2016-09-16 11:05

2016-09-16 14:13

Omdebatterade tallar fälls trots miljömål

ARVIKA/ÖSTRA SUND: Ärende i mark- och miljödomstolen

Vitestallarna i Östra Sund fälldes trots allt.

Under fredag förmiddag fälldes de omdebatterade vitestallarna i sundet mellan Kyrkviken och Glafsfjorden med anledning av att Arvika kommun vill uppföra en huvuddamm i nämnda sund. Genom att träden fälls tvingas entreprenören Segermo AB betala ett vite på sammanlagt 600 000 kronor då Arvika kommun och entreprenören avtalat om tillvägagångssättet för hur uppförandet av huvuddammen ska gå till.

Träden fälldes trots att det fanns ett pågående ärende i mark- och miljödomstolen i Vänersborg. Kommunen säger att ärendet i mark- och miljödomstolen gällde länsstyrelsens tillsyn av arbetet med översvämningsskyddet, inte själva fällningen av tallarna, medan de närboende velat lägga in ett vidare begrepp i överklagan om att större naturhänsyn ska tas i området under anläggningsarbetena. Kommunen avvaktade dock med fällningen en dag på begäran av länsstyrelsen.

– Vi har alla tillstånd vi behöver och vi har gjort mer än vi behöver, säger Elin Alsterhag, chef tekniska staben, Arvika Teknik AB, och fortsätter. För oss är det viktigt att fortsätta projektet eftersom ett stillestånd kostar pengar. Hade de inte kunnat avverka tallarna i dag hade det kostat 80 000 kronor per dag från måndag. Det handlar om pengar och tre tallar som inte är unika.

Bara någon timme efter att avverkningen skett kom ett utslag från mark- och miljödomstolen, vilken avslår överklagandet från en av de närboende, Björn Heine. De närboende har upplevt att anläggningsarbetena från första dagen präglats av oklarheter och att området naggats i kanten efterhand och att arbetena inte överrensstämmer med de villkor som ligger till grund för tillståndet.

Under fredag förmiddag fälldes de omdebatterade vitestallarna i sundet mellan Kyrkviken och Glafsfjorden med anledning av att Arvika kommun vill uppföra en huvuddamm i nämnda sund. Genom att träden fälls tvingas entreprenören Segermo AB betala ett vite på sammanlagt 600 000 kronor då Arvika kommun och entreprenören avtalat om tillvägagångssättet för hur uppförandet av huvuddammen ska gå till.

Träden fälldes trots att det fanns ett pågående ärende i mark- och miljödomstolen i Vänersborg. Kommunen säger att ärendet i mark- och miljödomstolen gällde länsstyrelsens tillsyn av arbetet med översvämningsskyddet, inte själva fällningen av tallarna, medan de närboende velat lägga in ett vidare begrepp i överklagan om att större naturhänsyn ska tas i området under anläggningsarbetena. Kommunen avvaktade dock med fällningen en dag på begäran av länsstyrelsen.

– Vi har alla tillstånd vi behöver och vi har gjort mer än vi behöver, säger Elin Alsterhag, chef tekniska staben, Arvika Teknik AB, och fortsätter. För oss är det viktigt att fortsätta projektet eftersom ett stillestånd kostar pengar. Hade de inte kunnat avverka tallarna i dag hade det kostat 80 000 kronor per dag från måndag. Det handlar om pengar och tre tallar som inte är unika.

Bara någon timme efter att avverkningen skett kom ett utslag från mark- och miljödomstolen, vilken avslår överklagandet från en av de närboende, Björn Heine. De närboende har upplevt att anläggningsarbetena från första dagen präglats av oklarheter och att området naggats i kanten efterhand och att arbetena inte överrensstämmer med de villkor som ligger till grund för tillståndet.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.