2016-09-06 17:39

2016-09-06 17:39

Vann med ett helt dessertbord

ARVIKA: Arvikabon Marie-Louise Carlmark fick pris i helgens tårtutställning i Kungälv

Tårtor och tårtdekorationer är hennes specialitet. Under helgen tävlade hon i Scandinavian Cake Show i Kungälv utanför Göteborg och vann första pris i kategorin dessertbord som förutom en tårta också bestod av flera sorters kakor, desserter, marshmallows, cakepops, cupcakes och mycket annat.

Marie-Louise Carlmark bor i Älgå-Gränsjön utanför Arvika med sin familj. Berätta lite om dig själv.

– Jag kallas Milli och gillar att baka till vänner och släktingar. Inte vanliga grejer utan mer konstnärliga tårtor. Jag gillar att göra det där lilla extra. Jag åker runt och tävlar också, men det var första gången jag var med i den här tävlingen.

Vunnit priser

Hon har vunnit pris för sina cupcakes och tårtor i samband med arrangemang i Kristinehamn, Karlstad och Oslo tidigare.

Hur länge har du hållit på och bakat?

– Lite över sex år sen jag började på den här nivån. Innan dess bakade jag mer vanliga saker.

Ny kategori

Scandinavian Cake Show är en stor tårtutställning som arrangeras vartannat år av ett företag i branschen. Man kan tävla i olika kategorier. Marie-Louise Carlmark ställde upp i en kategori som var ny för i år, ”Sweet Table” med temat Babyshower, där besökare fick rösta fram en vinnare.

I två månader hade hon planerat och förberett för tävlingen.

– Jag bakade kakorna tidigare och frös in för att inte behöva göra allt i sista stund.

Till dessertbordet hade hon, förutom tårtan, bakat muffins, fyra olika sorters kakor, bland annat strösselkakor med jordgubbssmak, gjort en Oreodessert, blåbärsdricka i nappflaskor och en hel del annat. Det var tvunget att vara bakverk som tål att stå framme en stund.

Själva tårtan på dessertbordet är designad som en barnkammare. Alla inredningsdetaljer, som de små möblerna, tavlor, barnsäng, gardiner, mattor, gosedjur ska vara ätbart. Det minsta föremålet är inte större än några millimeter.

Nära ställa in

Det är många timmars arbete bakom en sådan tårta, ändå var hon nära att ställa in i sista stund.

– Det kom sådan dundervärme, det blev fuktigt i luften och allt bara sjönk ihop. Jag fick göra om mycket av dekorationerna jag gjort innan. Och när ett problem dyker upp kommer det ofta fler... Jag var nära att avboka bara några dagar innan.

Men hon ändrade sig, gjorde om, och stuvade in alla tillbehör i bilen. Körde försiktigt hela vägen ner för att inget skulle förstöras och ställde ut sitt dessertbord. Och vann sin kategori. Mest förvånad blev hon nog själv.

– Jag vara bara glad att jag kom dit och kunde vara med.Jag var inte riktigt nöjd. Och så vann jag!

Det går inte att ta miste på hennes glädje. Marie-Louise Carlmark har även en blogg, ”Millis tårtor och annat”, där hon ger tips, visar bilder på det hon bakat, ger steg-för-steg-beskrivningar och annat.

– Jag vill inspirera andra och delar med mig av recept. Jag har även en Facebooksida.

Marie-Louise Carlmark bor i Älgå-Gränsjön utanför Arvika med sin familj. Berätta lite om dig själv.

– Jag kallas Milli och gillar att baka till vänner och släktingar. Inte vanliga grejer utan mer konstnärliga tårtor. Jag gillar att göra det där lilla extra. Jag åker runt och tävlar också, men det var första gången jag var med i den här tävlingen.

Vunnit priser

Hon har vunnit pris för sina cupcakes och tårtor i samband med arrangemang i Kristinehamn, Karlstad och Oslo tidigare.

Hur länge har du hållit på och bakat?

– Lite över sex år sen jag började på den här nivån. Innan dess bakade jag mer vanliga saker.

Ny kategori

Scandinavian Cake Show är en stor tårtutställning som arrangeras vartannat år av ett företag i branschen. Man kan tävla i olika kategorier. Marie-Louise Carlmark ställde upp i en kategori som var ny för i år, ”Sweet Table” med temat Babyshower, där besökare fick rösta fram en vinnare.

I två månader hade hon planerat och förberett för tävlingen.

– Jag bakade kakorna tidigare och frös in för att inte behöva göra allt i sista stund.

Till dessertbordet hade hon, förutom tårtan, bakat muffins, fyra olika sorters kakor, bland annat strösselkakor med jordgubbssmak, gjort en Oreodessert, blåbärsdricka i nappflaskor och en hel del annat. Det var tvunget att vara bakverk som tål att stå framme en stund.

Själva tårtan på dessertbordet är designad som en barnkammare. Alla inredningsdetaljer, som de små möblerna, tavlor, barnsäng, gardiner, mattor, gosedjur ska vara ätbart. Det minsta föremålet är inte större än några millimeter.

Nära ställa in

Det är många timmars arbete bakom en sådan tårta, ändå var hon nära att ställa in i sista stund.

– Det kom sådan dundervärme, det blev fuktigt i luften och allt bara sjönk ihop. Jag fick göra om mycket av dekorationerna jag gjort innan. Och när ett problem dyker upp kommer det ofta fler... Jag var nära att avboka bara några dagar innan.

Men hon ändrade sig, gjorde om, och stuvade in alla tillbehör i bilen. Körde försiktigt hela vägen ner för att inget skulle förstöras och ställde ut sitt dessertbord. Och vann sin kategori. Mest förvånad blev hon nog själv.

– Jag vara bara glad att jag kom dit och kunde vara med.Jag var inte riktigt nöjd. Och så vann jag!

Det går inte att ta miste på hennes glädje. Marie-Louise Carlmark har även en blogg, ”Millis tårtor och annat”, där hon ger tips, visar bilder på det hon bakat, ger steg-för-steg-beskrivningar och annat.

– Jag vill inspirera andra och delar med mig av recept. Jag har även en Facebooksida.