2017-02-10 06:00

2017-02-10 06:00

Chytraeus kritiserar svensk flyktingpolitik

ARVIKA: "Asylsökande dumpas"

Arvikabon Johan Chytraeus lämnade nyligen Afghanistan för ett jobb i Ukraina. I Afghanistan har Johan arbetat på den svenska ambassaden i Kabul. Chytraeus anser att säkerhetsläget i Afghanistan är mycket farligt och kritiserar den svenska regeringen som utvisar ensamkommande ungdomar till landet.

För en tid sedan hade Arvika Nyheter en artikelserie om Javad Ali Jafari. Javad är född i Afghanistan men flydde först till Pakistan innan han senare på olika vägar kom till Sverige och Edane. Javad har fått ett beslut om utvisning, ett beslut som dock överklagats, och fram till ett definitivt beslut fattats bor han numera i ett vuxenboende söder om Bäckhammar.

Javad kan mycket väl komma att hamna i det Afghanistan Chytraeus anser vara mycket farligt.

– Att i dagsläget utvisa tusentals afghaner till ett land i fullt krig vittnar om en ignorans som rimmar illa med de vackra högtidstal vi ofta hör i olika politiska sammanhang, säger Johan Chytraeus. Som statlig tjänsteman kan man inte sätta sin fot utanför ambassaden utan livvakter och ett par bepansrade bilar på grund av risken för direktattentat eller för att man är på fel plats vid fel tillfälle om en bomb går av. Det är förvånande att samma statsmakt kan tänka sig att dumpa av asylsökande till den här miljön.

Inga garantier

Inget tyder heller på enligt Chytraeus att säkerhetsläget kommer att bli bättre i närtid. Regeringen förlorar enligt samma källa territorium till de väpnade talibangrupperna och för varje år ökar antalet civila dödsoffer.

– Den afghanska regeringen kan i praktiken inte garantera säkerheten någonstans i landet. Flera av de som utvisas saknar ett nätverk i landet och tvingas till ett liv på gatan. Det enklaste sättet att snabbt försöka klara sitt uppehälle är att gå med som kanonmat i regeringsstyrkorna eller i en väpnad talibangrupp.

– Min slutsats är att Migrationsverket spelar rysk roulette med de asylsökande om man fortsätter utvisa dem trots att graverande fakta ligger på bordet.

Kluven tunga

Tim Riordan, tidigare god man åt Javad Ali Jafari, tycker att Chytraeus åsikter tydligt visar med vilken kluven tunga Sverige talar.

– Det visar det dubbelspel Sverige kör med gällande vem som anses kunna röra sig säkert i Afghanistan. Det är skillnad beroende på om man är svensk eller flykting. I svenskens fall är det rent av livsfarligt att vara i Afghanistan men i flyktingens fall är det inget större bekymmer.

Snålhet

Javad Ali Jafari vet ännu inte vad som väntar honom framöver, om han får stanna i Sverige eller inte. Något definitivt beslut om utvisning finns alltså inte. Officiellt är Riordan dessutom inte längre god man åt Javad, detta då Javad anses vara 18 år. Engagemanget finns dock kvar.

– Han kan inte svenska tillräckligt bra för att föra sin egen talan, men jag har gått från att vara en betald god man med tillgång till tolk till att vara en obetald god vän utan tillgång till något förutom mitt eget samvete och känslan av medmänsklighet. Snyggt gjort av den snåla svenska regeringen. Men jag ska i alla fall inte vara den sista som sviker honom.

Anpassar

I december kom en ny bedömning av säkerhetsläget i Afghanistan från Migrationsverket. Så här sa Linn Nilsson, vid Migrationsverkets presstjänst, till AN då.

– Migrationsverket följer hela tiden utvecklingen i Afghanistan noggrant och myndigheten anpassar löpande bedömningarna efter den aktuella situationen i landet. Vi ser nu att säkerhetsläget i landet har försämrats och i flera av provinserna har vi därför ändrat vår bedömning av konfliktsituationen. Vi bedömer dock inte att situationen är sådan att alla som kommer från Afghanistan nu får stanna i Sverige, man måste även fortsättningsvis ha ett skyddsbehov och inte kunna flytta till annan ort inom landet.

För en tid sedan hade Arvika Nyheter en artikelserie om Javad Ali Jafari. Javad är född i Afghanistan men flydde först till Pakistan innan han senare på olika vägar kom till Sverige och Edane. Javad har fått ett beslut om utvisning, ett beslut som dock överklagats, och fram till ett definitivt beslut fattats bor han numera i ett vuxenboende söder om Bäckhammar.

Javad kan mycket väl komma att hamna i det Afghanistan Chytraeus anser vara mycket farligt.

– Att i dagsläget utvisa tusentals afghaner till ett land i fullt krig vittnar om en ignorans som rimmar illa med de vackra högtidstal vi ofta hör i olika politiska sammanhang, säger Johan Chytraeus. Som statlig tjänsteman kan man inte sätta sin fot utanför ambassaden utan livvakter och ett par bepansrade bilar på grund av risken för direktattentat eller för att man är på fel plats vid fel tillfälle om en bomb går av. Det är förvånande att samma statsmakt kan tänka sig att dumpa av asylsökande till den här miljön.

Inga garantier

Inget tyder heller på enligt Chytraeus att säkerhetsläget kommer att bli bättre i närtid. Regeringen förlorar enligt samma källa territorium till de väpnade talibangrupperna och för varje år ökar antalet civila dödsoffer.

– Den afghanska regeringen kan i praktiken inte garantera säkerheten någonstans i landet. Flera av de som utvisas saknar ett nätverk i landet och tvingas till ett liv på gatan. Det enklaste sättet att snabbt försöka klara sitt uppehälle är att gå med som kanonmat i regeringsstyrkorna eller i en väpnad talibangrupp.

– Min slutsats är att Migrationsverket spelar rysk roulette med de asylsökande om man fortsätter utvisa dem trots att graverande fakta ligger på bordet.

Kluven tunga

Tim Riordan, tidigare god man åt Javad Ali Jafari, tycker att Chytraeus åsikter tydligt visar med vilken kluven tunga Sverige talar.

– Det visar det dubbelspel Sverige kör med gällande vem som anses kunna röra sig säkert i Afghanistan. Det är skillnad beroende på om man är svensk eller flykting. I svenskens fall är det rent av livsfarligt att vara i Afghanistan men i flyktingens fall är det inget större bekymmer.

Snålhet

Javad Ali Jafari vet ännu inte vad som väntar honom framöver, om han får stanna i Sverige eller inte. Något definitivt beslut om utvisning finns alltså inte. Officiellt är Riordan dessutom inte längre god man åt Javad, detta då Javad anses vara 18 år. Engagemanget finns dock kvar.

– Han kan inte svenska tillräckligt bra för att föra sin egen talan, men jag har gått från att vara en betald god man med tillgång till tolk till att vara en obetald god vän utan tillgång till något förutom mitt eget samvete och känslan av medmänsklighet. Snyggt gjort av den snåla svenska regeringen. Men jag ska i alla fall inte vara den sista som sviker honom.

Anpassar

I december kom en ny bedömning av säkerhetsläget i Afghanistan från Migrationsverket. Så här sa Linn Nilsson, vid Migrationsverkets presstjänst, till AN då.

– Migrationsverket följer hela tiden utvecklingen i Afghanistan noggrant och myndigheten anpassar löpande bedömningarna efter den aktuella situationen i landet. Vi ser nu att säkerhetsläget i landet har försämrats och i flera av provinserna har vi därför ändrat vår bedömning av konfliktsituationen. Vi bedömer dock inte att situationen är sådan att alla som kommer från Afghanistan nu får stanna i Sverige, man måste även fortsättningsvis ha ett skyddsbehov och inte kunna flytta till annan ort inom landet.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.