2016-08-19 17:29

2016-09-23 15:08

"Det finns inga beslut fattade"

ARVIKA: Polisen har upprättat en anmälan om brott mot specialstraffrätten

Polisen i Arvika har upprättat en anmälan kring de otillåtna kosttillskotten. Men någon förundersökning har inte inletts.

– Vi har upprättat en anmälan för brott mot specialstraffrätten. Det finns inga beslut fattade och vi har inte inlett någon förundersökning ännu, säger Jonas Wendel, kommissarie inom lokalpolisområde Arvika.

Hur allvarligt är det här?

– Jag kan inte uttala mig kring de här preparaten, men vi har sett i undersökningar att preparat som säljs på nätet kan innehålla väldigt skadliga beståndsdelar. Självklart ska man inte laborera med det. Det är som rysk roulette.

Brott mot livsmedelslagstiftningen kan inte ge fängelsestraff. För polisen innebär det bland annat att man inte kan göra en husrannsakan. Med knappa resurser prioriteras sådana ärenden ner.

– Det finns tyvärr företag som fattat det här, att det finns pengar att göra. De riskerar inte så allvarliga straff om någon kommer på dem, säger Carin Bengtsson på Arvika kommun.

Enskild firma

Kosttillskottsförsäljningen har pågått under flera företagsnamn. Ett av dem dyker upp hos Bolagsverket som en enskild firma. Mannen som registrerat firman bor i Norge, men firman har en adress utanför Arvika. Det finns inga årsredovisningar, deklarationer eller redovisad verksamhet. Mannen är inte registrerad för F-skatt eller moms och får därmed inte fakturera.

Företagets webbshop har en dold IP-adress och ingen vet riktigt var produkterna tar vägen. Troligtvis säljs varorna i Norge.

– Vi har upprättat en anmälan för brott mot specialstraffrätten. Det finns inga beslut fattade och vi har inte inlett någon förundersökning ännu, säger Jonas Wendel, kommissarie inom lokalpolisområde Arvika.

Hur allvarligt är det här?

– Jag kan inte uttala mig kring de här preparaten, men vi har sett i undersökningar att preparat som säljs på nätet kan innehålla väldigt skadliga beståndsdelar. Självklart ska man inte laborera med det. Det är som rysk roulette.

Brott mot livsmedelslagstiftningen kan inte ge fängelsestraff. För polisen innebär det bland annat att man inte kan göra en husrannsakan. Med knappa resurser prioriteras sådana ärenden ner.

– Det finns tyvärr företag som fattat det här, att det finns pengar att göra. De riskerar inte så allvarliga straff om någon kommer på dem, säger Carin Bengtsson på Arvika kommun.

Enskild firma

Kosttillskottsförsäljningen har pågått under flera företagsnamn. Ett av dem dyker upp hos Bolagsverket som en enskild firma. Mannen som registrerat firman bor i Norge, men firman har en adress utanför Arvika. Det finns inga årsredovisningar, deklarationer eller redovisad verksamhet. Mannen är inte registrerad för F-skatt eller moms och får därmed inte fakturera.

Företagets webbshop har en dold IP-adress och ingen vet riktigt var produkterna tar vägen. Troligtvis säljs varorna i Norge.