2016-09-08 11:15

2016-09-08 15:31

Är snart ett minne blott

ARVIKA: Dahlinshuset rivs

Några thailändska lyktor på nyårsnatten fick stora konsekvenser. Nu rivs Dahlinshuset och en av Arvikas vackraste fastigheter är snart ett minne blott.

Morgan Carlsson i förarhytten på den speciella grävmaskinen har gjort det många gånger förr, det vill säga rivit hus, men för ett stort antal Arvikabor är rivningen av Dahlinshuset i centrala Arvika en ovanlig händelse.

Intresset är i alla fall stort, det märker Carlsson.

– Men så är det alltid när det blir sådana här spektakulära händelser, säger han.

Stort företag

Carlsson äger Filipstads Specialmaskiner AB med 27 anställda och har rivit hus i Arvika förr, inte så många men i alla fall Olssons Brygga två gånger och Silvénska villan en gång. En skillnad mot när Karlsson rev hus i ungdomen är att mera, för att inte säga allt, numera tas tillvara.

– Mycket sortering, allt ska ju återvinnas i dag.

Spricker

Carlsson säger dock att de fasadutsmyckningar som finns på Dahlinshuset inte kan räddas.

– Det spricker sönder.

Annars, är det här ett svårt jobb?

– Nej, det är bara att se till att huset inte går omkull.., man vet ju inte hur fuktskadat det egentligen är. Men jag har ju stor vana av detta.

Trivs bäst

Trots att Carlsson är ägare till en firma med mer än 25 anställda tillbringar han mesta tiden i grävmaskinen – där trivs han allra bäst. Till sin hjälp har han dock både medarbetare i Arvika och de som sköter pappersarbetet hemma i Filipstad.

Till sin hjälp vid torget i Arvika har han även en snökanon som han kommit över i Luleå, ett hjälpmedel för att hålla rivningsdammet i schakt. Snökanonen sprutar helt enkelt vatten mot fastigheten.

– När vi rev vid entrén till Centralsjukhuset i Karlstad planerades det för tvätt av 100 bilar. Det blev tre, fler behövdes inte. Det fungerade perfekt. Även här funkar det bra trots att det är kalkputs i teglet.

Rutin

Totalt tio veckor har Filipstads Specialmaskiner på sig för att riva Dahlinshuset och forsla bort allt återvinningsbart och brännbart.

– Det här är ett rutinjobb för oss.

Morgan Carlsson i förarhytten på den speciella grävmaskinen har gjort det många gånger förr, det vill säga rivit hus, men för ett stort antal Arvikabor är rivningen av Dahlinshuset i centrala Arvika en ovanlig händelse.

Intresset är i alla fall stort, det märker Carlsson.

– Men så är det alltid när det blir sådana här spektakulära händelser, säger han.

Stort företag

Carlsson äger Filipstads Specialmaskiner AB med 27 anställda och har rivit hus i Arvika förr, inte så många men i alla fall Olssons Brygga två gånger och Silvénska villan en gång. En skillnad mot när Karlsson rev hus i ungdomen är att mera, för att inte säga allt, numera tas tillvara.

– Mycket sortering, allt ska ju återvinnas i dag.

Spricker

Carlsson säger dock att de fasadutsmyckningar som finns på Dahlinshuset inte kan räddas.

– Det spricker sönder.

Annars, är det här ett svårt jobb?

– Nej, det är bara att se till att huset inte går omkull.., man vet ju inte hur fuktskadat det egentligen är. Men jag har ju stor vana av detta.

Trivs bäst

Trots att Carlsson är ägare till en firma med mer än 25 anställda tillbringar han mesta tiden i grävmaskinen – där trivs han allra bäst. Till sin hjälp har han dock både medarbetare i Arvika och de som sköter pappersarbetet hemma i Filipstad.

Till sin hjälp vid torget i Arvika har han även en snökanon som han kommit över i Luleå, ett hjälpmedel för att hålla rivningsdammet i schakt. Snökanonen sprutar helt enkelt vatten mot fastigheten.

– När vi rev vid entrén till Centralsjukhuset i Karlstad planerades det för tvätt av 100 bilar. Det blev tre, fler behövdes inte. Det fungerade perfekt. Även här funkar det bra trots att det är kalkputs i teglet.

Rutin

Totalt tio veckor har Filipstads Specialmaskiner på sig för att riva Dahlinshuset och forsla bort allt återvinningsbart och brännbart.

– Det här är ett rutinjobb för oss.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.