom för behandling några veckor senare var handleden svullen och varm. Han fick åka till Örebro igen och behandlades för infektion nära protesen. Trots långvarig behandling med antibiotika måste protesen till sist opereras ut. Den långvariga antibiotikakuren gjorde också att mannen inte kunde ta medicin mot sin reumatism som tänkt under stora delar av 2016.

Nu har Landstinget i Värmland anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg enligt Lex Maria.

Personalen trodde att han drabbats av inflammation runt en sena. Han besökte handkirurgen i Örebro i början av februari och där bedömdes symtomen bero på rosfeber och han fick antibiotika.

När mannen återkom för behandling några veckor senare var handleden svullen och varm. Han fick åka till Örebro igen och behandlades för infektion nära protesen. Trots långvarig behandling med antibiotika måste protesen till sist opereras ut. Den långvariga antibiotikakuren gjorde också att mannen inte kunde ta medicin mot sin reumatism som tänkt under stora delar av 2016.

Nu har Landstinget i Värmland anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg enligt Lex Maria.