2016-09-20 16:23

2016-09-20 16:23

Sunniva tog masterexamen vid Oxford

CHARLOTTENBERG: Examenshögtiden har anor från medeltiden

Sunniva Lagnestål Melhuus, 26, från Charlottenberg tog nyligen en masterexamen i politik vid Oxford universitet i England.

Hur var det att plugga vid Oxford universitet?

– Väldigt intensivt och otroligt spännande! Det känns verkligen att det är ett anrikt universitet och trots att jag studerade där i två år vande jag mig aldrig vid att gamla kända personer som Oscar Wilde verkade vid universitet. Det är också annorlunda att studera där, man har till exempel mycket större andel muntlig framställning där man får försvara sina uppsatser på ett helt annat sätt än vid svenska universitet.

Hur var själva examenshögtiden?

– Mycket speciell! Högtiden har anor från medeltiden och det mesta hölls på latin. Högt uppsatta personer inom universitetet fick godkänna de som examinerades och vi fick säga någon rad på latin där vi lovade att vara representativa för universitetet. När man tar en masterexamen som jag gjorde blir man mästare av sitt skrå så att säga.

Vad har du studerat tidigare?

– Jag har två kandidatexamen i indologi och statsvetenskap och har läst i totalt fyra år vid universitet i Uppsala, New Delhi och Karlstad tidigare. Jag började studera efter gymnasiet och nu har jag en liten paus, det blev inte direkt mycket semester i Oxford. Kanske åker jag tillbaka och doktorerar vid Oxford längre fram.

Vad vill du doktorera inom?

– Det som känns mest lockande är nationalekonomi med utgångspunkt i hur välfärdsstaten påverkades av finanskrisen 2008 i olika länder. Liberaliseringen och nedmonteringen av välfärdsstaten intresserar mig väldigt mycket.

Hur var det att plugga vid Oxford universitet?

– Väldigt intensivt och otroligt spännande! Det känns verkligen att det är ett anrikt universitet och trots att jag studerade där i två år vande jag mig aldrig vid att gamla kända personer som Oscar Wilde verkade vid universitet. Det är också annorlunda att studera där, man har till exempel mycket större andel muntlig framställning där man får försvara sina uppsatser på ett helt annat sätt än vid svenska universitet.

Hur var själva examenshögtiden?

– Mycket speciell! Högtiden har anor från medeltiden och det mesta hölls på latin. Högt uppsatta personer inom universitetet fick godkänna de som examinerades och vi fick säga någon rad på latin där vi lovade att vara representativa för universitetet. När man tar en masterexamen som jag gjorde blir man mästare av sitt skrå så att säga.

Vad har du studerat tidigare?

– Jag har två kandidatexamen i indologi och statsvetenskap och har läst i totalt fyra år vid universitet i Uppsala, New Delhi och Karlstad tidigare. Jag började studera efter gymnasiet och nu har jag en liten paus, det blev inte direkt mycket semester i Oxford. Kanske åker jag tillbaka och doktorerar vid Oxford längre fram.

Vad vill du doktorera inom?

– Det som känns mest lockande är nationalekonomi med utgångspunkt i hur välfärdsstaten påverkades av finanskrisen 2008 i olika länder. Liberaliseringen och nedmonteringen av välfärdsstaten intresserar mig väldigt mycket.