2016-09-16 13:11

2016-09-16 13:11

Han är med i Hela Sverige bakar

ARVIKA: Erik Dahlin med i bakningsprogram

Erik Dahlin, 25, från Arvika deltar i årets säsong av Hela Sverige bakar.
– Min dröm är att öppna ett bageri, säger han.

Den 27 september är det premiär för femte säsongen av Hela Sverige bakar i TV4.

Tolv deltagare tävlar mot varandra under tio veckor på Taxinge slott.

En av deltagarna är 25-årige Erik Dahlin från Arvika.

– Det var mina vänner som fick mig att söka. Först sa jag nej, men sen skickade jag in en anmälan ändå, säger han.

Det var förra hösten. Sedan följde ett flertal intervjuer och auditions i Stockholm innan han fick beskedet att han kom med i programmet.

Alla avsnitt spelades in i somras på Taxinge slott i Stockholm.

Hur var det?

– Jag kan inte jämföra det med någon annat jag gjort, det var annorlunda. Vi var uppassade 24/7 – vi blev servade och folk talade om vad vi ska göra och vart vi ska gå. Det var väldigt fränt. På sätt och vis kändes det som semester, säger Erik.

Men det var ändå fullt upp.

– Klart det blev intensivt. Det var mycket press, men jag försökte gå in med inställningen att det är ett äventyr.

Erik bor i Göteborg där han studerar femte och sista året på Chalmers. Intresset för bakning har vuxit fram de senaste åren.

– Jag går en väldigt teoretisk utbildning, men är mer praktiskt lagd. Jag vill greja och hålla på, så jag hittade ett intresse i bakning. På sätt och vis blev det avkoppling; jag kunde släppa skolan och bara fokusera på degar och smetar. Sen eskalerade det. Nu är det sällan jag köper något bakat, säger Erik Dahlin.

Vad gillar du att baka mest?

– Bullar och bröd.

Varför?

– Man får jobba mer. En smet vispar man bara ihop, men en deg måste bearbetas. Det är mer utmaning.

Erik är något av en mångpysslare och har ständigt projekt på gång. Förutom bakning gillar han att snickra, måla om möbler, laga mat och pyssla.

– Jag är en kreativ person och gillar att skapa saker, säger han.

Han har fått smeknamnet ”Lill-Ernst” av sina vänner.

– Det kanske finns en förklarning till det...

Bakning är än så länge bara en hobby. Men han drömmer om att öppna ett eget bageri.

– Jag har ett år kvar med utbildningen, men jag är villig att göra något annat. Jag brinner för bakning och mår bättre när jag får hålla på med det, och det värdesätter jag. I dag kan jag inte säga vad jag gör om ett halvår, säger Erik.

Deltagandet i Hela Sverige bakar har gett blodad tand.

– Absolut. Min dröm är att dra mig tillbaka till Värmland, bosätta mig någonstans, och öppna ett bageri. När vet jag inte, men mitt mål är att göra det någon gång, säger Erik Dahlin.

Den 27 september är det premiär för femte säsongen av Hela Sverige bakar i TV4.

Tolv deltagare tävlar mot varandra under tio veckor på Taxinge slott.

En av deltagarna är 25-årige Erik Dahlin från Arvika.

– Det var mina vänner som fick mig att söka. Först sa jag nej, men sen skickade jag in en anmälan ändå, säger han.

Det var förra hösten. Sedan följde ett flertal intervjuer och auditions i Stockholm innan han fick beskedet att han kom med i programmet.

Alla avsnitt spelades in i somras på Taxinge slott i Stockholm.

Hur var det?

– Jag kan inte jämföra det med någon annat jag gjort, det var annorlunda. Vi var uppassade 24/7 – vi blev servade och folk talade om vad vi ska göra och vart vi ska gå. Det var väldigt fränt. På sätt och vis kändes det som semester, säger Erik.

Men det var ändå fullt upp.

– Klart det blev intensivt. Det var mycket press, men jag försökte gå in med inställningen att det är ett äventyr.

Erik bor i Göteborg där han studerar femte och sista året på Chalmers. Intresset för bakning har vuxit fram de senaste åren.

– Jag går en väldigt teoretisk utbildning, men är mer praktiskt lagd. Jag vill greja och hålla på, så jag hittade ett intresse i bakning. På sätt och vis blev det avkoppling; jag kunde släppa skolan och bara fokusera på degar och smetar. Sen eskalerade det. Nu är det sällan jag köper något bakat, säger Erik Dahlin.

Vad gillar du att baka mest?

– Bullar och bröd.

Varför?

– Man får jobba mer. En smet vispar man bara ihop, men en deg måste bearbetas. Det är mer utmaning.

Erik är något av en mångpysslare och har ständigt projekt på gång. Förutom bakning gillar han att snickra, måla om möbler, laga mat och pyssla.

– Jag är en kreativ person och gillar att skapa saker, säger han.

Han har fått smeknamnet ”Lill-Ernst” av sina vänner.

– Det kanske finns en förklarning till det...

Bakning är än så länge bara en hobby. Men han drömmer om att öppna ett eget bageri.

– Jag har ett år kvar med utbildningen, men jag är villig att göra något annat. Jag brinner för bakning och mår bättre när jag får hålla på med det, och det värdesätter jag. I dag kan jag inte säga vad jag gör om ett halvår, säger Erik.

Deltagandet i Hela Sverige bakar har gett blodad tand.

– Absolut. Min dröm är att dra mig tillbaka till Värmland, bosätta mig någonstans, och öppna ett bageri. När vet jag inte, men mitt mål är att göra det någon gång, säger Erik Dahlin.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.