2016-09-18 20:24

2016-09-18 20:24

Pokemonjägare i branddrama

ARVIKA: Räddare i nöden när balkong brann mitt i natten

Tre pokemonspelande vänner upptäckte en brand på en balkong till ett bostadshus i Arvika centrum klockan 02.40 på natten i helgen. De slog larm och branden kunde släckas snabbt.
– De agerade helt exemplariskt, säger räddningstjänstens insatsledare Lars-Erik Karlsson.

Pokemon Go-spelande är inte bara ett nöje. Ibland kan det vara till stor nytta också. Som i helgen, när Anders Kristoffersson, Johan Engström och Kevin Strandberg cyklade omkring I Arvika sent på natten för att leta Pokemons.

– Jag är helt besatt av Pokemon Go. Jag är ute hela tiden, säger Anders Kristoffersson.

Han har spelat flera timmar varje dag i ett par månader och har snart uppnått level 31. Den siffran gör att de som är insatta förstår vidden av hans spelande. Han kan mycket väl vara den person i Arvika som spelat mest.

Letade Pokestops

Han och två vänner var i Arvika centrum sent på lördagsnatten för att hitta så kallade Pokestops där man kan vinna prylar i spelet.

– Vi hade varit ute hela natten och spelat när vi cyklade förbi Jysk. Då kände vi röklukt. Jag tänkte först att det är någon som eldar med vedkamin, men lukten var så stark att vi började fundera på om det var något annat som brann.

De tre vännerna började undersöka saken lite närmare och såg att röken kom från balkongen på ett gammalt bostadshus av trä snett mittemot Jysk på Storgatan. De väntade inte i onödan utan ringde SOS Alarm.

Kombinationen brand och gammalt kulturhus i Arvika centrum är något som ger alla Arvikabor rysningar, men den här gången slutade det lyckligt. Fast det var inte utan dramatik.

Slog gnistor

– Under tiden vi pratade med personalen på SOS Alarm såg vi hur det började slå gnistor från en stor blomkruka eller blomlåda på balkongen. Det var då vi på allvar förstod att det är något som brinner.

– Krukan var inte nära husväggen, men alldeles intill var det en träställning för klätterväxter, och lågorna började slå mot den. Vi vet ju inte vad som hade kunnat hända om det hade tagit sig i ställningen.

Räddningstjänsten anlände, gav lågorna en dusch direkt nedifrån gatan och senare en till från hävaren. Branden var inte svårsläckt.

Snabbt agerande

– Tack vare att de här killarna agerade snabbt blev det aldrig riktigt farligt, säger räddningsledaren Lars-Erik Karlsson.

– De boende i huset sov uppenbarligen fortfarande när vi kom. Men de här killarna stannade kvar och visade var det brann. De har agerat helt exemplariskt, säger Lars-Erik Karlsson.

Vad som orsakade branden vet man inte än. Det får en kommande utredning visa.

Pokemon Go-spelande är inte bara ett nöje. Ibland kan det vara till stor nytta också. Som i helgen, när Anders Kristoffersson, Johan Engström och Kevin Strandberg cyklade omkring I Arvika sent på natten för att leta Pokemons.

– Jag är helt besatt av Pokemon Go. Jag är ute hela tiden, säger Anders Kristoffersson.

Han har spelat flera timmar varje dag i ett par månader och har snart uppnått level 31. Den siffran gör att de som är insatta förstår vidden av hans spelande. Han kan mycket väl vara den person i Arvika som spelat mest.

Letade Pokestops

Han och två vänner var i Arvika centrum sent på lördagsnatten för att hitta så kallade Pokestops där man kan vinna prylar i spelet.

– Vi hade varit ute hela natten och spelat när vi cyklade förbi Jysk. Då kände vi röklukt. Jag tänkte först att det är någon som eldar med vedkamin, men lukten var så stark att vi började fundera på om det var något annat som brann.

De tre vännerna började undersöka saken lite närmare och såg att röken kom från balkongen på ett gammalt bostadshus av trä snett mittemot Jysk på Storgatan. De väntade inte i onödan utan ringde SOS Alarm.

Kombinationen brand och gammalt kulturhus i Arvika centrum är något som ger alla Arvikabor rysningar, men den här gången slutade det lyckligt. Fast det var inte utan dramatik.

Slog gnistor

– Under tiden vi pratade med personalen på SOS Alarm såg vi hur det började slå gnistor från en stor blomkruka eller blomlåda på balkongen. Det var då vi på allvar förstod att det är något som brinner.

– Krukan var inte nära husväggen, men alldeles intill var det en träställning för klätterväxter, och lågorna började slå mot den. Vi vet ju inte vad som hade kunnat hända om det hade tagit sig i ställningen.

Räddningstjänsten anlände, gav lågorna en dusch direkt nedifrån gatan och senare en till från hävaren. Branden var inte svårsläckt.

Snabbt agerande

– Tack vare att de här killarna agerade snabbt blev det aldrig riktigt farligt, säger räddningsledaren Lars-Erik Karlsson.

– De boende i huset sov uppenbarligen fortfarande när vi kom. Men de här killarna stannade kvar och visade var det brann. De har agerat helt exemplariskt, säger Lars-Erik Karlsson.

Vad som orsakade branden vet man inte än. Det får en kommande utredning visa.