2016-09-06 16:48

2016-09-06 16:49

Dopklänning med sju liv namngav åter en Fanny

ARVIKA: Klarade branden i Dahlinshuset

Fanny är namnet framför andra i denna klädsamma solskenshistoria.

Ur askan ur elden grävdes nyligen en dopklänning fram ur en av lägenheterna i det brunna Dahlinshuset vid torget i Arvika. Trots eld, värme och vatten inte bara återfanns den 106 år gamla klänningen i tunn, tunn bomull utan den var också i förvånansvärt gott skick. Ja, i så gott skick att den efter en kemtvätt nu åter kommit till användning.

– Fem generationer i rakt nedstigande led har döpts i klänningen, 1910 döptes Fanny, dotter till min mormor Hildur och hennes man Karl, och nu under helgen var det dags igen för en annan Fanny att döpas i den, unga Fanny Eija Sofia Nilsson. Kul, säger en glad släkting, Agneta Magnor, som själv både bodde i det brandskadade huset och döptes i nämnda klänning.

Sydde

Många är de som tagits in i den kyrkliga gemenskapen iförda klänningen från 1910. Hildur med Byfält i efternamn sydde själv dopklänningen efter att ha fått tyget av en väninna från Åmotfors. Hildur fick ytterligare två barn, bland annat Agnetas mamma Karin, som även de döptes i denna klänning, vilket även alltså Agneta själv och hennes syster Gunilla Carlson och deras barn och barnbarn är.

– Och även bland annat Fannys dotter Eva är döpt i den, vilket även Evas dotter Lena Carlsson och Lenas tre döttrar, Mia, Elin och Emma, är. Och nu Fanny som är Mias dotter. Allt i rakt nedstigande led.

Risker

Klänningen blev funnen när personal från rivningsfirman Filipstads Specialmaskiner gick igenom de olika lägenheterna i Dahlinshuset. Tidigare har man inte kunnat göra det på grund av riskerna men nu gick det bra.

Talespersonen Agneta Magnor är alltså döpt i klänningen men det är också personen i vars lägenhet klänningen återfanns, Lena Carlsson. Lena bodde i en av lägenheterna närmast Westra Wermlands Sparbank.

Lena vars mormor hette Fanny samtidigt som hon är mormor till Fanny.

– Nu går ni direkt till min garderob och hämtar ut dopklänningen, sa jag till dem, säger Lena Carlsson, och berömmer rivningsfirman. Det var det första de tog. En rolig grej. Och nu är jag färdig med detta huset nu när vi fått ut dopklänningen, nu kan de riva det. Så känner jag.

Trivdes

Fem generationer har alltså använt dopklänningen med sin speciella historia och fler kan det bli. Den senaste, Fanny II, trivdes i alla fall utmärkt i den.

Och fann sig väl tillrätta gjorde Fanny även med prästen, Klas Nilsson, när hon döptes i Trefaldighetskyrkan.

– Först var hon tyst och allvarsam men på slutet när prästen lyfte upp henne och välkomnade henne in i den nya församlingen lade hon på värsta smajlet.

Fanny den yngres pappa heter Dennis Nilsson. Fanny som i sin helhet är döpt till Fanny Eija Sofia.

Ur askan ur elden grävdes nyligen en dopklänning fram ur en av lägenheterna i det brunna Dahlinshuset vid torget i Arvika. Trots eld, värme och vatten inte bara återfanns den 106 år gamla klänningen i tunn, tunn bomull utan den var också i förvånansvärt gott skick. Ja, i så gott skick att den efter en kemtvätt nu åter kommit till användning.

– Fem generationer i rakt nedstigande led har döpts i klänningen, 1910 döptes Fanny, dotter till min mormor Hildur och hennes man Karl, och nu under helgen var det dags igen för en annan Fanny att döpas i den, unga Fanny Eija Sofia Nilsson. Kul, säger en glad släkting, Agneta Magnor, som själv både bodde i det brandskadade huset och döptes i nämnda klänning.

Sydde

Många är de som tagits in i den kyrkliga gemenskapen iförda klänningen från 1910. Hildur med Byfält i efternamn sydde själv dopklänningen efter att ha fått tyget av en väninna från Åmotfors. Hildur fick ytterligare två barn, bland annat Agnetas mamma Karin, som även de döptes i denna klänning, vilket även alltså Agneta själv och hennes syster Gunilla Carlson och deras barn och barnbarn är.

– Och även bland annat Fannys dotter Eva är döpt i den, vilket även Evas dotter Lena Carlsson och Lenas tre döttrar, Mia, Elin och Emma, är. Och nu Fanny som är Mias dotter. Allt i rakt nedstigande led.

Risker

Klänningen blev funnen när personal från rivningsfirman Filipstads Specialmaskiner gick igenom de olika lägenheterna i Dahlinshuset. Tidigare har man inte kunnat göra det på grund av riskerna men nu gick det bra.

Talespersonen Agneta Magnor är alltså döpt i klänningen men det är också personen i vars lägenhet klänningen återfanns, Lena Carlsson. Lena bodde i en av lägenheterna närmast Westra Wermlands Sparbank.

Lena vars mormor hette Fanny samtidigt som hon är mormor till Fanny.

– Nu går ni direkt till min garderob och hämtar ut dopklänningen, sa jag till dem, säger Lena Carlsson, och berömmer rivningsfirman. Det var det första de tog. En rolig grej. Och nu är jag färdig med detta huset nu när vi fått ut dopklänningen, nu kan de riva det. Så känner jag.

Trivdes

Fem generationer har alltså använt dopklänningen med sin speciella historia och fler kan det bli. Den senaste, Fanny II, trivdes i alla fall utmärkt i den.

Och fann sig väl tillrätta gjorde Fanny även med prästen, Klas Nilsson, när hon döptes i Trefaldighetskyrkan.

– Först var hon tyst och allvarsam men på slutet när prästen lyfte upp henne och välkomnade henne in i den nya församlingen lade hon på värsta smajlet.

Fanny den yngres pappa heter Dennis Nilsson. Fanny som i sin helhet är döpt till Fanny Eija Sofia.