2016-09-16 06:00

2016-09-17 10:18

Mot 2.0 2020 200 000

LÄSSERUD: Investerar för framtiden

Siffran 30 återkommer flera gånger när det gäller Hilmer Andersson AB i Lässerud, det gör även sifferkombinationen 2.0 2020 200 000.

Sågen i Lässerud, Hilmer Andersson AB, är ett stabilt företag sedan många år. Man ligger bra till nära Norge och man har ett stort förtroendekapital bland kunderna. Vinsten 2015 var exempelvis 30 miljoner kronor på en omsättning på drygt 400 miljoner kronor.

– Svårt att säga varför vi går bra, säger en rätt blygsam vd, Per Andersson. Men vi försöker hänga med i teknikutvecklingen. Vi är inte för stora, inte för små. Vi kan använda vår flexibilitet samtidigt som vi har kontroll över vad vi håller på med. Vi har dessutom kunnat se en ökad förädling av råvaran.

Investera

När det gäller teknikutvecklingen har man över tid försökt investera för att göra sig gällande och för att bli effektivare.

Just nu utökar man antal sorteringsfack i råsorteringen från 38 till 50 och man bygger en ny transport mellan såg och råsortering, det senare en ny tvärtransportör för att bli driftsäkrare. Man har även tagit två nya torkar i drift, vilket skedde i april månad i år. Man bygger dessutom ut lagerhusen för att få större kapacitet.

– Tvärtransportören är en investering på runt 17-18 miljoner kronor, torkarna på nio miljoner och lagerhusen ungefär tre, fyra miljoner kronor. Totalt alltså runt 30 miljoner kronor.

Panna

Sedan i höstas är även en ny panna i drift, då en investering på cirka 42 miljoner kronor, vilken ska lägga grunden för hög tillväxt de kommande åren.

– Ett led i att växa lite grann, vi ska upp i 200 000 kubikmeter sågade trävaror innan 2020. En höjning från 150 000 kubikmeter sågade trävaror på tre år. Detta är lika med vår satsning Hilmer 2.0 2020 200 000.

Vinst

Den handlar alltså om en cirka 30-procentig ökning mot i dag. Det mesta av investeringarna för att inte säga alla sker dessutom med egna medel. Fjolårets vinst på 30 miljoner kronor är på väg att följas av nya vinster.

– Det har gått hyfsat för oss.

Sågen i Lässerud, Hilmer Andersson AB, är ett stabilt företag sedan många år. Man ligger bra till nära Norge och man har ett stort förtroendekapital bland kunderna. Vinsten 2015 var exempelvis 30 miljoner kronor på en omsättning på drygt 400 miljoner kronor.

– Svårt att säga varför vi går bra, säger en rätt blygsam vd, Per Andersson. Men vi försöker hänga med i teknikutvecklingen. Vi är inte för stora, inte för små. Vi kan använda vår flexibilitet samtidigt som vi har kontroll över vad vi håller på med. Vi har dessutom kunnat se en ökad förädling av råvaran.

Investera

När det gäller teknikutvecklingen har man över tid försökt investera för att göra sig gällande och för att bli effektivare.

Just nu utökar man antal sorteringsfack i råsorteringen från 38 till 50 och man bygger en ny transport mellan såg och råsortering, det senare en ny tvärtransportör för att bli driftsäkrare. Man har även tagit två nya torkar i drift, vilket skedde i april månad i år. Man bygger dessutom ut lagerhusen för att få större kapacitet.

– Tvärtransportören är en investering på runt 17-18 miljoner kronor, torkarna på nio miljoner och lagerhusen ungefär tre, fyra miljoner kronor. Totalt alltså runt 30 miljoner kronor.

Panna

Sedan i höstas är även en ny panna i drift, då en investering på cirka 42 miljoner kronor, vilken ska lägga grunden för hög tillväxt de kommande åren.

– Ett led i att växa lite grann, vi ska upp i 200 000 kubikmeter sågade trävaror innan 2020. En höjning från 150 000 kubikmeter sågade trävaror på tre år. Detta är lika med vår satsning Hilmer 2.0 2020 200 000.

Vinst

Den handlar alltså om en cirka 30-procentig ökning mot i dag. Det mesta av investeringarna för att inte säga alla sker dessutom med egna medel. Fjolårets vinst på 30 miljoner kronor är på väg att följas av nya vinster.

– Det har gått hyfsat för oss.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.