2016-09-17 09:20

2016-09-18 10:22

Schyman mycket populär Arvikagäst

ARVIKA: Vill se ett jämlikt samhälle

Feministiskt Initiativs ledare Gudrun Schyman mötte en entusiastisk Arvikapublik när hon föreläste på Olssons Brygga.

Restaurangen var fullsatt när Schyman tog till orda, vilket betydde runt 200 besökare en torsdagskväll. Arrangemanget som sådant var ett så kallat home party, en tillställning som blev ett framgångsrecept sedan Schyman 2013 besökte ett gäng volontärer utan egentlig lokal.

– Samlar ni 25 personer hemma hos någon av er kommer jag, sa jag till dem. Sedan växte och växte detta, det blev både frukost- förmiddag, eftermiddag och kvällsträffar. Till slut blev det även möten i parker och lokaler som den här.

Sprida vidare

Tanken är att besökarna på home partyt ska vidarebefordra budskapet till minst fem personer, ett led i att föra ut partiets budskap. För målet för Feministiskt Initiativ är glasklart, att bli ett riksdagsparti för att förändra samhället i en mera jämställd riktning. Man bygger sin politik på fakta och finner mängder av statistiska uppgifter som visar att kvinnan fortfarande är underställd mannen.

Och varför är samhället inte jämlikt? Jo, för att det finns de som vill ha ett ojämlikt samhälle, hävdar FI.

– Sverige är ett klassamhälle där de rika tycker att man har rätt att bestämma mer. Att ha makt innebär ju kontroll. Och det här samhället föds vi in i. Vi har olika vardag, olika möjligheter från början och vi tycker olika om rättvisa. Detta innebär motsättningar, strukturella konflikter.

Förlegat

För att försöka lösa konflikter väljer vi representanter för de åsikter som finns i samhället. FI anser dock att riksdagens – och samhällets – grundläggande värderingar bygger på ett förlegat system där kvinnan inte fullt ut kan göra sig hörd. Makten bygger således på mäns värderingar.

– Våra frågor måste in i politikens alla områden. Jämställdhet och frihet från diskriminering måste upp på alla dagordningar, hävdar Schyman, och drar paralleller med miljörörelsens framväxt och Miljöpartiets intåg i riksdagen på 1980-talet i spåren av en ökad miljöförstörelse.

– Och genom ett engagerat, envist, systematiskt påverkansarbete ska vi lyckas.

Motpoler

Även om partiet ännu inte nått ända fram tar ändå jämställdheten kliv framåt. Numera kallar sig de flesta partier för feministiska med undantag för Sverigedemokraterna. Samhällsdebatten går dock i vågor och FI stöter också på patrull. Ett fortsatt engagerat, envist, systematiskt påverkansarbete lär därför behövas om man ska nå sina mål.

– I Almedalen 2014 hissade alla den feministiska flaggan, då tävlade partierna om att vara feministiska. I år tävlade de om att vara nationalistiska. Feminism och nationalismen är dock de största motpolerna och i dag är de mänskliga rättigheterna under attack i Europa. Att rätten att fly för sitt liv ifrågasättas, det trodde jag aldrig att jag skulle få uppleva.

Forma egna liv

FI vill att män och kvinnor ska ha lika mycket makt att forma sina egna liv, ett delmål är ekonomisk självständighet för kvinnan. I dag är Sverige inte jämställt, vilket klart och tydligt kan utläsas i statistik över bland annat föräldraledighet och löner. Sämre lön får konsekvenser i livet alla skeden och fortplantar sig ändå upp till pensionen.

– Vi har ett brutalt, groteskt pensionssystem, säger Gudrun Schyman. Och över ett arbetsliv på 40 år kan det handla om två miljoner kronor mindre i lön i ett genomsnitt.

Pappa Metall

Ojämlikheten finns både inom privat och offentlig sektor och i både kravfyllda och mera enkla arbeten. ”Pappa Metall bestämmer och mamma Kommunal kommer efter”, som Schyman uttrycker det om en avtalsrörelse i en könsuppdelad arbetsmarknad.

Det största problemet av alla är dock mäns våld mot kvinnor, hävdar Schyman.

– 26 000 polisanmälningar per år kan härledas till detta och då finns det ändå ett enormt mörkertal. Detta innebär enorma tragedier för kvinnor och gigantiska samhällskostnader.

Populär

Att Gudrun Schyman var mycket populär på Olssons Brygga gick det inte att ta miste på, hon drog ner applådåskor efter sin föreläsning. Och själv var hon imponerad av publiktillströmningen.

– Ett sådant engagemang, ett sådant intresse. Mitt i det politiska mörkret med ökad främlingsfientlighet är jag optimistisk, jag ser er.

– Och den starkaste drivkraften mellan man och kvinna är kärlek, att se varann utan att kräva något tillbaka.

Restaurangen var fullsatt när Schyman tog till orda, vilket betydde runt 200 besökare en torsdagskväll. Arrangemanget som sådant var ett så kallat home party, en tillställning som blev ett framgångsrecept sedan Schyman 2013 besökte ett gäng volontärer utan egentlig lokal.

– Samlar ni 25 personer hemma hos någon av er kommer jag, sa jag till dem. Sedan växte och växte detta, det blev både frukost- förmiddag, eftermiddag och kvällsträffar. Till slut blev det även möten i parker och lokaler som den här.

Sprida vidare

Tanken är att besökarna på home partyt ska vidarebefordra budskapet till minst fem personer, ett led i att föra ut partiets budskap. För målet för Feministiskt Initiativ är glasklart, att bli ett riksdagsparti för att förändra samhället i en mera jämställd riktning. Man bygger sin politik på fakta och finner mängder av statistiska uppgifter som visar att kvinnan fortfarande är underställd mannen.

Och varför är samhället inte jämlikt? Jo, för att det finns de som vill ha ett ojämlikt samhälle, hävdar FI.

– Sverige är ett klassamhälle där de rika tycker att man har rätt att bestämma mer. Att ha makt innebär ju kontroll. Och det här samhället föds vi in i. Vi har olika vardag, olika möjligheter från början och vi tycker olika om rättvisa. Detta innebär motsättningar, strukturella konflikter.

Förlegat

För att försöka lösa konflikter väljer vi representanter för de åsikter som finns i samhället. FI anser dock att riksdagens – och samhällets – grundläggande värderingar bygger på ett förlegat system där kvinnan inte fullt ut kan göra sig hörd. Makten bygger således på mäns värderingar.

– Våra frågor måste in i politikens alla områden. Jämställdhet och frihet från diskriminering måste upp på alla dagordningar, hävdar Schyman, och drar paralleller med miljörörelsens framväxt och Miljöpartiets intåg i riksdagen på 1980-talet i spåren av en ökad miljöförstörelse.

– Och genom ett engagerat, envist, systematiskt påverkansarbete ska vi lyckas.

Motpoler

Även om partiet ännu inte nått ända fram tar ändå jämställdheten kliv framåt. Numera kallar sig de flesta partier för feministiska med undantag för Sverigedemokraterna. Samhällsdebatten går dock i vågor och FI stöter också på patrull. Ett fortsatt engagerat, envist, systematiskt påverkansarbete lär därför behövas om man ska nå sina mål.

– I Almedalen 2014 hissade alla den feministiska flaggan, då tävlade partierna om att vara feministiska. I år tävlade de om att vara nationalistiska. Feminism och nationalismen är dock de största motpolerna och i dag är de mänskliga rättigheterna under attack i Europa. Att rätten att fly för sitt liv ifrågasättas, det trodde jag aldrig att jag skulle få uppleva.

Forma egna liv

FI vill att män och kvinnor ska ha lika mycket makt att forma sina egna liv, ett delmål är ekonomisk självständighet för kvinnan. I dag är Sverige inte jämställt, vilket klart och tydligt kan utläsas i statistik över bland annat föräldraledighet och löner. Sämre lön får konsekvenser i livet alla skeden och fortplantar sig ändå upp till pensionen.

– Vi har ett brutalt, groteskt pensionssystem, säger Gudrun Schyman. Och över ett arbetsliv på 40 år kan det handla om två miljoner kronor mindre i lön i ett genomsnitt.

Pappa Metall

Ojämlikheten finns både inom privat och offentlig sektor och i både kravfyllda och mera enkla arbeten. ”Pappa Metall bestämmer och mamma Kommunal kommer efter”, som Schyman uttrycker det om en avtalsrörelse i en könsuppdelad arbetsmarknad.

Det största problemet av alla är dock mäns våld mot kvinnor, hävdar Schyman.

– 26 000 polisanmälningar per år kan härledas till detta och då finns det ändå ett enormt mörkertal. Detta innebär enorma tragedier för kvinnor och gigantiska samhällskostnader.

Populär

Att Gudrun Schyman var mycket populär på Olssons Brygga gick det inte att ta miste på, hon drog ner applådåskor efter sin föreläsning. Och själv var hon imponerad av publiktillströmningen.

– Ett sådant engagemang, ett sådant intresse. Mitt i det politiska mörkret med ökad främlingsfientlighet är jag optimistisk, jag ser er.

– Och den starkaste drivkraften mellan man och kvinna är kärlek, att se varann utan att kräva något tillbaka.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.